VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top politic. Septembrie 2012
Septembrie 2012, Nr. 100

Top politic. Septembrie 2012

Comentează   |   Cuprins

Merkel face istorie?!
Vizita cancelarului german la Chişinău a fost catalogată drept „vizită istorică”. Acum stau şi mă întreb: De ce oare? Da, Merkel e un personaj politic agreabil. Da, Germania e o ţară extrem de importantă, fără de care nu pot fi rezolvate destinele micilor ţărişoare din Europa de Est. Dar oare nu sărim calul? Oare nu demonstrăm provincialism prin faptul că facem din ţânţar armăsar? La urma urmei, dacă facem abstracţie de covorul roşu, de garda de onoare costumată în straie de sărbătoare şi de cuvinte de încurajare pentru poporul moldovenesc, care trebuie să intre în albia europeană, atunci nu rămâne prea mult din această vizită. Sau poate unui popor mic îi place să fie flatat prin vizitele demnitarilor unor state importante? Asta însă face parte din alt repertoriu – laudă-mă, gură, că ţi-oi da friptură – şi nu este o vizită istorică.

Dar mai rămâne ceva din vizita doamnei cancelar – ratingul lui Filat. Acum toată lumea va sta cu ochii ţintiţi la cifrele din sondaje, urmărind cu cât va sălta cota de popularitate a prim-ministrului. Unii cred că ea va creşte cutremurător. Eu însă înclin să cred că poporul nu prea ia în serios vizitele europenilor. Au alte griji, bieţii oameni.

Independenţa noastră şchioapă
Zi de zi, urmăresc la Moldova 1secvenţe de la Adunarea Naţională şi din şedinţa Parlamentului la care s-a proclamat independenţa statului nostru. În mod special, m-a pus pe gânduri votarea independenţei. Odată în plus am constatat că au existat deputaţi care au lipsit de la şedinţă, astfel refuzând să voteze independenţa statului – Şornicov, Solonari, Safonov. În acea perioadă, aceste personaje erau hulite  şi batjocorite la orice colţ de stradă. Acum însă, mă uit cu alţi ochi la acele evenimente. Nu mă mai deranjează că aceştia n-au votat independenţa. Mă deranjează însă că n-au fost prezenţi la şedinţă şi n-au votat deschis împotrivă.

Totuşi, îmi dau seama cât de greu le era să facă una ca asta. Presupun că presiunea era foarte mare şi deputaţilor le era frică să nu fie schilodiţi chiar în timpul şedinţei. Caraghios mi s-a părut şi gestul lui Krîlov, care a votat pentru independenţă, dar a dus la masa prezidiumului o listă cu amendamente. Amendamente pe care în mod sigur nimeni nu le-a citit. Din punctul ăsta de vedere, mai bine vota împotrivă.

Urmărind şedinţa, constat că votarea independenţei n-a fost un exerciţiu sută la sută democratic. Dar oare poţi să fii sută la sută democratic în asemenea condiţii?

Ce urmează?
şteptăm cu toţii deschiderea unui nou sezon politic. Întrebarea care ne macină este identică celei din anul trecut – se vor certa sau se vor împăca? Mă refer, desigur, la cei trei apostoli – Lupu, Filat şi Ghimpu, deşi cei trei, după cum ştim, sunt patru – să nu uităm de Plahotniuc.

Intuim că ceartă vom avea berechet, căci motive avem cu duiumul. Unii au făcut remanieri, iar alţii, nu; unii s-au întreţinut cu Merkel câteva ore, iar alţii doar zece minute; unii vor legea lustraţiei, iar alţii vor pace şi iertare; unii vor pensii mai mari pentru cei săraci, iar alţii spun că nu sunt bani. Ceartă va fi – de asta putem fi siguri. Dar oare vor rămâne ei împreună? Nu ştiu de ce, dar am senzaţia că ulciorul începe să crape. Nu sunt astrolog, dar stelele par să fie ostile Alianţei. La urma urmei, politicienii sunt oameni şi ei.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°