VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Iulie-august 2013
August 2013, Nr. 110

Top politic. Iulie-august 2013

Comentează   |   Cuprins

Bacalaureatul ca fenomen politic
În ultimul timp, notele informative ale ministrei Educaţiei seamănă foarte mult cu rapoartele de pe linia frontului. Tinerii „pier” ca muştele la examenele de bacalaureat, unii dintre ei reuşind ca prin miracol să se reabiliteze prin depunerea contestărilor. În urma ofensivei celor nemulţumiţi de prestaţia ministerului respectiv, putem admite că un număr important de elevi vor fi traşi de urechi la sesiunea suplimentară. Astăzi constatăm existenţa unei confruntări politice dintre minister, susţinut de PLDM, care şi-a imaginat că poate opri copiatul, şi cei care consideră că „furtul de idei” nu poate fi o piedică în calea tinerilor spre o diplomă universitară. Din punctul meu de vedere, ministerul va ceda în această bătălie, dând în taină o indicaţie comisiilor de resort să le mărească notele celor picaţi. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, ministerul va fi spulberat de furia opoziţiei şi a unor partide din noua coaliţie.

Încheierea negocierilor dintre Moldova şi UE
Diplomaţii moldoveni au finalizat negocierile cu Comisia Europeană privind Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv. Rezultatul a fost anunţat, dar nu cunoaştem deloc cu ce ne-am ales. La suprafaţă au apărut puţine informaţii şi nu ne rămâne nimic altceva decât să aşteptăm parafarea acordului. Opoziţia comunistă vorbeşte despre efectele dezastruoase pe care ar putea să le aibă prevederile acestui acord, lovind puternic în economia naţională. În această privinţă, avem serioase dubii. Am obţinut liberalizarea tuturor produselor industriale (pe care, ce-i drept, nu le prea producem), avem undă verde pentru exportul vinurilor (pe care, din păcate, nu-l putem încă promova) şi ne-am protejat, de bine, de rău, în ceea ce priveşte importul de carne. Concluzia ar fi următoarea – va trebui să schimbăm cam totul. Dar asta nu înseamnă că vom fi spulberaţi economic.

Ministrul Apărării, strâns în corzi
De ceva timp, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, nu are o viaţă uşoară. Opoziţia parlamentară din care face parte şi fostul (actualul?) său partid – Partidul Liberal – cere în mod insistent demiterea lui, invocând o sumedenie de argumente – vânzare ilegală de armament, nereguli în rândul Armatei Naţionale, declaraţii iresponsabile care ar putea tensiona relaţiile
Chişinăului cu Tiraspolul. În ceea ce priveşte declaraţiile făcute de ministru, ar trebui să recunoaştem că ele sunt controversate, dar posibile în anumite împrejurări. Ar trebui să fim, cel puţin, satisfăcuţi de faptul că ele n-au cauzat scandaluri de genul celui provocat de avocata parlamentară Aurelia Grigoriu, care a găsit de cuviinţă să înfiereze Armenia, fiind la o conferinţă la Erevan. Şi totuşi avem senzaţia că ministrul Apărării forţează nota. Atunci când Marinuţa declară că atacul asupra lui reprezintă o lovitură dată cursului european al ţării, putem admite că ministrul are ameţeli caracteristice unui urcuş prea rapid şi nejustificat în vârful piramidei puterii.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău