VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Mai 2012
Mai 2012, Nr. 97

Top politic. Mai 2012

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Pace între Filat şi Plahotniuc
De la o vreme, am devenit foarte preocupaţi de relaţia dintre Filat şi Plahotiuc. Ni s-a spus anterior că cei doi au avut o discuţie în timpul căreia unul i-a propus celuilalt să fie Regele Businessului cu condiţia ca primul să fie lăsat Regele Politicului. Propunerea n-a fost acceptată şi din această cauză regii au purtat un război pe viaţă şi pe moarte, ambii având deviza că doi regi nu încap pe un tron.

Acum însă, după trei ani de bătălii crâncene, ni se şopteşte că regii s-au împăcat. Filat apare nestingherit la Prime TV, iar cohorta de comentatori îndrăgostiţi de Filat nu-l mai critică pe Plahotniuc. Aparent, lumea trebuie să exulte şi să arunce şepcile în aer de bucurie: „Fraţilor, în sfârşit, pacea şi armonia deplină va domni în cea mai bună lume cu putinţă”.

Dar eu nu cred. De fapt, mă întreb acum ce se întâmplă cu iepurii în condiţiile în care doi lei ajung să se înfrăţească. Vom trăi şi vom vedea..

Remanierile buclucaşe
Aşteptăm remanierile la guvern. Deocamdată au plecat doi vice-miniştri, dar toată lumea e în aşteptarea decapitării grangurilor mari. În fond, ce vrea să ne spună guvernul moldovean prin dorinţa de a face remanieri? Că lucrurile nu merg chiar bine? Că „echipa de vis”, cei mai buni dintre cei buni nu pot să gestioneze lucrurile? În această privinţă, ar fi cazul să-i întrebăm pe guvernanţi unde sunt tinerii talentaţi şi instruiţi despre care s-a vorbit prin 2009. Ia-i de unde nu-s.

Remanierile ridică două probleme fundamentale. Prima e că nu se ştie dacă un ministru vechi şi ineficient ar fi mai rău decât un ministru nou şi promiţător. Despre miniştrii vechi am putea spune că, după doi ani de guvernare, ei au început, în sfârşit, să priceapă ce funcţie ocupă şi ce responsabilităţi au. Din păcate, nu putem spune acelaşi lucru despre noii miniştri care mai au încă multe de învăţat. După mine, un ministru vechi e mai bun decât un ministru nou în condiţiile în care miniştrii se schimbă cam o dată la doi-trei ani.

A doua problemă ţine de felul cum comunică Guvernul RM cu populaţia. Înţeleg că guvernanţii vor dori să transmită un mesaj pozitiv populaţiei, spunând că miniştrii răi vor fi înlocuiţi cu miniştri buni. Adică, remanierea în sine va fi prezentată ca un act de reformă – lucrurile au mers prost pentru că au fost gestionate de nişte impotenţi, noi i-am dat afară pe impotenţi, deci reformele vor merge bine. Problema e că o asemenea comunicare reprezintă o minciună sfruntată – reformele nu merg prost din cauza miniştrilor. Reformele merg prost din cauza guvernului.

Politică de-a mijatca
Recent, Curtea de Conturi a efectuat nişte controale care au deranjat prim-ministrul. Filat s-a răstit la Urechean, insinuând că „cineva are nevoie mereu să se manifeste şi această manifestare depăşeşte mandatul”. În replică, Urechean a făcut pe niznaiul, sugerând doar că va ţine cont de această părere. Astfel, cei doi pldm-işti îşi dau ghionturi în public. E clar că ambii nu se agreează. Amândoi însă fac parte dintr-un partid. Ne întrebăm –  de ce? De ce Urechean a ales să fuzioneze cu Filat dacă nu-i place de Filat? De ce Filat a acceptat să fuzioneze cu Urechean dacă nu-i place de Urechean? Şi de ce i-a dat Curtea de Conturi? Nici ei nu cred că ştiu răspunsul la această întrebare. Dar întrebarea vină n-are. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău