VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Iulie-August 2011
August 2011, Nr. 87-88

Top politic. Iulie-August 2011

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Rezultatele alegerilor locale. Cine a câştigat?
În sfârşit, alegerile locale s-au încheiat. Întrebarea pe care ne-o punem ar fi cine a câştigat? Nimeni nu poate răspunde clar la această întrebare. PLDM spune că stă foarte bine la capitolul primării şi consilii raionale şi orăşeneşti (26,8% pentru consilii raionale şi 31,7% pentru primari). Evident, PLDM nu spune nimănui cât a luat în Chişinău (doar 14 % – mult sub aşteptări). Cu toate acestea, au o scuză mai mult s-au mai puţin acceptabilă – s-au sacrificat de dragul lui Chirtoacă. PDM exultă în urma rezultatului obţinut în teritoriu – 20% în consilii raionale şi municipale şi 24,47% pentru primari. În aparenţă, partidul lui Lupu micşorează decalajul faţă de PLDM, dar să nu uităm de boacăna de la Chişinău. Chişinăul rămâne a fi o fortăreaţă de necucerit petru democraţi. Invers, Partidul Liberal e bucuros că a câştigat Chirtoacă şi că el a luat tocmai 17 mandate. Liberalii stau însă simţitor mai prost la consilii şi primari, având în jur de 10%.

Nici comuniştii nu stau foarte prost, reuşind pentru prima dată să obţină o dominaţie în Consiliul Municipal şi să dea o luptă fără precedent pentru fotoliul de primar. În raioane, însă, semnalăm continuarea aceluiaşi trend descrescător. Deşi lucrurile nu sunt nici pe departe clare – la consilii raionale, comuniştii au acumulat 38%, în timp ce la primării  – doar 22%. Să nu uităm totuşi că, politic, contează mai mult votul de la consilii.

Răspunsul la întrebarea din titlu ar fi că n-a câştigat nimeni. Echilibrul politic se menţine.

Ce va fi, nimeni nu poate şti
După alegeri locale, toată lumea se întreabă ce vor face politicienii mai departe. Poziţiile sunt aproximativ următoarele – Alianţa nu vrea alegeri anticipate. Deşi ei spun că alegerile sunt indezirabile datorită posibilei instabilităţi, noi înţelegem un pic altfel. De ce ar vrea Alianţa alegeri anticipate în condiţiile în care lucrurile merg bine. Chişinăul e recucerit, majoritatea consiliilor – controlată, iar funcţiile de răspundere – împărţite. Mai rămâne un singur fleac – funcţia de preşedinte – dar nimeni nu se prea agită din cauza ei. Lupu e şef la parlament, Filat – la guvern, iar liberalii – în Chişinău. Echilibru şi armonie!

Comuniştii s-ar putea să dorească alegeri anticipate. De fapt, ei asta o şi spun. Însă nu cred că armata lor este gata să mai suporte o bătălie electorală. Pretenţiile comuniştilor au mai curând un iz roşchian – trebuie să faci ceea ce nu place duşmanului. Trebuie să fii Gică contra.

În asemenea condiţii, ne întrebăm cum va putea justifica Alianţa indezirabilitatea alegerilor anticipate. Este greu să faci ceea ce e aproape imposibil de făcut.

Transnistria – la fel de departe
Tentative de reluare a negocierilor în formatul cinci plus doi au eşuat din cauza poziţiei obstrucţioniste a Transnistriei – astfel titrează ziarele, scriind despre eşecul reluării negocierilor oficiale dintre Chişinău şi Tiraspol. Acest lucru s-a produs chiar dacă înainte de întâlnirea de la Moscova din 21 iunie, partea moldoveană afişa un optimism moderat. N-a fost să fie – Transnistria continuă să insite pe principii inacceptabile de noi – independenţă, autodeterminare, separatism. N-au fost suficiente nici argumentele ruşilor şi occidentalilor. Asta demonstrează un singur lucru – nu există premise pentru reglementarea conflictului. De aceea, speranţele noastre legate de implicarea Germaniei în chestiunea transnistreană s-ar putea dovedi deşarte. Nimic nu se schimbă. Status-quo-ul se menţine.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău