VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Ianuarie-februarie 2010
Februarie 2010, Nr. 69-70

Top politic. Ianuarie-februarie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA


Cioburi politice
Alianţa Moldova Noastră se sfărîmă. Plecarea lui Untilă şi Colesnic la MAE a redus fostul Bloc pentru Moldova Democrată la proporţiile unei moviliţe. În 2005 Urechean trona regal peste întreaga opoziţie din Moldova, sub oblăduirea lui fiind şi Braghiş cu partidul său şi Diacov cu Filat, şi Serebrian, şi Untilă, şi Pavlicenco cu Ţăranu. Doar Ghimpu nu făcea parte din BMD, pentru simplul motiv că nimeni nu-l lua în serios la acea vreme. Dar BMD nu s-a transformat într-un partid, după cum s-a anunţat. Primii care au fugit de la Urechean au fost Diacov cu Filat (care au divorţat şi ei ulterior). Un alt ciob desprins din BMD a fost Serebrian. După care a plecat Braghiş. Apoi au dezertat Pavlicenco şi Ţăranu. Rămînea Untilă – cel mai fidel dintre pămînteni. Dar a părăsit şi el barca lui Urechean, arătînd foarte clar că brînza e cu bani. Şi că fasolele n-au carne. Ce vedem în continuare? Doar cioburi politice. Unele mai mari, altele mai mici. Unele mai norocoase, altele mai puţin. Unele mai cu bani, altele mai sărace. Dar politica moldovenească rămîne în continuare un obiect arheologic. Un vas de lut din perioada antică lipit cîîne-cîneşte din mai multe cioburi.

De ce se sparg creaţiile politice?
Creaţiile politice sînt ca şi operele de artă. Distrugerea lor are aceleaşi cauze. Ele sînt, de fapt, două. Prima ar fi zăpăceala, neatenţia şi prostia îngrijitorului. În loc să şteargă cu veneraţie obiectul de artă, îngrijitorul, de multe ori, îl ia în mîini, jonglează cu el şi îl arată prietenilor. Nu e de mirare că uneori opera de artă alunecă din mîini şi se sparge. În politică se întîmplă acelaşi lucru. Ştim că şi Urechean şi Voronin obişnuiau să-şi ameninţe colegii. Unii dintre ei erau nevoiţi să apeleze din toalete ambasadele pentru a chema în ajutor. În asemenea condiţii, partidele politice se sparg foarte uşor.

Dar mai există şi o explicaţie filosofică. Orice partid este o creaţie umană, confecţionată dintr-un material extrem de casabil şi fragil – oamenii. Oamenii se îndoaie şi se frîng. Oamenii trădează şi evadează. Oamenii alunecă şi păcătuiesc. Cu asemenea cărămizi e foarte greu să construieşti clădiri solide şi rezistente la cutremure. Din această cauză orice ciclu electoral se transformă pentru partide într-un soi de seism a la Haiti. Politica moldovenească e o succesiune de partide făcute una cu pămîntul.

Ţăndări comuniste
Dar şi porţelanurile olandeze se sparg cît ai zice peşte. Ce era Partidul Comuniştilor acum un an – o operă de artă politică, o bijuterie adorabilă, un talisman aducător de noroc pentru foarte mulţi gură cască politici. La o simplă adiere de vînt, însă, PCRM a început să se desfacă. La început a plecat Tarlev. Deşi ştirbit puţin, porţelanul continua să fascineze. Apoi a plecat Lupu şi în acel moment cei care aveau urechi să audă au desluşit spargerea porţelanului, care s-a transformat în ţăndări. Un meşter abil a lipit în pripă aceste bucăţi, dar fosta operă de artă a fost compromisă iremediabil. Ţăndările încăpăţînate au început să spună rînd pe rînd adio scumpei mame. A plecat Ţurcan cu Stepaniuc şi cu Belicencova. Apoi au mai evadat cîţiva foşti miniştri. Procesul va continua, căci ţăndările sînt ţăndări şi le stă în obişnuinţă să se desprindă, să se descleie, să se desfacă. Astfel mor capodoperele. Cum s-ar zice – totul se va face praf şi nimic nu se va alege din această lume!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Interesanta logica...
EMMA   -  
07 Martie 2010, 21:45
Sus ↑
foarte frumos sus.....sa uitat de spus ca dupa darmarea operelor politice,nu va raminea praful,ci neincredere oamenilor de rind
dany   -  
11 Martie 2010, 00:26
Sus ↑
NU uitati cine si pe cine a tradat...in 2005 la alegeri..........SI NISH ACUMA NU VA TRADA....AMN NU TRADEAZA DOAR ACTIONEAZA !!!!!!
FILIP   -  
14 Noiembrie 2010, 21:26
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău