VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Vinurile Moldovei
Octombrie 2007, Nr. 42

Vinurile Moldovei

Comentează   |   Cuprins

A venit şi rândul vinurilor moldoveneşti să fie examinate de către experţii noştri, dacă tot suntem în plin sezon de vinificaţie. Chiar dacă am ţinut cont de părerile specialiştilor, la întocmirea listei propuse experţilor nu am respectat, în mod deliberat, toate „codurile” vinicole, propunând atenţiei experţilor pricepuţi în domeniu vinuri ale principalilor producători - de colecţie, de consum curent, seci, de desert – de toate. De astă dată, şi-au dat cu părerea Angela Aramă, deputat în Parlament, Andrei Roşu, administrator al restaurantului „Vatra Neamului”, Anatol Pasat, redactor-editor la agenţia de presă „Infotag”, şi directorul comercial al „Limagrain” Moldova, Vitalie Gorincioi, fost ministru al Agriculturii.

P.S.: Experţii ne-au dat asigurări că avem vinuri bune, iar diferenţierea a ţinut doar de gustul fiecăruia. Astfel, multe mărci au acumulat acelaşi număr de puncte, caz în care le-am plasat în ordinea alfabetică. Şi, dragi producători de vinuri, acest material nu este unul comercial, aşa că nu vă întrebaţi în zadar între voi care şi cât a plătit. Să fiţi sănătoşi! (Marcel Toma)

1. Cabernet
Vinăria Purcari 9,5


>> Angela Aramă, deputat 10
Unul dintre cele mai bune vinuri de la Purcari, un vin în care poţi să ai toată încrederea, nu îţi va înşela aşteptările. Se poate servi atât la o întâlnire de afaceri neprotocolară, cât şi la o agapă cu prietenii, care sunt specialişti în domeniul vinificaţiei. O femeie poate fi impresionată, dacă o inviţi să admire irizările acestui
cabernet la lumina soarelui.

>> Andrei Roşu, administrator, restaurantul „Vatra Neamului” 10
Un vin din struguri de calitate, matur, roşu. Are un gust plin, persistent, culoare rubinie şi un buchet fin.

>> Anatol Pasat, redactor-editor, „Infotag” 10
Vinurile de Purcari sunt renumite şi sunt considerate, pe bună dreptate, drept unele dintre cele mai bune. Chiar dacă „mai are de muncit” pentru a se compara cu vechiul Negru de Purcari, Cabernet este în faţa concurenţilor din punct de vedere al culorii, aromei şi astringenţei.

>> Vitalie Gorincioi, director comercial „Limagrain” Moldova 8
Vin bun, de calitate. Îl servesc la masă cu oaspeţii din străinătate, care îl apreciază imediat. Inclusiv fondatorii noştri din Franţa, iar francezii se pricep la vinuri.

2. Trandafirul Moldovei 9,5
Mileştii Mici


>> Angela Aramă 9
Un vin pentru preţuitorii de rarităţi. Perfect pentru a-l sorbi încet, cu ochii închişi, manevrând printre cronici istorice şi cele mai scumpe amintiri din vremuri demult apuse. Vinul nostalgiei...

>> Andrei Roşu 9
Este un vin alb de desert, deosebit prin aromă şi gustul său unic. Pe scurt, vorbim despre un vin de colecţie de calitate. Cunosc foarte multă lume care îl apreciază – semn că e vin bun. Totuşi, ţine de gust.

>> Anatol Pasat 10
Este un vin din categoria „legendelor” şi se păstrează, probabil, doar la „Mileştii Mici”. Acest vin de desert este pe placul femeilor, bineînţeles, dar aroma de trandafir sălbatic, gustul dulce şi culoarea superbă nu lasă indiferenţi nici bărbaţii.

>> Vitalie Gorincioi 10
Un „10” pentru toată clasa vinurilor de desert de la „Mileştii Mici” – alese unul ca unul. Despre Trandafirul Moldovei, în companii mai restrânse îl numim „Hai vino, Doamnă!”

3. Brumăriu Riesling Ice-Wine 9.2+
Brumăriu Riesling Ice-Wine


>> Angela Aramă 10+
Merită toate aplauzele pentru această inovaţie pe piaţa noastră. Calitatea riguroasă germană, însufleţită de tandreţea fondului nostru latin...  

>> Andrei Roşu 10+
Un plus şi un respect deosebit pentru acest vin matur, dulce, cu o aromă superbă de caise uscate şi stafide albe. Gustul perfect echilibrat oferă vinului o nuanţă fină şi delicată.

>> Anatol Pasat 8
Un vin original cu un gust deosebit, dulce. Este pe placul unei categorii mai specifice de consumatori. Al femeilor, spre exemplu.

>> Vitalie Gorincioi 9+
Este o clasă rară, bazată pe o tehnologie specială. Un vin deosebit de cele tradiţionale.

4. Romaneşti 9,2+

>> Angela Aramă 10
Calităţile acestui vin deosebit îl vor plasa pe lista concurenţilor redutabili ai vinurilor de Purcari care urmează să fie lansate. Cred că regina Angliei nu ar distinge diferenţele dintre vinul de Romaneşti şi cel de Purcari. Aşa că se pot face demersuri pentru a exporta ceva vin la curtea regală de la Londra – Roşu şi Negru de
Purcari, plus Romaneşti.

>> Andrei Roşu 9
Numai cuvinte de laudă pentru vinificatorii de la Romaneşti. Despre marcă: roşu, sec, de calitate superioară, are o culoare pronunţată de rubin antic, un gust îmbietor şi armonios.

>> Anatol Pasat 9
O marcă veche şi bună, despre care se poate vorbi numai de bine. Pe parcursul anilor, şi-a păstrat gustul care a consacrat-o.

>> Vitalie Gorincioi 9+
Foarte bun. Ca un fapt divers, la nunta unuia dintre fiii mei, dintre vinurile roşii, a fost prezent pe masă şi „Romaneşti”. Asimilat, creează un cupaj foarte potrivit.

5. Legenda Cabernet Sauvignon 9,2
Acorex Wine Holding


>> Angela Aramă 9
Singura obiecţie este că, după toate aparenţele, printre cele două soiuri de struguri anunţate în numele vinului, acesta de fapt este un cupaj din ceva mai multe soiuri uşor voalate în calităţile gustative. Sau poate tocmai în aceasta rezidă originalitatea acestui vin? O legendă stilizată?   

>> Andrei Roşu 10
Exclusiv, roşu, sec, de calitate superioară, proaspăt, palpitant şi expresiv.

>> Anatol Pasat 9
Cabernet-ul de la „Acorex” este tot timpul „la înălţime”. Gustul său bogat, culoarea rubinie şi astringenţa îl fac deosebit de atrăgător. Lângă un pocal cu acest vin e bine să stai cu prietenii vechi, să-ţi aminteşti lucrurile frumoase.

>> Vitalie Gorincioi 9
Este un vin consistent, pronunţat, mai „bărbătesc” faţă de cel al altor producători din zona de centru. Dacă e Cabernet, prefer să fie unul dens.

6. Chardonnay 9,2
Cricova “Prestige”


>> Angela Aramă 10
Numele colecţiei se pretează foarte bine pentru a caracteriza acest vin. Un Chardonnay clasic, demn. Nu rămâne decât să te îngrijeşti de sortimentul caşcavalurilor servite la masă.

>> Andrei Roşu 10
Toată colecţia “Prestige” a vinificatorilor de la Combinatul Cricova este demnă de apreciere - îmi place mai ales vinul Codru… Cât priveşte Chardonnay: vin alb, sec, de o culoare galben pai deschis, are un gust plin, echilibrat şi armonios.

>> Anatol Pasat 8
Bun vin, deşi mi s-a memorizat mai mult Chardonnay din colecţia “Oraşul Subteran”.

>> Vitalie Gorincioi 9
Combinatul de la Cricova are grijă atât de categoria selectă, cât şi de consumatorul de rând. Toarnă în sticlă ceea ce este scris pe etichetă. Din păcate, la alte „curţi” se mai întâmplă şi altfel…

7. Carlevana Cahors 9+
Dionysos Mereni


>> Angela Aramă 9
Nu e un Cahors clasic, dar are stil. Dulce ca pruna, ar zice un folclorist. Cred că îi stă bine în coşul cu ouă roşii şi cozonac.

>> Andrei Roşu 10
Vin roşu alcoolizat, de desert, dulce, de un rubiniu închis, posedă o aromă plină de nuanţe de prune uscate şi coacăză neagră, un gust plăcut şi ondulat. La capitolul preferinţe, ar fi o apreciere aparte anume pentru Cahors-ul de la acest producător.

>> Anatol Pasat 8
„Cahors”-ul tot „Cahors” rămâne. Nu degeaba e considerat un vin bisericesc – unul dintre cele mai bune. Pe timpuri, era servit donatorilor de sânge. E drept că nu are, în prezent, densitatea de altădată, este mai deschis, deşi sunt deosebit de atractive şi noile calităţi gustative, cum ar fi cel de prună uscată.

>> Vitalie Gorincioi 9+
Sunt un amator al vinurilor de desert, iar petrecerile, de regulă, le încheiem cu un asemenea vin. E un vin care nu poţi să îl faci în fiecare an, mai ales în zona Mereni. Despre această marcă - e Cahors-Cahors!

8. Flamingo 8,7
Lion-Gri


>> Angela Aramă 9
Deşi, conform denumirii, promite a fi un vin elegant, fin, există în el ceva peste care nu pot trece. O nuanţă artificială abia perceptibilă sparge plăcerea naturaleţei şi abandonului. Un vin romantic care totuşi nu te lasă să o iei razna crezând că orice pasăre e o Măiastră.

>> Andrei Roşu 10

Odată gustat, acest vin nu poate fi uitat multă vreme: roz, de calitate superioară, posedă un gust superb, fin, romantic, are o culoare blândă.

>> Anatol Pasat 8
Un vin despre care se poate spune că ţine de gust. Parcă este dedicat unui anumit segment separat de consumatori – tineretul, în mare. Nu poate fi apreciat şi îndrăgit din prima tentativă.

>> Vitalie Gorincioi 8
Nu sunt amator de vinuri roze – ori alb, ori roşu. Totuşi, este un vin special pentru amatorii de ceva special.

9. Chateau Manuc Roşu 8,5+
Vitis Hânceşti


>> Angela Aramă 8
Din păcate, calităţile vinului sunt puţin sub aşteptările promise de numele destul de inspirat, cu pretenţii istorice şi de tradiţie. Vin de genul: „M-a minţit, dar m-a iubit tare frumos!”

>> Andrei Roşu 9
Vin roşu, de calitate superioară, are o culoare rubinie, este bine structurat şi complementat de nuanţă de maturare.

>> Anatol Pasat 8
Este un vin neobişnuit, având nişte calităţi gustative şi aromă deosebite.

>> Vitalie Gorincioi 9+
Bun. Am o stimă deosebită pentru acest producător – primul, după obţinerea independenţei ţării noastre, care a ieşit la un alt nivel în ceea ce priveşte producţia, marketing-ul şi vânzările. Au fost printre primii şi la exportul vinurilor noastre în Occident.

10. Cahors 8,5
Vinia Traian


>> Angela Aramă 8
Puţine tangenţe cu Cahors-ul clasic. Dar un long drink la gheaţă s-ar putea să fie apreciat de către amatori.

>> Andrei Roşu 9
Vin roşu, de desert, de culoare rubinie, cu un buchet fructuos cu nuanţe de prune. Are un gust plin, îmbietor.

>> Anatol Pasat 8
Îţi alină sufletul şi te eliberează de griji, mai ales seara după serviciu, în faţa televizorului. În caz de răceală, reprezintă soluţia optimă pentru un vin fiert, piperat.

>> Vitalie Gorincioi 9
Un Cahors bun. Recunosc Cahors-ul adevărat şi-l deosebesc de „variantele” mai puţin reuşite. În obţinerea lui este necesară o ambianţă perfectă între zahăr, alcool şi buchet.

11. Sauvignon 8,5
Shateau Vartely


>> Angela Aramă 8
Un vin foarte bun pentru a se servi la platouri delicioase din peşte şi fructe de mare. Nu şi pentru a se servi ca acompaniament la o seară romantică, unde totul trebuie să fie perfect.

>> Andrei Roşu 10
Alb, matur, posedă o aromă pronunţată de frunză de coacăză neagră, combinată cu cea a citricelor, de o culoare galben-verzuie.

>> Anatol Pasat 8
Marca respectivă produsă de această companie este aproape clasică. Culoarea spicului, aroma fină şi gustul delicios o fac de neîntrecut, mai ales când sticla de Sauvignon este scoasă din frigider pe o arşiţă toridă.

>> Vitalie Gorincioi 8
Un vin bun – îşi are locul în categoria sa. Dintre vinurile albe şi roşii, mai dragi îmi sunt, totuşi, ultimele.

12. Cabernet Sauvignon 8,2
Grape Valley


>> Angela Aramă 8
Nu e vinul cu care vrei să impresionezi. E vinul de poftă bună şi „Fii sănătos!”  

>> Andrei Roşu 9

Avem o listă cu vinuri, preponderent, roşii, şi nu cred că este o întâmplare – cunoscătorii o ştiu bine. Nu face excepţie nici Cabernet Sauvignon de la „Grape Valley”, despre care pot spune că e vin de calitate, sec, cu un buchet perfect echilibrat, un gust fin şi armonios.

>> Anatol Pasat 8

Îl serveşti cu plăcere la drum lung – în tren sau avion. Limba „se dezleagă”, iar „posesorul” acesteia devine pe loc un drumeţ comunicativ, romantic şi un povestitor de neîntrecut.

>> Vitalie Gorincioi 8
Servesc cu plăcere vinuri din această categorie, pe care le apreciez în mod deosebit.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

E o degustare foarte subiectiva, in primul rind vinurile albe si vinruile rosii nu pot fi comparate. La fel nu pot fi comparate vinurile seci cu cele tari, pentru ca sunt din diferite categorii.
Andrei   -  
09 Noiembrie 2010, 18:23
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău