VIP Magazin
13 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top politic. Decembrie 2012
Decembrie 2012, Nr. 103

Top politic. Decembrie 2012

Comentează   |   Cuprins

Atunci când faci un top al evenimentelor anului, nu prea ai multă libertate şi marjă de manevre. În pofida preferinţelor tale pur elitiste, eşti obligat să ţii cont de „ce vrea muşchiul” mulţimii. Topul meu subiectiv ar include evenimente precum admiterea Republicii Moldova în faza a doua a implementării Planului privind liberalizarea regimului de vize (produsă pe 20 noiembrie), marşul unioniştilor organizat la Chişinău pe 16 septembrie şi numirea vicepremierului rus Dmitrii Rogozin în funcţia de reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria pe 24 martie. Topul ce urmează mai jos este unul sută la sută obiectiv, pentru că în procesul plămădirii lui am renunţat la preferinţele mele, plătind tribut gusturilor celor mulţi.   

1. Alegerea lui Nicolae Timofti
Acest eveniment de pe 16 martie a avut o dublă semnificaţie – oprirea crizei politice şi transmiterea Uniunii Europene a unui semnal de revenire la normalitate. Aşa, cel puţin, a fost prezentat acest mesaj publicului. În realitate, semnificaţiile acestui eveniment sunt un pic exagerate. În primul rând, nu cred că dacă nu s-ar fi ales preşedintele am fi avut alegeri anticipate. Alianţa a arătat pe parcursul ultimilor ani că nu are de gând să respecte spiritul Constituţiei la acest capitol. În al doilea rând, sprijinul european n-a cunoscut o creştere fulminantă după alegerea lui Timofti. În al treilea rând, trebuie să remarcăm că alegerea preşedintelui ţării s-a făcut cu preţul unei trădări (e vorba de grupul Dodon). Oricum, în imaginaţia colectivă acest eveniment va rămâne ca unul de maximă importanţă.

2. Vizita Angelei Merkel
E vorba de prima vizită a unui cancelar german în Republica Moldova. Chiar dacă doamna cancelar n-a spus foarte multe lucruri şi nu ne-a pus pe masă un plan de federalizare a Republicii Moldova (după cum se aşteptau producătorii de ştiri senzaţionale), vizita, care a avut loc pe 22 august, în sine pare a fi, după cum s-a exprimat ministrul nostru de Externe, Iurie Leancă, „un mesaj foarte clar de susţinere”. E adevărat că percepţia noastră este disproporţionată, deoarece în Germania acestei vizite nu i s-a acordat prea multă atenţie, fiind fixat mai curând felul în care doamna Merkel este înghiţită de un fotoliu imens, culoarea vestimentaţiei sau numărul de sticle de vin de Cricova oferit în dar de către omologul moldovean. Cu toate acestea, demnitarii moldoveni au catalogat vizita respectivă ca fiind una „istorică”. Fie şi aşa. La fel de „istorică” este şi vizita lui Barroso din 30 noiembrie.  

3. Condamnarea comunismului de Parlament
Deputaţii din Alianţa de guvernare au aprobat la îndemnul liberalilor pe 12 iulie Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist, decizie care a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2012. Astfel, simbolistica acestui regim este socotită scoasă în afara legii. Unii au spus că şi această decizie este una „istorică”, iar alţii au considerat-o de-a dreptul ilegală. Despre importanţa acestei decizii vorbeşte clar faptul că deputaţii nici n-au observat că au votat şi o serie de sancţiuni pentru cei care utilizează secera şi ciocanul. Între timp, comuniştii nu mai pot utiliza simbolurile în alegeri şi se pregătesc să conteste decizia în forurile europene, în cazul în care Curtea Constituţională nu le va da dreptate. Ca şi celelalte evenimente „majore” din acest top, această condamnare are mai curând o importanţă simbolică. Nimeni nu crede că numărul votanţilor comunişti se va diminua din cauză că nu mai găsesc pe listele electorale secera şi ciocanul.  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău