VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top politic. Noiembrie 2013
Noiembrie 2013, Nr. 114

Top politic. Noiembrie 2013

Comentează   |   CuprinsAdunarea populară a Coaliţiei – un succes propagandistic

Adunarea populară din 3 noiembrie a fost considerată un mare succes. Succes, poate, dar mare... nu cred. Comentatorii deja au puricat destul acest eveniment, găsindu-i multe cusururi – şi că multă lume a venit cu de-a sila, şi că discursurile politicienilor n-au impresionat, şi că Leancă n-a vorbit, şi că lumea n-a prea înţeles ce înseamnă Vilnius. Imediat după această adunare a apărut şi un sondaj care, după mine, are clare intenţii manipulatoare – de a arăta că comuniştii nu cresc, ceea ce, implicit, înseamnă că democraţii nu scad. Astfel, putem considera adunarea organizată de Coaliţia Proeuropeană drept un minisucces propagandistic într-un război în care PDM şi PLDM se află încă în defensivă. Următoarele acţiuni ale guvernanţilor sunt uşor de prezis – de a schimba sistemul electoral, de a mai corupe nişte comunişti, forţându-i să plece din PCRM şi de a prezenta summitul de la Vilnius drept un mare succes al reformatorilor moldoveni. Un lucru nu-l putem şti – se va lăsa oare poporul dus de nas?Plahotniuc iese la rampă

Cel mai enigmatic politician pe care l-a dat vreodată lumii Republica Moldova – Vlad Plahotniuc – a decis să se retragă din parlament. Gestul în sine aduce foarte mult cu ceea ce se întâmplă în Georgia – şi acolo actualul prim-ministru – oligarhul Ivanişvili – se retrage din politică. Este oare asta o tendinţă în spaţiul nostru – oligarhii încep să înţeleagă că locul lor este în afaceri, şi nu în politică şi preferă să facă un pas înapoi? Nu cred. Dar ar fi bine ca, cel puţin, oligarhii să reintre în umbră şi să nu mai ocupe primele rânduri ale protipendadei politice. Relaţia oligarhilor cu politica ar trebui să fie una mediată, indirectă, voalată, unii ar spune chiar obscură. Oligarhii trebuie să stea în spate, după cortină, să tragă sforile şi să clocească urzeli şi intrigi la lumina opaiţului, şi nu în plină scenă, înconjuraţi fiind de reflectoarele posturilor autohtone private. Pentru a fi acceptată, oligarhia reclamă modestie.Unde-s Bogatu şi Negru?
Plecarea lui Petru Bogatu şi a lui Nicolae Negru de la „Jurnal” la „Ziarul Naţional” continuă să ne pună pe gânduri. Intuim existenţa unor motivaţii politice în spatele acestor mutaţii de trupe, dar nu ştim exact ce vor să însemne aceste gesturi. Vorba aceea – nimic nu e întâmplător în lumea asta neîntâmplătoare. Cu toate acestea, suntem dispuşi să acceptăm una dintre cele două ipoteze – fie spiritul liber şi independent al jurnaliştilor a fost în mod tiranic obstrucţionat de căpcăunii de la „Jurnal”, fie alianţele politice din interiorul „Jurnalului” au fost refasonate şi ofiţerii din detaşamentul de propagandă s-au realipit la generalii lor şi la grosul trupelor. Până la proba contrarie, prefer să dau crezare primei teorii, deşi am senzaţia că s-ar putea să se confirme cea de-a doua.  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău