VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Iunie 2011
Iunie 2011, Nr. 86

Top politic. Iunie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Duelul Dodon-Chirtoacă
Cel mai important duel politic de moment este cel dintre Chirtoacă şi Dodon. Despre ambii se pot spune lucruri urâte, dar şi bune. Astăzi însă nu mai contează cine sunt aceşti oameni. Contează doar ceea ce stă în spatele acestor lideri politici. În spatele lui Chirtoacă stă Vestul. Dodon întruchipează Estul. Noi, alegătorii, alegem ce vrem.

Dar sunt oare aceste distincţii atât de clare? Oare nu s-au produs, în ultimul timp, amalgamări şi ştergeri de frontieră? Puritatea ideologică a ambilor duelgii lasă mult de dorit. Certurile din coaliţia de guvernământ aruncă o urmă deloc luminoasă peste imaginea lui Chirtoacă, iar comuniştii încearcă, de la o vreme, să demonstreze tuturor că şi ei sunt în rând cu lumea şi pot mânui cuţitele şi furculiţele. În aceste condiţii, distincţiile dintre aceşti candidaţi aflaţi în luptă dispar.

De aceea, de multe ori am impresia că acest duel este un pic artificial, iar luptătorii încearcă să ne demonstreze că sunt diferiţi în condiţiile în care sunt şi asemănători. Mă voi gândi însă la asta mai profund după alegeri. Trebuie să aleg între Dodon şi Chirtoacă.

Duelul Buliga-bărbaţii
Candidatul PDM Valentina Buliga este destul de insistentă, încercând să le demonstreze tuturor că femeile pot câştiga o bătălie electorală, lăsând bărbaţii cu buzele umflate. Bărbaţii au însă o altă părere. Ei nu vor să discute politică cu Buliga şi doresc s-o ignore împărăteşte, menţionând doar că femeile ar trebui să-şi ştie locul. Buliga  nu se dă uşor bătută şi ne fixează cu o privire curajoasă de pe panourile publicitare şi ecranele televizoarelor. Care sunt şansele unei femei care ne propune s-o votăm pentru motivul că este o femeie? Este o întrebare la care istoria ne-a dat, deocamdată, răspunsuri negative. Eu sunt sigur că va veni odată o zi în care moldovenii vor opta pentru sexul frumos în politică. Şi, cine ştie, poate acea femeie norocoasă va fi chiar Valentina Buliga. Astăzi însă bărbaţii par a fi imbatabili.

Duelul Godea-Vlazii
Un al treilea challenger (şalanger) din această campanie trebuia să fie Victor Bodiu. În mod surprinzător, el s-a dovedit a fi Mihai Godea. Trecem peste motivele care l-au determinat să iasă din PLDM, dar ne întrebăm dacă fostul prieten al lui Filat chiar are de gând să taie cele trei capete ale hidrei din Moldova – Vlad 1, Vlad 2 şi Vladimir 3. Nu cred asta. Prea tari sunt aceştia pentru firavul Godea. Vom asista probabil la un război de operetă în care loviturile vor fi date cu vârful degetelor şi cu lama evantaielor. Sunt de acord cu Godea că un mare flagel în ţara noastră ţine de prezenţa unor oameni care pot cumpăra totul în jur. Mă tem că şi distinsul candidat independent s-a hrănit o perioadă din pomeni politice oferite cu largheţe de cei pe care îi critică acum. De ce am crede atunci că astăzi lui Godea i s-a urcat brusc mintea la cap să-i buşească pe oligarhi?  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău