VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Martie 2014
Martie 2014, Nr. 118

Top politic. Martie 2014

Comentează   |   Cuprins

Despre vitejia moldovenească de la bucătărie
Prezenţa militarilor ruşi în Crimeea a polarizat în mod inevitabil societatea moldovenească. Avem, evident, susţinători aprigi ai revoluţiei din Kiev şi chiar ai naţionaliştilor din Pravîi sector (i-am remarcat în acest sens pe Filat, Nicolae Chirtoacă, Nantoi). De cealaltă parte, stau ţeapăn pe poziţii susţinătorii lui Putin, care cred în legitimitatea unei intervenţii militare ruseşti (Dodon, Ciubaşenko). De asemenea, îşi apără cu eleganţă dreptul la neutralitate cei care consideră că războiul din Ucraina nu este o bătălie cu mize mari pentru ţara noastră, care ar trebui să se conducă de principiul binecuvântat – „eu sunt mic, nu ştiu nimic” (din ultima tabără face parte şi umila mea persoană). Toate aceste poziţii sunt oarecum fireşti şi reflectă multitudinea de viziuni din societatea noastră. Poziţia Guvernului şi a partidelor mi se pare însă de-a dreptul enigmatică. Pe site-uri, unii politicieni şi ambasadori condamnă cu vehemenţă acţiunile ruşilor şi cer vitejeşte sancţiuni neîntârziate fără a avea totuşi luări publice de atitudine. Preşedintele Timofti, însă, cel care ne-a deprins deja cu alura lui gigantică de luptător neobosit cu crivăţul de la Răsărit, s-a preschimbat într-o clipită într-o moviliţă jalnică de declaraţii protocolare şi fără sens la adresa Moscovei. Leii din parlamentul moldovean au luat apă în gură şi meditează filosofic asupra felului cât mai inofensiv în care să îmbrace poziţia oficială a Moldovei. Această închircire a clasei noastre politice probează o dată în plus un vechi adevăr – în Moldova critica serioasă a Rusiei se face doar la bucătărie.     

Leancă şi Obama – o întâlnire neaşteptată?
Cunoaştem deja că Leancă s-a întâlnit cu Obama la Washington. Presa, care a relatat despre acest eveniment, a insistat asupra caracterului inopinat al întâlnirii. Chipurile, în timp ce Leancă se întreţinea cu Biden, Obama trecea întâmplător pe lângă cabinetul cu pricina şi şi-ar fi zis: „Ce ar fi să fac cunoştinţă cu bravul prim-ministru al Moldovei? Spune lumea că vorbeşte englezeşte şi, în general, este un simpatic Yesman”. Zis şi făcut. În realitate, se pare că elementul surpriză a fost mai curând mimat. În acest context, ar trebui să ne întrebăm de ce premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, se întâlneşte cu Obama în cadrul unor vizite planificate, iar prim-ministrul Moldovei este pus în situaţia să arboreze o mină mirată atunci când îl vede pe prag pe preşedintele SUA?  

Money is honey – banii aduc fericirea
S-a consumat şi scandalul legat de tentativa de corupere a celor doi deputaţi – Valentina Stratan şi Iurie Chiorescu. Vâlva a fost foarte mare, dar aşa şi n-am înţeles cât. Cât li s-a oferit? Şi, de asemenea, n-am înţeles de ce. De ce n-au acceptat? Money is honey!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău