VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Aprilie 2014
Aprilie 2014, Nr. 119

Top politic. Aprilie 2014

Comentează   |   Cuprins

Vitalie Catană – un ghinionist al ministerelor de forţă
Deliciul publicului local l-a constituit în mod cert nominalizarea PLR pentru funcţia de ministru al Apărării a cunoscutului comentator politic Vitalie Catană. Pe alocuri, această veste a umbrit chiar intervenţia rusească din Crimeea. Un val de rezistenţă surdă şi misterioasă l-a determinat în cele din urmă pe Catană să renunţe la această funcţie. Vom încerca în continuare să facem un rezumat al argumentelor părţii adverse. În mod cert, candidatura lui Catană n-a fost pe placul unui alt comentator politic – Viorel Cibotaru – care visează la aceeaşi funcţie de mai mulţi ani. Chiar dacă aşa şi n-am înţeles de ce candidatura lui Catană ar fi inferioară celei a lui Cibotaru, trebuie să admitem că „războiul comentatorilor” n-a constituit principalul obstacol în faţa acestei numiri. S-au opus Leancă şi Corman. În cazul lui Corman, situaţia e mai mult sau mai puţin clară – fiind consilierul speakerului, Vitalie Catană şi-a permis luxul în 2013 să-l critice neautorizat pe patriarhul Rusiei, fapt pentru care a fost demis. Aici, desigur, ne putem întreba dacă un ministru al Apărării are dreptul să-şi facă de cap pe Facebook, ignorând dispoziţiile şefilor. În cazul lui Leancă e vorba probabil de o simplă aversiune a PLDM faţă de un comentator care niciodată n-a fost prea îngăduitor faţă de acest partid. În concluzie, Vitalie Catană capotează rău de tot – nici şef la SIS în 2013 şi nici ministru al Apărării în 2014. Poate, totuşi, după alegerile parlamentare din toamnă se va elibera funcţia de ministru de Interne?

Un nou Barometru Social Politic
În luna martie am fost serviţi cu un nou produs sociologic de către Magenta, Realitatea TV şi ziarul Timpul. Comuniştii acumulează mai multe voturi decât cele trei partide politice aflate la guvernare împreună cu PL. Integrarea Europeană este susţinută de un număr mai mic de oameni decât aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. Putin conduce detaşat topul liderilor străini. Cu alte cuvinte, situaţia coaliţiei proeuropene poate fi caracterizată în felul următor: aripa dreaptă se retrage, flancul stâng este decimat, centrul s-a înnămolit. Situaţie perfectă, atacăm! O altă concluzie ar fi că o prăpastie din ce în ce mai mare se cască între vrerea guvernanţilor şi poftele poporului. Dar cine astăzi mai ţine cont de popor?! Principiul democratic ar suna acum în felul următor: arta de a conduce ţara prin a neglija cât mai mult vrerea poporului, care nu contează.

Divorţurile politice
În luna martie am aflat despre un nou divorţ cu marca PLDM – de data aceasta s-a despărţit Chiril Lucinschi de propria soţie. Începem să ne obişnuim cu gândul că politicienii sunt şi ei oameni şi nimic din ceea ce este lumesc nu le este străin. Şi totuşi divorţurile politicienilor deranjează atunci când ele sunt precedate de campanii masive de injectare cu de-a sila a valorilor familiei (acest fapt îl vizează în mod special pe fostul premier). Nu putem accepta divorţul unui lider precedat de interviuri interminabile în sânul familiei şi cu poze glamouroase în care găsim chipul zâmbitor al soţiei şi feţele neprihănite ale odraslelor. În cazul lui Lucinschi, se pare, divorţul e doar un divorţ şi nimic mai mult.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău