VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Ianuarie-februarie 2011
Februarie 2011, Nr. 81-82

Top politic. Ianuarie-februarie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Viaţa bate filmul
Alegerile s-au încheiat şi comentatorul politic poate să constate, a câta oară, că pronosticul lui a fost cam de... doi bani. AMN n-a trecut în parlament, deşi comentatorul i-a prorocit un viitor politic luminos. Filat a luat cu mult mai mult decât Lupu, deşi comentatorul nu-i vedea la mare distanţă. Singura lui consolare ar fi că sondajele au greşit şi ele. Când toţi savanţii greşesc, propria ta greşeală pare mai digerabilă şi poţi dormi liniştit noaptea, fără a te gândi la hohotele de râs ale cititorilor tăi, care-ţi constată incompetenţa. Mă întreb, însă, cum dorm noaptea politicienii? Cum doarme Urechean, care n-a trecut pragul? Cum doarme Lupu, care a luat mai puţin decât Filat? Cum dorm pldm-iştii, care la un moment dat erau prezentaţi ca fiind cel mai mare partid din ţară? Şi cum oare dorm comuniştii, care aşteaptă în disperare ca fostul lor inamic Lupu să le întindă o mână de salvare? Cu siguranţă că îi trec pe toţi năduşelile.

Rostul femeilor în politică
Când scriu aceste rânduri, partidele se află în negocieri pentru a forma o alianţă de guvernare. În asemenea gen de negocieri nu poţi ceda nimic. Trebuie să iei maximum posibil. Dacă, însă, nu cedezi nimic, atunci nu formezi Alianţa pentru Integrare Europeană II, deoarece comuniştii sunt dispuşi să-i dea lui Lupu tot ce-şi poate dori un partid cu doar 15 mandate. Ăsta-i farmecul jocului. Toate partidele acum pun presiuni enorme pe parteneri. Toţi aşteaptă ca celălalt să cedeze. Dacă cedezi, însă, atunci nu mai eşti bărbat. Iar un bărbat mai bine moare, decât se dezonorează. Ca să formeze AIE II liderii partidelor trebuie să uite pentru o clipă că sunt bărbaţi şi să înceapă să se comporte ca o femeie. Mă îndoiesc că vor putea face asta.  

Topul evenimentelor politice secrete din 2010
Aş oferi un top politic alternativ ce ar da o apreciere evenimentelor politice secrete, care s-au produs în politica moldovenească. Despre aceste evenimente ştim că nu ştim nimic. Şi, totuşi, chiar dacă suntem total ignoranţi, nu putem să le trecem cu vederea. Explicaţia e simplă – aceste evenimente secrete influenţează politica moldovenească mai dihai decât cele oficiale şi declarate.

1. Activizarea poziţiei Germaniei în problema conflictului transnistrean. În culoare se vorbeşte că acest lucru se datorează activităţii diplomaţilor noştri care au convins Berlinul de importanţa acestui subiect. Nu cred că diplomaţia noastră are asemenea posibilităţi, dar, cu siguranţă, s-au purtat nişte discuţii despre care nu vom afla niciodată.

2. Întâlniri dintre Filat şi Plahotniuc. Aceste întâlniri, între doi oameni de afaceri influenţi din Moldova, au avut cu certitudine un impact asupra politicului nostru. Se zice că Filat i-ar fi propus prin vară lui Plahotniuc să guverneze în doi ţara. Chipurile, Plahotniuc ar fi refuzat. După asta s-ar fi declanşat o bătălie pe viaţă şi pe moarte.

3. Întâlnirea dintre Băsescu şi Filat la Iaşi în luna august. Premierul Vlad Filat şi-a întrerupt concediul de vară pentru a se întâlni la Iaşi cu Preşedintele României, Traian Băsescu. Ce au discutat ei oare acolo? Unii cred că această întâlnire a marcat reorientarea atenţiei României dinspre Ghimpu spre Filat. Alţii cred că, dimpotrivă, Băsescu i-ar fi spus lui Filat să-l lase pe Ghimpu în pace. Orice s-ar zice, întâlnirea a fost importantă.

4. Plecarea lui Untilă din AMN. La sfârşitul anului trecut Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic pleacă din AMN, motivul oficial fiind dictatura din partid. Imediat, liderii AMN au început să-i acuze pe transfugi de complot împotriva partidului. Cine i-a determinat să plece? Unii comentatori au presupus că a tras de sfori Filat. Nu putem şti asta, pentru că liderii AMN ne spun că încă n-a venit timpul mărturisirilor.

5. Vizita lui Narîşkin la Chişinău în luna decembrie.  Vizita diplomatului rus a fost văzută prin prisma întăririi poziţiilor Rusiei în Moldova. În mod surprinzător, Narîşkin s-a întâlnit cu Ghimpu, dar n-a vrut să dea mâna cu Filat. Ce vrea să însemne asta? Că Filat nu mai este bun pentru Moscova şi că Ghimpu este chiar mai acceptabil? Întrebări fără răspunsuri...

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău