VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Mai 2014
Mai 2014, Nr. 120

Top politic. Mai 2014

Comentează   |   Cuprins

Nu aduce anul cât aduce „criza din Ucraina”
Pe 17 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care menţionează că oferă dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană. Întrebarea firească care apare în acest context ţine de faptul dacă până acum această solicitare ne era interzisă. Din câte ştim – nu. Aveam dreptul să cerem aderarea, doar că la Bruxelles ni s-a spus că e mai bine să nu insistăm pentru a nu ne ciocni de un refuz categoric. Acum însă ni se spune explicit că putem cere. Întrebarea este dacă UE e gata să ne accepte. Acest lucru nu a fost prevăzut în celebra rezoluţie. Prin urmare, europenii ne oferă dreptul să-i rugăm fără a-şi asuma responsabilitatea unui răspuns afirmativ. În termenii politologiei moderne asta se cheamă „ambiguitate constructivă”. Vorbind mai pe şleau, asta miroase a bizantinism.  

„Nunta” lui Renato Usatîi
Am participat cu plăcere la Congresul Partidului Popular Republican, rebotezat în „Partidul Nostru”, preluat de către Renato Usatîi de la Nicolae Andronic. Satisfacţia mi-a fost prilejuită în primul rând de decor – congresul s-a desfăşurat sub forma unei nunţi moldoveneşti – cu Lozanciuc şi Ţopa, cu bucate alese, cu chiote şi dansuri. Ce-i drept, n-am văzut mireasa, deoarece Usatîi era mereu însoţit de Nicolae Andronic, care, trebuie să recunoaştem, a găsit o întrebuinţare bună pentru partidul său. Cu alte cuvinte, prestaţia artistică a fost mai presus de orice laudă, „mirele” (Usatîi) făcând spectacol în cele mai bune tradiţii lăutăreşti. Comentatorii politici au avut şi ei parte de o masă întinsă la nuntă, dar au preferat să nu discute despre harul de cântăreţ al lui Renato, fiind preocupaţi mai curând de şansele partidului „nostru” de a intra în Parlament. Comentatorii politici sunt oameni pragmatici şi de aceea i-au acordat „anumite” şanse – dacă are o prestaţie spectaculoasă, dacă merge pe o listă cu Dodon şi Formuzal, dacă se extinde dincolo de Bălţi şi Făleşti, atunci poate că reuşeşte. Au dreptate aceşti profesionişti ai pronosticurilor în doi peri – niciodată nu ştii de unde sare iepurele!

Vizita lui McCain
Ne bucurăm de fiecare dată atunci când vine un american important la Chişinău. Prezenţa europenilor a devenit deja ceva banal în timp ce americanii în continuare suscită emoţii tari. Explicaţia e simplă – americanii sunt singurii „europeni” care pot lovi cu pumnul în masă în faţa ruşilor. John McCain, liderul republican, este un exemplu excelent în acest sens. Să le spui ruşilor că sunt o staţie de gaz mascată ca o ţară – asta n-o poate face oricine. Chiar dacă McCain a venit cu nişte echipamente, şi nu cu tancuri, vizita lui a dat raze de lumină – cineva are grijă să le spună ruşilor că nu au dreptul să-şi facă de cap. Măcar să li se spună.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău