VIP Magazin
18 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top politic. Decembrie 2011
Decembrie 2011, Nr. 92

Top politic. Decembrie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Transfugii anului

Una dintre cele mai captivante activităţi în politică este de a-ţi abandona tovarăşii de drum şi de a înfiinţa noi partide. Unii numesc această activitate trădare. Ne vom feri să utilizăm totuşi acest termen, pentru că atunci va trebui să constatăm că şi Winston Churchill a fost un trădător de marcă. În 2011 am avut, ca de obicei, o mulţime de traseişti politici.

1.Zinaida Greceanîi, care a reuşit prin plecarea sa să-l uimească chiar şi pe Vladimir Voronin, care obişnuia să spună că „femeile nu trădează”. Cum s-ar zice, cât trăieşti, înveţi.

2.Igor Dodon, care a pornit un război necruţător împotriva comuniştilor în momentul în care Filat a declarat că „comuniştii nu mai prezintă un pericol”.

3.Mihai Godea, care şi-a părăsit protectorul său politic, spunând că binefăcătorul din palmele căruia a ciugulit trei ani de zile nu este decât un tiran ordinar.

Politicienii anului
În acest an, s-a făcut lunar evaluarea prestaţiei politicienilor, top realizat de centrul „Politicon” al domnului Anatol Ţăranu. În acest top, Filat e pe primul loc, Lupu – pe al doilea şi Chirtoacă – pe al treilea. Noi însă avem propriul nostru top, foarte diferit de cel al Politiconului.

1.Natalia Gherman – pentru eforturi susţinute în a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană în condiţiile în care nici europenii nu ne prea vor şi nici noi nu ne prea rupem cămăşile de pe noi pentru a atinge obiectivul integrării europene.

2.Vitalia Pavlicenco – pentru eforturi disperate de a înregistra candidaţi în alegerile locale din iunie în regiunea transnistreană, candidaţi care ar fi putut fi primele autorităţi legal alese pe teritoriul separatist. Din păcate, această luptă a doamnei Pavlicenco a fost pierdută în faţa CEC-ului în instanţele superioare.

3. Ana Guţu – pentru elaborarea unui proiect de lege prin care Academia de Ştiinţe este privată de privilegiile aristocratice oferite anterior de comunişti. Academicienii, evident, s-au revoltat şi au sărit peste doamna Guţu, dar noi credem că AŞM nu prea are sorţi de izbândă şi va fi reformată.

Trei realizări politice ale anului
În acest an, politicienii nu ne-au surprins plăcut prin acţiuni ferme în beneficiul nostru. În condiţii de instabilitate politică, ei au reuşit totuşi să nu strice. N-au stricat prea mult, n-au demontat, n-au dărâmat. Pentru asta, le mulţumim frumos.

1.Nu s-au grăbit să voteze legi care încă nu sunt dorite în societate – legea antidiscriminare, de exemplu. În mod normal, aceste legi trebuiau votate doar după discuţii ample în societate.

2.Nu s-au repezit să închidă toate şcolile ineficiente. Din vreo 200 de şcoli ce urmau să fie „optimizate”, au fost închise doar vreo patruzeci. Grăbeşte-te încet, cum ziceau înţelepţii.

3.Nu l-au putut da jos pe Muruianu. Poţi, desigur, să dai jos un om bănuit de comiterea unor fărădelegi şi suspect din toate punctele de vedere, dar trebuie să ştii că în locul unuia rău poate veni unul şi mai rău. Schimbarea domnitorilor, bucuria nebunului.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău