VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Martie 2013
Martie 2013, Nr. 106

Top politic. Martie 2013

Comentează   |   Cuprins

Oare totul e chiar atât de rău?
Venirea celor trei miniştri de Externe ai Suediei, Poloniei şi Marii Britanii la Chişinău vrea să insufle o doză de optimism politicienilor aflaţi în profundă coliziune, dar şi publicului demoralizat de fantoma unei distrugeri totale a ceea ce înseamnă scena politică din ţara noastră. În fond, dacă suntem atenţi la declaraţii, atunci vom descoperi că înalţii oaspeţi ne-au mai dat un brânci în plus, confirmând ipoteza că la Summitul de la Vilnius din noiembrie 2013 nu va fi semnat Acordul de Asociere şi partea legată de Liber Schimb. Amintim că promisiuni în acest sens au fost făcute atât de politicienii din R. Moldova, cât şi de nalţi demnitari care ne-au vizitat ţara la sfârşitul anului trecut. Se pare că promisiunile au fost doar vorbe goale. Trebuie să recunoaştem că oficialităţile europene niciodată nu ne-au spus că semnarea Acordului de Asociere ar fi o chestiune sigură. În cel mai bun caz, ei îşi exprimau speranţa că Acordul va fi semnat până în luna noiembrie. Diplomaţii noştri s-au dovedit însă mult prea optimişti şi au tălmăcit intenţiile vagi şi semnele de încurajare drept angajamente ferme. Acum trebuie să constatăm că Ministerul de Externe va fi nevoit să retracteze din nou termenele pe care le-a stabilit iniţial.

Cum identificăm vinovăiţa politicienilor?
Comentariile politice făcute în legătură cu criza din Alianţă suferă, cred, de o eroare gravă – exces de imparţialitate. Cei care analizează fenomenul politic încearcă să pună responsabilitatea în mod egal pe umerii tuturor liderilor politici – şi Filat e vinovat, şi Lupu, şi Ghimpu. O asemenea abordare este provocată de dorinţa fierbinte a comentatorilor de a nu fi suspectaţi de partizanat politic. Şi totuşi greşelile mari se fac de multe ori în singurătate şi cineva este întotdeuna mai vinovat decât altcineva. Criterii pentru aprecierea gradului de vinovăţie sunt, cel puţin, două – este mai vinovat cel care ridică primul securea războiului sau cel care este înfrânt în război. În cazul Alianţei, securea războiului, cred, a fost ridicată de Filat, imediat după incidentul din Pădurea Domnească. Asta nu înseamnă că el va fi marele vinovat până la sfârşitul crizei. Pentru a putea să iasă curat şi imaculat în faţa oamenilor simpli (ca să nu spunem – istoriei), el are de făcut un singur lucru – să ducă până la capăt lupta şi să încerce să-i zătrească pe cei din PDM. Ca învingător, Filat va fi încununat cu lauri şi va fi trecut în pomelnicul marilor eroi ai neamului.  Doar atunci noi vom uita că anume Filat a fost cel care a ridicat primul securea războiului.

Ce spun europenii despre criza noastră
Urmăresc cu interes articolele care apar în Europa despre criza politică din Republica Moldova. Sunt unii, precum e Vlad Socor, care reuşeşte cu multă dezinvoltură să critice tot ce este anti-Filat în ţara noastră. Un alt autor interesant preocupat de soarta Moldovei este Andrew Wilson, care scrie pentru Euroobserver. Comentatorul se dovedeşte a fi un pic pro-Filat, repetând tezele PLDM – atacurile asupra lui Filat vin din zona justiţiei nereformate (CNA şi Procuratura), iar Acordul de Asociere trebuie să fie renegociat. Această simpatie pro-PLDM a cunoscutului comentator nu poate fi extrapolată asupra întregii Europe, fiind cunoscute relaţiile personale ale autorului cu unul dintre consilierii lui Filat. Mult mai interesantă şi mai exactă mi s-a părut analiza lui Dan Dungaciu, făută în cadrul unui interviu oferit pentru ziare.com. Demonstrând o perspectivă mai cuprinzătoare, fostul consilier al lui Ghimpu găseşte originile crizei politice în incidentul din Pădurea Domnească şi tentativa lui Filat de a specula acest eveniment pentru a se debarasa de unii aliaţi ai săi prin lansarea unei campanii anticorupţie. Dungaciu sesizează că această campanie s-a dovedit a fi o mare eroare care poate să-i devoreze chiar pe autorii ei – PLDM. Cu toate acestea, în opinia lui Dungaciu, această gafă nu mai poate fi reparată şi Moldova „cade de pe hartă”. Încă n-am găsit niciun articol care să ne spună cum putem opri această cădere. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău