VIP Magazin
26 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
De ce un top al managerilor?
Mai 2004, Nr. 02

De ce un top al managerilor?

Comentează   |   Cuprins

Realizarea unui top al celor mai bogaţi oameni de la noi este un vis mai vechi de-al nostru. Cu regret, acest vis rămâne deocamdată doar o intenţie, pentru a cărei materializare este nevoie de luni bune de cercetări, de sute de interviuri, de zeci de kilograme de material documentar şi, desigur, de o echipă calificată de ziarişti şi experţi în materie. Evident, este necesară şi o sursă bună de finanţare, dar şi o predispunere a potenţialelor figuranţi din top spre o colaborare de acest gen.  Să faci o ierarhizare a averilor este mai mult decât dificil în condiţiile în care teama oamenilor de afaceri de a-şi afişa proprietăţile este mai mare decât tentaţia de a fi recunoscuţi ca persoane cu greutate financiară în lumea businessului.  

În aşteptarea timpurilor când se vor schimba viziunile şi percepţia societăţii asupra conceptului de om bogat, am decis să alcătuim un top al managerilor, luând în considerare volumul de vânzări realizat de întreprinderile pe care aceştia le administrează şi activele deţinute. Până una alta ne limităm la următorul clasament: 10 cei mai influenţi manageri din Republica Moldova. Dar, în scurt timp, acest top ar putea deveni cu uşurinţă unul care să cuprindă 100 de manageri. Topul poate fi calificat şi ca o ierarhizare a monopolurilor autohtone, cu excepţia băncilor, care nu deţin, fiecare în parte, o cotă de piaţă mai mare de 25 la sută. În rest ceilalţi nominalizaţi conduc companii ce au o poziţie dominantă pe segmentul lor de piaţă.  „Moldovagaz”, bunăoară, deţine o cotă de 99% la furnizarea de gaze naturale, „Moldtelecom” – 85-90% din cea a serviciilor de telefonie fixă, iar ÎS Calea Ferată din Moldova – 54 la sută din transportul de pasageri şi mărfuri.   

Menţionăm că cifrele respective au fost luate din rapoartele  financiare pe anul 2003, publicate în presă şi pe paginile Web. E adevărat că Grupul „Union Fenosa” în Moldova, SA „Moldovagaz” şi „Lukoil-Moldova” încă nu au prezentat aceste rezultate, investigaţia noastră bazându-se pe o estimare a volumului de energie electrică, gaze naturale sau de produse petroliere livrate consumatorilor.


Ion Preaşcă   

1 Nicolae CIORNÎI -  preşedinte şi director general al „Lukoil - Ucraina”, „Lukoil -  Moldova”, „Lukoil- România” şi  „Lukoil - Ungaria”.   

Vârsta: 54 ani
Domeniul: Preluarea şi distribuirea produselor petroliere
Volumul afacerii: circa 1 miliard de dolari


Nicolae Ciornîi, omul de afaceri cu o impresionantă carieră în comerţul sovietic şi moldovenesc cu petrol, s-a născut în satul Lipeţkoie, regiunea Odessa. După ce absolveşte Institutul pentru Economie şi Comerţ din moscova, între anii 1976-1979 tânărul Nicolae Ciornîi devine director al restaurantului „Butoiaş” din Chişinău. Iar la nici 30 de ani – şef al Trustului pentru alimentaţie publică din raionul Frunze (în prezent sectorul Buiucani), funcţie ce oferea o serie de avantaje economice şi financiare. Urcă o nouă treaptă în carieră devenind vicepreşedinte al Comitetului executiv Frunze.

În 1986 se produce o turnură în evoluţia sa profesională: Ciornîi este trimis să muncească la exploataţiile petroliere din regiunea Tiumen (Rusia), unde, până în 1990, va deţine funcţia de director-adjunct şi cea de şef de Direcţie în cadrul Trustului „UrengoiPromstroi”.

Apoi administrează timp de nouă ani „Întreprinderea de stat pentru combustibil” din Republica Moldova care, din 1995, se numeşte „Tirex - Petrol”. După falimentul „Tirex - Petrol” şi preluarea ei de către compania germană  „Mabanaft”, Nicolae Ciornîi vine în fruntea „Lukoil -  Moldova”. În 2002 este numit preşedinte „Lukoil - România”, din 2003 – preşedinte
„Lukoil - Ungaria”, iar din februarie 2004 – preşedinte „Lukoil - Ucraina”.
Este considerat unul dintre cei mai bogaţi şi  mai influenţi oameni de afaceri din
Republica Moldova. Ca şi alţi businessmeni din domeniul produselor petroliere e patronul unei echipe de fotbal – „Zimbru” (Chişinău).

2.  Natalia Vrabie - preşedinte al Băncii Comerciale „Moldova - Agroindbank”.

Vârsta: 58 ani
Domeniul: Servicii bancare
Volumul afacerii: circa 2,150 miliarde lei (activele băncii)


Natalia Vrabie, absolventă a Universităţii Tehnice din Moldova, lucrează în sistemul bancar din anul 1968. Din aprilie 1996 şi până în prezent Natalia Vrabie este preşedinte al „ Moldova- Agroindbank”, pe care o administrează cu succes. În această perioadă instituţia a fost desemnată de câteva ori de revistele internaţionale de specialitate „Euromoney”(2000 şi 2001)şi „The Banker” (2002), drept cea mai bună bancă a anului din Republica Moldova. Merită atenţie şi faptul că acţiunile băncii se bucură de interes în rândul investitorilor. Nu întâmplător o acţiune cu valoare nominală de 50 lei se vinde pe piaţă la un preţ de 185 lei. MAIB a fost prima bancă ce a început deservirea liniilor de creditare  acordate Republicii Moldova de organismele financiare internaţionale precum Banca Mondială, BERD, etc. Totodată, s-a implicat în diverse proiecte investiţionale. În prezent, banca deţine cote importante de acţiuni la numeroase întreprinderi din industria zahărului, conservelor, din vinificaţie etc. Pentru Natalia Vrabie succesul înseamnă profesionalism şi transparenţă. Este Cavaler al „Ordinului Republicii”.   

3 Ghenadie Abaşchin-  preşedinte al SA „Moldovagaz”.

Vârsta: 39 ani
Domeniul: Importul şi  distribuţia gazelor naturale
Volumul afacerii: circa 1,92 miliarde lei
(cifra de afaceri a întreprinderii „Moldovagaz”, ce deţine monopolul în comercializarea gazelor naturale în Republica Moldova)


Este tânăr şi poate cel mai ambiţios manager din topul nostru. A absolvit, în 1986, Facultatea automatică şi telemecanică a Universităţii Tehnice din Chişinău, unde a lucrat o perioadă ca profesor.  Cariera de om de afaceri şi-a început-o în 1991 la Compania „Relsoft Communications”. Din 2001 e angajat la „Moldovagaz”, unde în scurt timp devine o figură-cheie. Din octombrie 2001 este membru al Consiliului de administraţie al SA „Moldovagaz”. În această funcţie patronează, până în mai 2002, Departamentul finanţe al întreprinderii, iar mai târziu – şi Departamentul livrare şi comercializare a gazelor. De la 6 septembrie 2002 exercită funcţia de preşedinte interimar  al SA „Moldovagaz”, iar la 6 decembrie 2002, la propunerea guvernului moldovean este aprobat de acţionarul majoritar, concernul rus „Gazprom ”, în funcţia de preşedinte al companiei.

Deşi „Moldovagaz” este un adevărat pilon pentru economia Republicii Moldova, întreprinderea continuă să suporte pierderi enorme. În 2002 , acestea au fost 155 milioane lei, iar pentru anul 2003 se mai calculează. Oricum, criza poate fi depăşită  dacă întreprinderea şi-ar recupera toate datoriile, care se cifrau la finele anului trecut la 3,9 miliarde de lei. În această fericită situaţie, „Moldovagaz”, ar fi cea mai profitabilă companie din republica Moldova. Nu este exclus că situaţia poate evolua spre bine la un mai mic amestec al autorităţilor în managementul  SA „Moldovagaz”.

Spre deosebire de precedenţii manageri ai întreprinderii, Ghenadie Abaşchin a abordat mai dur chestiunea achitării integrale a consumului de gaze şi are toate şansele să transforme întreprinderea pe care o gestionează în una de mare succes.    

4 Raisa Cantemir -  preşedinte al  „Băncii de Economii din Moldova” (BEM)

Vârsta: 46 ani
Domeniul: Servicii bancare
Volumul afacerii: circa 1,6 miliarde lei
(volumul activelor deţinute de BEM la începutul anului curent)


Este o persoană mai puţin cunoscută graţie dexterităţii şi delicateţei cu care a evitat apariţiile în public şi contactele cu instituţiile media. Pe site-ul oficial al Băncii de Economii lipseşte atât biografia, cât şi fotografia Raisei Cantemir. Se ştie doar că este originară din sudul Basarabiei (Ucraina), şi-a făcut studiile la Facultatea finanţe şi credit  a Universităţii de Stat din Moldova. Din 1978 a lucrat la Banca Naţională, avansând de la economist la director al Direcţiei credite şi operaţiuni de piaţă. A condus şi Direcţia de administrare a liniei de creditare a Băncii Mondiale, destinată primului „Proiect de susţinere a sectorului privat”.

În august 2001, după eliberarea din funcţie a managerului Viorel Ţopa, este numită preşedinte al BEM. În această perioadă, deşi preşedintele băncii nu s-a remarcat prin apariţii publice, BEM a reuşit să devină a doua bancă din Republica Moldova după volumul activelor bancare. Acest lucru s-a întâmplat şi datorită faptului că mai multe întreprinderi şi structuri de stat şi-au transferat conturile la BEM.

Totodată, banca este acţionar la câteva întreprinderi şi fondator al companiei de asigurări „Moldasig”.


5 Victor Ţurcanu-  preşedinte al Băncii Comerciale „Victoriabank”.

Vârsta: 55 ani
Domeniul: Servicii bancare
Volumul afacerii: circa 1,5 miliarde lei
(volumul activelor deţinute de bancă)S-a născut la 8 iulie 1948 în satul Sculeni, raionul Ungheni. După absolvirea în 1971 a Universităţii Tehnice, specialitatea inginer-economist, lucrează la uzina experimentală „Electrotocipribor”. În anii 1975-1977 este profesor la Colegiul de construcţii, după care, până în 1990, activează în structurile de partid. Păstrează şi acum biletul de partid, „doar ca pe o amintire”. În 1989, împreună cu alţi entuziaşti, a fondat prima bancă comercială din Republica Moldova, „Victoriabank”. Prima operaţiune bancară a fost efectuată la 12 aprilie 1990. Banii pentru licenţa de activitate – era vorba de 5 milioane de ruble sovietice – i-a atras de la diverse întreprinderi agricole, inclusiv colhozuri. Chiar şi Comitetul executiv orăşenesc Ialoveni  a depus bani în acest scop.

Victor Ţurcanu este preşedinte al „Victoriabank” de la fondarea acesteia. Din 1995, „Victoriabank” devine singura bancă din republică cu capital străin, iar până în 2001 a fost singura bancă moldovenească al cărui acţionar era Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare. Totodată, „Victoriabank” a fost prima bancă din RM ce a introdus sistemul de plăţi prin carduri. În prezent, Victor Ţurcan deţine 10,44% din acţiunile băncii, cota ce i-a asigurat numai pentru anul 2003 dividende de peste 4 milioane de lei. Cât despre valoarea reală  a cotei de acţiuni, echivalentul acesteia ar fi câteva milioane de dolari. A fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” şi cu medalia „Meritul Civic”.

6Ignacio Ibarra -  preşedinte executiv al Grupului „Union Fenosa” în Moldova.

Vârsta: 52 ani
Domeniul: Distribuţia de energie electrică
Volumul afacerii: circa 1,3 - 1,4 miliarde lei
(cifra de afaceri a  celor trei reţele electrice de distribuţie – RED Sud, RED Centru şi Re Chişinău, ce formează Grupul „Union Fenosa” în Moldova)

 
Originar din Spania, dintr-o familie cu origini basce, Ignacio Ibarra a fost din copilărie obişnuit cu munca asiduă. A lucrat chiar şi ca tractorist. Din 1976 activează la Banca de Credit a Spaniei, după care timp de zece ani va ocupa funcţia de manager consulting la filiala din Spania a  cunoscutei Companii internaţionale de consultanţă şi audit, „PriceWaterHouseCoupers”. Cariera şi-o continuă în calitate de manager al „ Union Fenosa”, responsabil pentru realizarea proiectelor şi dezvoltarea companiei în America Latină. Din 2000, imediat ce „Union Fenosa” a cumpărat trei reţele electrice de distribuţie din Republica Moldova, devine preşedinte executiv al companiei în Moldova. În patru ani volumul real al vânzărilor a crescut cu doar 15 la sută. Totodată, compania nu obţine profit din activitatea sa. Rezultatele relativ slabe pot fi explicate şi prin situaţia economică din republică, dar şi prin frecventele atacuri ale autorităţilor la adresa acestui investitor strategic. „Union Fenosa” este cel mai important investitor străin în sectorul energetic al RM, compania reuşind să plaseze peste 60 milioane de dolari. Mai adăugăm că anul trecut, într-un interviu acordat oficiosului guvernamental, Ignacio Ibarra a declarat că se consideră moldovean şi a cerut să i se acorde cetăţenia Republicii Moldova. Este laureat al premiului „Businessmanul anului 2003” şi preşedinte al Federaţiei de sambo din republica Moldova.      

7 Gheorghe Ursachi -  director general al SA „Moldtelecom”

Vârsta: 50 ani
Domeniul: Servicii de telefonie fixă, transport de date şi acces Internet
Volumul afacerii: circa 1,165 miliarde lei
(cifra de afaceri a Întreprinderii de stat „Moldtelecom”, monopol naţional de telefonie fixă)


Născut în 1953, în satul Slobozia-Chişcăreni, raionul Sîngerei, a absolvit Institutul de Electrotehnică din Odessa, specialitatea comunicaţii. A lucrat în reţeaua de telecomunicaţii a municipiului Chişinău ca electromecanic şi inginer. Din 1984 este şef al Secţiei linii de comunicaţii, iar din 1985 – director–adjunct pentru exploatare a Întreprinderii  de telecomunicaţii din Chişinău.  În 1993 este numit director pentru construcţii la „Moldtelecom”.

În septembrie 2002, devine în mod surprinzător director–interimar, iar în ianuarie 2003 – director general al SA „Moldtelecom”.

 Este o persoană puţin cunoscută în mediile de afaceri. În 2002, SA „Moldtelecom” a fost scoasă la privatizare, dar cum ofertele au fost sub aşteptări, Guvernul a renunţat la vânzarea pachetului său de acţiuni. „Moldtelecom” rămâne în continuare o companie cu capital de stat.

SA „Moldtelecom” a raportat pentru 2003 un venit de 1,165 miliarde lei, în creştere cu 197,9 milioane lei faţă de anul 2002. Pe parcursul anului trecut, „Moldtelecom” a sporit cu 72 mii numărul abonaţilor, iar la începutul anului curent la reţeaua de telefonie fixă erau conectaţi 776,4 mii de clienţi. Pentru anul 2004, „Moldtelecom” planifică mărirea numărului de abonaţi la telefonie fixă cu 70 de mii, deşi cererea este de două ori mai mare.      

8  Victor Cibotaru -  preşedinte al Băncii Comerciale „Moldindconbank”.

Vârsta: 37 ani
Domeniul: Servicii bancare
Volumul afacerii: circa 1,070 miliarde lei
(volumul activelor deţinute de bancă)


Manager de factură nouă. A lucrat în diverse structuri de stat – Ministerul Resurselor Naturale, Ministerul Economiei Naţionale, Ministerul pentru Relaţii Economice Externe. În anii 1993-1998 activează în Departamentul trezorerie al Ministerului Finanţelor , după care trece la Banca Comercială „Moldindconbank”. Aici ocupă succesiv funcţiile de şef al Secţie resurse şi relaţii pe piaţă , director al Direcţiei trezorerie, hârtii de valoare şi analiză economică, director al Departamentului credite şi director al Departamentului business. Din iulie 2003 este preşedinte al Băncii.

În prezent, „Moldindconbank” (printre ai cărei acţionari se numără întreprinderi industriale precum „Calea Ferată din Moldova” sau „Centrala Electrică de la Cuciurgan”) se află pe locul patru în topul băncilor din Moldova clasificate conform capitalizării, rentabilităţii şi activelor, având circa 11% din totalul activelor din sistemul bancar la finele anului 2003. Banca prestează un spectru larg de servicii financiare corporative şi individuale, prin intermediul unei reţele de peste 50 de filiale şi agenţii, şi este apreciată pentru calitatea serviciilor sale.

Este singura instituţie bancară ce le oferă clienţilor posibilitatea de a juca la Bursa valutară internaţională  prin intermediul aşa-ziselor tranzacţii „Forex”.

9 Vladimir Suetnov -  preşedinte al Băncii Comerciale „Banca Socială”.

Vârsta: 50 ani
Domeniul: Servicii bancare
Volumul afacerii: circa 990 milioane lei
(volumul activelor deţinute de bancă)


A exercitat funcţia de economist la Direcţia orăşenească Chişinău a Băncii de Stat din URSS.

Din 1988 – vicepreşedinte, prim-vicepreşedinte al Cârmuirii filialei în Moldova a Băncii de gospodărie comunală, locuinţe şi de dezvoltare socială din URSS. În 1991, după reorganizarea acestei structuri în societate pe acţiuni, a fost ales preşedinte al cârmuirii, iar din 1996, când banca a devenit o structură privată, e numit preşedinte al Consiliului de administrare al „Băncii Sociale”. Din 1998 este membru al Consiliului de creditori. Decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Prin 2001 – 2002 se vorbea despre posibilitatea asocierii „Băncii Sociale” cu „Banca Municipală Chişinău” sau cu „BTR - Moldova”, bănci în proces de lichidare. În prezent „Banca Socială” are peste o mie de acţionari dintre care nici unul nu deţine o cotă mai mare de 10 la sută. Ca şi „Fincombank”, are publicată pe pagina Web lista neagră a datornicilor. Poate din aceste motive în 2003 pagina Web a băncii a fost apreciată de revista „Bănci şi Finanţe. Profit”, drept cel mai bun site al unei bănci din Republica Moldova. Raportul privind rezultatele activităţii financiare ale băncii pentru anul 2003 arată că activele acesteia au crescut cu 17,7%, iar numărul clienţilor a ajuns la 62 de mii.

10  Miron Gagauz -  Director general al ÎS „Calea Ferată din Moldova”

Vârsta: 50 ani
Domeniul: Transport de pasageri şi mărfuri
Volumul afacerii: circa 760 milioane lei
(cifra de afaceri a celui mai important transportator de mărfuri şi pasageri din Republica Moldova)


Este unul dintre cele mai  controversate  personaje din lumea afacerilor de la noi. S-a născut în satul Tabaki, raionul Bolgrad, regiunea Odessa. A absolvit Tehnicumul de transport Feroviar din Odessa. În 1975 se angajează ca macagiu la gara Cahul , iar în 1976, în mod misterios, devine şef al gărilor feroviare din Cahul, Vulcăneşti şi Tighina. În 1986, absolveşte, la secţia fără frecvenţă, Facultatea „Administrarea procesului de transport” a Institutului Inginerilor Feroviari din Dnepropetrovsk (Ucraina).

Deşi în 1997 a fost numit director-adjunct al CFM, iniţiază procesul de creare a aşa-zisei căi ferate din Transnistria. În ianuarie 2000 este numit director general al CFM. Pe atunci, CFM era o întreprindere ce funcţiona doar în pierdere şi era în pragul falimentului.  Datoriile se cifrau la 540 milioane de lei (circa 45 milioane de dolari). În doi ani s-a reuşit transformarea întreprinderii în una profitabilă, fiind iniţiat un vast program de modernizare a căilor ferate. În mod paradoxal şi oarecum în contradicţie cu manifestările sale anterioare, Miron Gagauz a blocat toate intenţiile tiraspolenilor de a separa căile ferate. Se bucură de încrederea preşedintelui Vladimir Voronin. În toamna anului 2002 se vehicula intens ideea că va fi numit ministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor. Mai adăugăm că CFM este acţionar la „Moldindconbank” şi „Banca Socială”.            

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

nu sunt afisate numele persoanelor cu exceptia lui Ciornii.
Artur   -  
25 Ianuarie 2010, 18:38
Sus ↑
Merci Artur! Noi am corectat!
admin   -  
26 Ianuarie 2010, 08:52
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău