VIP Magazin
11 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top politic. Mai 2010
Mai 2010, Nr. 73

Top politic. Mai 2010

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Tânrul Dodon
Cine este cel mai tânăr comunist? Până nu demult, acest titlu îi revenea lui Marc Tkaciuk. Peste ceva timp, cel mai tânăr devenise Iurie Muntean, mai ales după mica lui confruntare parlamentară cu Andrei Popov. Acum, cu siguranţă, cel mai tânăr e Igor Dodon. Intrat recent în PCRM, acest potenţial urmaş al lui Voronin încearcă să satureze spaţiul mediatic cu propria sa prezenţă, fapt care îi irită pe unii, dar, cred, nu displace altora.

Trebuie să recunoaştem că vârstnicii comunişti încearcă să imprime dinamism formaţiunii lor, aducând în prim-plan feţe tinere, cu discursuri mai puţin bâlbâite. În acelaşi timp, întrebarea legitimă este dacă junii comunişti sunt o altă mâncare de peşte sau, poate, sunt „aceeaşi Marie cu altă pălărie”. Apariţia lor intempestivă trezeşte speranţe noi – vom avea noi oare cândva comunism cu faţă umană? – dar naşte şi îndoieli legitime – nu sunt ei oare doar sinecurişti fără Dumnezeu, dornici de a fi catapultaţi în Parlament şi în Guvern, profitând de umbra lui Voronin?

În acelaşi timp, soarta neofiţilor nu este deloc dulce în PCRM. Tarlev nu a rezistat şi a plecat, Marian Lupu a scris cerere de aderare la partid, apoi a plecat şi el. Oare va pleca şi Dodon? Sau va demara o luptă cu cei vechi, preluând conducerea partidului pentru a putea gestiona  proiectul de schimbare la faţă a formaţiunii?

Reabilitarea lui Muruianu
Iată că Ion Muruianu revine învingător în scena politică, fiind reabilitat de Curtea Constituţională şi reintrat în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Deşi „câinii turbaţi” ai democraţiei – alias presa – au turnat tone de invective şi ocări asupra bravului jurist, Muruianu a ieşit basma curată spre disperarea jurnaliştilor şi a unor politicieni aflaţi la guvernare. E corect sau nu?

Cred că e corect. Presa a fost blamată tot timpul, rareori găsindu-se politicieni şi funcţionari mai de Doamne-ajută, care să nu fi încercat să tragă câte un şut în cea mai democratică instituţie din lume – mass-media, care şi-a câştigat faima prin a enerva, a deconspira şi a căuta pete pe soare. La noi, lupta cu presa a luat diverse forme – s-a dat şi cu ranga, s-au stricat camere de luat vederi, s-au arestat jurnalişti. Muruianu a fost un mieluşel pe lângă ceilalţi, îndrăznind doar să înjure presa - un fleac care nici măcar nu merita consemnat. Presa noastră, însă, este supărăcioasă. Din această cauză, ea a declanşat un scandal care s-a încheiat cu un sfârâiac. Muruianu revine!

Alianţa
În ultimul timp, s-au înteţit discuţiile despre destrămarea Alianţei. Eu unul, nu le cred. Eu consider că Alianţa este „beton”. Dar gura lumii nu poate fi închisă. Şi gura lumii vrea sânge, certuri şi divorţuri.

Este adevărat că am fost, acum un an, însufleţiţi de ideea victoriei asupra PCRM. Pentru a realiza asta, am creat o struţo-cămilă – AIE. Din contrarii am confecţionat un amalgam exploziv care semăna foarte mult cu un vulcan pe cale de a ieşi din amorţire. Şi ne-am convins că acest amalgam poate funcţiona! Cu chin cu vai, liderii Alianţei şi-au înghiţit orgoliile, şi-au extirpat morga lor napoleonică şi şi-au castrat potenţele destructive. Au convieţuit o habă de vreme cot la cot, ca un cuplu nici prea fericit, dar nici prea nenorocit.

Acum Alianţa trece testul durabilităţii. În scurt timp, vom şti dacă ne aşteaptă alte configuraţii politice, poate chiar cu comuniştii la timon. Dar, înainte de a începe să destrămăm Alianţa, trebuie să ştim că ea funcţionează destul de bine. Nu este nimic predestinat în viitorul acestei construcţii politice. Viitorul acesteia depinde doar de capacitatea liderilor săi de a uita că ei sunt napoleoni scăpătaţi şi megalomani duşi cu pluta. Vor putea ei oare uita asta?

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+3°