VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top 3 cultură
Mai 2007, Nr. 37

Top 3 cultură

Comentează   |   Cuprins

de Andrei Porubin

1. Petru Vutcărău
actor, regizor


deoarece a obţinut „acoperiş” pentru Teatrul „Eugene Ionesco” şi a „renăscut” spectacolele uitate.

Cred că este unul dintre cele mai discutate evenimente mondene ale ultimelor săptămâni. După 16 ani de peregrinări dintr-un spaţiu scenic străin în altul, Teatrul „Eugene Ionesco” a ajuns, în sfârşit, să se bucure de o casă  a sa. Ghinion (sau legitate?) – că această „minune” se întâmplă în aşteptarea (”...lui Godot”?) campaniei electorale,  fapt ce provoacă dacă nu speculaţii, cel puţin şoapte de culise.  Dar timp de 16 ani au fost atâtea campanii electorale, încât s-ar fi putut alege cu câte o casă mai toţi artiştii vitregiţi de soartă. Meritul omului de teatru P. Vutcărău e că a insistat până la deznădejde (deja declarase că, dacă, până în vară, nu obţine un sediu, desfiinţează teatrul). Iar meritul preşedintelui V. Voronin  e că a tranşat într-o zi ceea ce alţii n-au putut (sau, poate, n-au vrut?) să facă preţ de 16 ani. Între timp, teatrul îşi mai trăieşte clipele de fierbere la sediul CCA „Ginta Latină”. Iar P. Vutcărău a reuşit să materializeze o idee superbă – „Stagiunea RETRO”. Au şi fost reprogramate pentru a fi aduse sub luminile rampei, inclusiv cu aportul actorilor de altădată, spectacolele care s-au jucat întotdeauna cu sălile arhipline –  „Revizorul”, „Chiriţa în provincie”... Până la încheierea stagiunii, vom revedea şi „Regele  moare”.

Regele  moare. Poate... Dar speranţa, niciodată!

2. Leontina Vatamanu şi Virgil Mărgineanu
Studioul OWH


pentru  că au şters colbul uitării de pe numele poetului Ion Vatamanu

Festivalul internaţional de film documentar „Cronograf”  debutează în  anul de faţă (pe 1 mai) cu un documentar despre un om care a venit pe lume de Armindeni –  poetul, omul de ştiinţă, parlamentarul (deputat în primul Parlament al Moldovei), patriotul, cetăţeanul, soţul şi tatăl  Ion VATAMANU...  Este un omagiu, a cărui idee „fata tatii cea mezină”, Leontina Vatamanu, o poartă în suflet şi o valorifică de cinci ani şi care, iată, o realizează la Studioul OWH  prin contribuţia soţului său, Virgil Mărgineanu, directorul acestui studio.  Filmul înmănunchează poze, fragmente cu vocea poetului, secvenţe cinematografice şi video inedite din arhive personale (inclusiv a cineastului Victor Bucătaru). Leontina Vatamanu vorbeşte despre frica ce a  stăpânit-o cât timp a lucrat asupra filmului – se temea că nu va reuşi să spună despre toate aşa cum a simţit tata, cum a moştenit de la el să trăiască emoţia vieţii.

 ... Filmul ne reaminteşte că lui Ion Vatamanu îi aparţine iniţiativa de a decreta drept sărbători naţionale  Ziua Limbii Române (31 August 1989)  şi Ziua Independenţei Republicii Moldova (27 August 1991), că anume Ion Vatamanu a propus să fie reconstruită Mănăstirea Căpriana şi tot lui îi aparţine ideea plecării la studii în România a copiilor basarabeni...  Ion Vatamanu ne-a părăsit înainte de a i se fi încheiat mandatul de deputat, iar destinul i-a hărăzit să se odihnească „sub glii” alături de Anton Crihan, preşedintele „Sfatului Ţării”, ale cărui oseminte au fost aduse din SUA şi reînhumate la Chişinău, de asemenea, la insistenţa poetului.


3. Veronica Garştea
conducător artistic şi prim dirijor al Capelei Corale Academice „Doina”


cu ocazia jubileului de 80 de ani şi pentru devotament  faţă de arta  corală

A cânta astăzi în cor pare a fi un anacronism. Nu şi pentru Veronica Garştea – prima femeie dirijor din Moldova,  Cavaler al Ordinului Republicii, Artistă a Poporului, laureată a Premiului de Stat, profesor universitar – care cântă  şi conduce Capela Corală „Doina” de peste o jumătate de secol! Indiferent de conjunctură, de modă şi de capriciile timpurilor,  „Doina” a devenit, graţie acestei femei care înfruntă frumos scurgerea anilor,  o valoroasă carte de vizită a Moldovei.
Capela Coral ă„Doina” a cântat pe cele mai prestigioase scene din lume,  inclusiv pe locurile unde s-a născut, a mers, a fost răstignit şi unde a înviat Iisus Hristos, cucerind simpatia publicului prin profesionalism şi dăruire totală.  Veronica Garştea îşi trăieşte anotimpurile, care s-au succedat de 80 de ori,  împărtăşind acest credo – muzica cere devotament şi sacrificiu. Şi întrucât se dăruieşte fără rezerve unui gen de artă pe care-l iubeşte necondiţionat, destinul a răsplătit-o oferindu-i  zborul  fericirii. Singurul regret care o încearcă e faptul că „Doina” nu are şi astăzi, ca odinioară,  câte 15 concerte pe lună.Mi-a plăcut un dicton: „De ce există stele pe cer? Pentru ca fiecare să şi-o culeagă pe a sa”. Personalităţile care conturează acest TOP nu au nevoie de stele – ele s-au identificat demult cu acestea.


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău