VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top politic. Octombrie 2010
Octombrie 2010, Nr. 79

Top politic. Octombrie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Cornel Ciurea

În absenţa unor oferte credibile din partea partidelor, listele lor reprezintă singura lor ofertă. Putem înţelege ce vor face partidele după oamenii pe care îi aşează pe liste. Omul face locul.

familia Lucinski
Listele Partidelor din Alianţă

Partidele din Alianţă au produs câteva surprize, care arată că viaţa lor internă se aseamănă foarte mult cu un vulcan colcăitor, care încă n-a decis dacă are rost să erupă sau nu. Liberalii nu l-au inclus pe Chirtoacă. Omul care a adus victoria pe strada Liberalilor este ţinut în continuare zăvorât la Primărie, clădire care parcă devine prea mică pentru el. Din contră, Partidul Democrat a inclus patru necunoscuţi în primii zece. Aici, desigur, se simt vânturile care bat din direcţia lui Plahotniuc. Aceşti patru viitori deputaţi pot fi viitori politicieni de mare calibru sau simpli cozi de topor în mâinile unor persoane din afară. Uneori, când mă uit la lista PDM, mă gândesc că vechiul e mai bun decât noul, din simplul motiv că vechiul îl cunoşti, iar noul se poate dovedi o surpriză neplăcută. Dar PD este, prin definiţie, un partid al surprizelor, unele din ele fiind chiar plăcute. AMN se aseamănă cu garda veche a lui Napoleon, care moare, dar nu se predă. Uneori, îndârjirea şi încăpăţânarea pot produce minuni, dar sunt comentatori care îi văd pe soldaţii lui Urechean ca pe nişte kamikadze trimişi la moarte sigură. Eu nu sunt chiar atât de pesimist. În sfârşit, PLDM îl aduce pe Juravschi, Belostecinic şi Chiril Lucinschi. Asta nu înseamnă deloc că pentru acest partid vor vota sportivii şi studenţii, dar asta înseamnă că pentru PLDM va vota Petru Chirilovici. Se pare că familia Lucinschi revine în politică.

Lista Comuniştilor
Comuniştii îi trec pe linie moartă pe bătrâni şi strâng rândurile, mizând probabil pe cei devotaţi. Tkaciuk, Dodon, Greceanâi, Mişin, Muntean, Starîş reprezintă cohorta de temut a viforului roşu, care se avântă în luptă având, ca de obicei, în vizor guvernarea. Partidul afişează speranţe şi optimism, dar mizează doar pe critica guvernării. În rest, nimic nou. Prin urmare, comuniştii au învăţat lecţia politică din 2009. Pentru a câştiga nu trebuie să întreprinzi nimic. Trebuie să-i laşi pe adversari să greşească (amintesc că în 2009 comuniştii au creat un conflict cu Lupu). De data aceasta, comuniştii nu mai pot spera, însă, la majoritate parlamentară. Şansa lor este de a găsi parteneri. Ori cu partenerii comuniştii stau cam prost.

Veaceslav UntilaListele altor partide
Partidele care sunt de un anumit interes pentru noi ar fi PPCD, Partidul Umanist, MAE, Partidul pentru Neam şi Ţară, PNL, PSD şi Moldova Unită. Surpriza cea mare a produs-o Veaceslav Untilă de la MAE, aşezând lista în ordine alfabetică. Această găselniţă electorală reprezintă un vechi vis de-al lui Untilă, pe care el îl propunea încă în 2005 lui Serafim Urechean. Ideea era ca Urechean să candideze de pe ultima poziţie pe lista fostului BMD, pentru a arăta încredere în victorie, iar pe ultima sută de metri să treacă în faţă prin modificarea listei. Urechean a desconsiderat atunci acea propunere, neavând siguranţa că partenerii de coaliţie îi doresc binele. Acum Untilă încearcă să aplice aceeaşi metodă, dar mesajul poate fi interpretat diferit. La PPCD lipseşte Cubreacov, iar la PNŢ apare fugarul Susarenco. În rest, surprize nu-s. Cred că şi minuni nu vor exista.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

de ce numai despre ei s-a scris
maria   -  
30 Noiembrie 2010, 13:10
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+20°