VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top politic. Septembrie 2013
Septembrie 2013, Nr. 112

Top politic. Septembrie 2013

Comentează   |   Cuprins

Cum să acţionăm în Comrat?
În ultimul timp, auzim veşti proaste din Găgăuzia. Principalele motive de îngrijorare ţin de dorinţa anumitor politicieni găgăuzi printre care se remarcă acsacalii – Leonid Dobrov şi Ivan Burgundji – de a organiza un referendum care ar viza desprinderea autonomiei de Moldova. Am încercat să aflăm motivele nemulţumirilor de la Comrat. În principal, găgăuzii pretind la adoptarea de către Chişinău a unei legi care să diferenţieze autonomia de raioane şi clarificarea denumirii autonomiei, întrucât actuala unitate teritorială autonomă li se pare găgăuzilor lipsită de substanţă. Satisfacerea acestor pretenţii însă ar atrage altele – înfiinţarea unei agenţii de dezvoltare, transmiterea veniturilor vamale etc. Cu alte cuvinte, Chişinăul riscă să intre într-un cerc vicios al solicitărilor mereu în creştere ale Comratului – îndeplinirea unei solicitări ar atrage altele zece. În aceste condiţii, înţelegem, Comratul devine mai combativ în paralel cu eforturile Rusiei de a bloca asocierea Moldovei la Uniunea Europeană. Ne întrebăm care ar fi replica Chişinăului. Din câte se pare, Chişinăul nu va reacţiona la provocări. În plus, el poate profita de fărămiţarea excesivă a scenei politice din Comrat. Vedem că metodele lui Plahotniuc funcţionează destul de bine în această regiune.Întâlniri secrete dintre Plahotniuc şi Filat

Întrebarea politică a anului sună în felul următor: Cât timp vor rezista Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc să stea în poziţia de aducători de obuze pentru Iurie Leancă şi Igor Corman? Situaţia pare a fi total ilogică – astăzi conduc cei care nu poartă răspundere pentru evenimentele din ultimii ani. Mai mult, cei doi Vlazi nu pot fi reduşi la tăcere şi nu pot fi scoşi cu una, cu două de pe scena politică. Astfel, aşteptăm cu toţii revenirea cucoşilor noştri politici. Se va întâmpla asta până la Vilnius sau după? Iată aici părerile sunt împărţite. Personal, aş crede că ieşirea la rampă a celor doi se va produce după Vilnius. În ipotezele mele, mă bazez pe bunul-simţ pe care îl atribui în mod inevitabil acestor doi actori de la noi. Cu toate acestea, s-ar putea să mă înşel.Ce vor ruşii?
Întrebarea din titlu e fundamentală. Ruşii nu vor ca Moldova să umble la braţ cu Bruxelles-ul. Ruşii nu vor nici ca Ucraina să se încurce în nişte aventuri amoroase cu Uniunea Europeană. Din această cauză, ruşii blochează exporturile noastre, îl trimit pe patriarh şi pe Rogozin şi aţâţă mişcările separatiste. La un moment dat, trebuie să stai strâmb şi să socoteşti drept – oare putem noi înfrunta colosul de la Răsărit? Am impresia că politica noastră este deseori construită pe inerţie, şi nu pe calcul. Nimeni nu are de gând să socotească, toţi se mişcă. Prin urmare, lozinca în raport cu ruşii e următoarea, noi ne vom face datoria şi vom merge în UE, iar Dumnezeu s-o facă pe a Lui. Fie ce-o fi!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău