VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Ianuarie-februarie 2013
Februarie 2013, Nr. 104-105

Top politic. Ianuarie-februarie 2013

Comentează   |   Cuprins

Demistificarea omorului din Pădurea Domnească şi înţelegerea resorturilor ascunse ale acuzaţiilor lansate de Sergiu Mocanu în adresa procurorului general reprezintă una din sarcinile principale ale celui care încearcă să înţeleagă evenimentele politice din Moldova.

Trama conflictului din Pădurea Domnească
Schema conflictului a devenit clară după dezvăluirile făcute de Lupu privitor la „luatul la moacă” – Filat vrea să-l distrugă pe Plahotniuc. Atacul asupra procurorului general se datorează faptului că el este un favorit al Păpuşarului. Fumul evenimentelor n-ar trebui să ascundă de privirile noastre câmpul bătăliei. În ultimii ani, tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova a stat sub auspiciile luptei crâncene dintre Regele Politicii şi Regele Bussinesului. Din această cauză, nu ne putem îndoi de faptul că nefericitul omor produs la vânătoare este exploatat doar datorită faptului că ar putea să-l lezeze pe unul dintre protagoniştii bătăliei, adică pe Plahotniuc.

N-ar trebui să ne înşele nici discursurile despre reforma Procuraturii şi nici lamentările cu privire la tăinuirea cazului. Toate aceste tentative de a îmbrăca loviturile date adversarilor în mănuşile sublime ale moralităţii şi democraţiei europene sunt simple fumigene. Într-o asemenea încleştare pe viaţă şi pe moarte, cel mai cuminte lucru este să stai pe tuşă şi să nu te implici.

Dar nu pot să nu mă implic. Când doi se bat, nu poţi să nu iei parte unuia dintre ei.

Cum s-a ajuns de la Zubco la Plahotniuc?
Aş vrea să cădem de acord asupra unui lucru – cu ce a păcătuit Zubco, prin ce s-a făcut vinovată poliţia şi de ce n-ar fi trebuit să ne găsim cu toţii în Pădurea Domnească? Nu ar trebui să discutăm tema făptaşului – cine a tras în victimă. Înţelegem că a fost un accident şi oricine s-ar fi putut afla în locul celui care a ţintit eronat. Nici n-ar trebui să fim prea revoltaţi de faptul că presa a aflat prea târziu despre acest caz.  Ceea ce deranjează şi este imputabil în cazul Procuraturii, Poliţiei şi altor servicii implicate ţine de informarea ulterioară a superiorilor. Dar cum s-a ajuns la Plahotniuc? Lumea îi cere demisia, dar el n-a fost prezent la vânătoare. Apropo, niciodată n-am fost susţinătorul intrării lui Plahotniuc în Parlament. Dar, deoarece, n-am hotărât eu asta, ci deputaţii, tot ei sunt obligaţi, cred, să-mi explice de ce vor să-l demită.

Plahotniuc sau Filat?
Suntem maturi, dar nu ne putem refuza plăcerea unor asemenea întrebări – cine-i mai puternic – tigrul sau leul, Filat sau Plahotniuc? În cazul presupusei bătăi la care s-au referit Lupu şi Streleţ, liderul democrat l-a dat învingător pe Plahotniuc, iar preşedintele fracţiunii liberal democrate – pe Filat. Noi zicem că ar fi fost egalitate – Plahotniuc este fost halterofil, iar Filat se trage în braţe la bară pe parcursul mandatului. În cazul luptei politice, Sturza îl dă învingător pe Plahotniuc dacă disputa se dă sub covor sau în culoare. Cum se va încheia bătălia dintre Plahotniuc şi Filat în mass-media? Va câştiga Filat? Nu cred, pentru că mass-media, târâş-grăpiş, a trecut în buzunarul lui Plahotniuc. Şi doar un lucru nu-l cunoaştem. Părerea electoratului.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău