VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Septembrie 2011
Septembrie 2011, Nr. 89

Top politic. Septembrie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Cele 3 probleme ale Moldovei
Aniversarea a 20 de ani de la crearea Republicii Moldova ne obligă să ne gândim la problemele statului nostru. Nu avem multe – doar trei. Vorbind pe scurt, aceste probleme se cheamă Transnistria, România, Rusia.

Transnistria este denumirea pentru problema teritoriului nostru. Nu controlăm întreg spaţiul aflat juridic sub oblăduirea Chişinăului. Ba mai mult decât atât, acest spaţiu incontrolabil ne şantajează spunându-ne ce trebuie să facem şi ce nu trebuie. Nu putem să ne desprindem de el pentru că ne ţine strâns la piept cu o îmbrăţişare despre care nu poţi să spui dacă e fraternă sau vrăjmaşă.

România este denumirea pentru problema valorilor noastre. Vrem să fim un stat independent, dar ne închinăm lui Ştefan cel Mare, care e personalitatea Nr. 1 a României. Vrem să avem istorie proprie, dar studiem mereu istoria românilor. România pare să fie un liman liniştitor care ne îndeamnă ca o sirenă să abandonăm povara suveranităţii noastre.

Rusia este denumirea pentru problema stăpânului nostru. Vrem să ne alegem stăpânul şi de aceea tânjim după integrare europeană. Dar pe hărţile lumii suntem incluşi în spaţiul de influenţă rusesc. Lanţurile care ne ţin în acest spaţiu par să fie indestructibile. Din această cauză multe lucruri pe care le dorim şi le anunţăm nu sunt decât pioase iluzii. Vrem ceea ce nu putem. Oare n-ar fi bine să învăţăm să ne ştim lungul nasului?

Ce va fi la toamnă?
După ce se vor întoarce din vacanţă, politicienii noştri se vor apuca de treabă. Din punctul nostru de vedere, mai bine n-ar face-o. E mai bine în Moldova când politicienii pleacă la mare. Dar pentru că nu ne paşte pericolul leneviei politicienilor hiperactivi, revin la întrebarea mea din titlu – ce va fi la toamnă?

În fond, politicienii vor trebui să facă două lucruri – să aleagă sau nu preşedintele şi să păstreze sau să nu păstreze actuala Alianţă. Prognozele noastre oscilează între da şi nu. Risc să susţin că politicienii nu vor putea alege preşedintele. În acelaşi timp, cred că ei vor reuşi să păstreze Alianţa până la alegerile anticipate.

De asemenea, ne întrebăm ce va face mai departe Dodon. Va pleca sau nu va pleca din PCRM? Cred că nu va pleca.

Astfel, lupta politică nu ne va da din nou soluţii pentru problemele noastre. Acest pronostic nu riscă să fie unul greşit, orice s-ar întâmpla.

Istoria Românilor o redut pierdută?
imeni nu poate să înţeleagă de ce Ministerul Educaţiei a încercat să elimine denumirea (şi poate chiar şi conţinutul) cursului de Istoria Românilor. Pretextul invocat a fost că în Europa nu mai este la modă un curs de istorie care să aibă o titulatură naţionalistă. Renunţând la această denumire, oare nu banalizăm tot ce am făcut pe parcursul ultimilor 20 de ani?

De altfel, subiectul pare să fie mai complicat. Ministerul Educaţiei a elaborat curriculumurile pentru cursul de Istorie simplă încă în aprilie 2010. Astfel, mişcarea s-a produs mult mai devreme. N-am remarcat acest lucru pentru că elevii continuau să înveţe din manualele de Istorie a Românilor. Acum însă, apare problema apariţiei de noi manuale în care 50% din conţinut va fi dedicat Istoriei Universale, 45% - Istoriei Românilor şi 5% - Istoriei Regionale. Deja Ministerul se află în căutarea istoricilor dornici să scrie noua istorie. Suntem siguri că istorici se vor găsi.

Un lucru e clar – ceea ce n-au reuşit în totalitate comuniştii vor reuşi democraţii. Denumirea de „istorie a românilor” a fost îngropată. Am făcut-o cu mâinile proprii, nesiliţi de nimeni. Mă întreb – de ce?

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău