VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Decembrie 2009
Decembrie 2009, Nr. 68

Top politic. Decembrie 2009

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Evenimentul politic al anului
Anul a fost bogat în evenimente surpriză – două campanii electorale, încununate cu alegeri extrem de disputate, răsturnări spectaculoase de situaţie în cadrul PCRM şi plecarea decisivă din acest partid a lui Marian Lupu, crearea Alianţei pentru Integrare Europeană, după opt ani de guvernare comunistă. Şi, totuşi, credem, că cel mai important eveniment politic al anului îl constituie evenimentele din 7 aprilie 2009. Sîntem profund marcaţi de virulenţa, dar şi de intensitatea emoţională a acestui ţunami politic care a venit dinspre nu ştiu unde şi a plecat spre nicăieri. Pentru a se întoarce cîndva.

Gafa politică a anului
Că în politica moldovenească se mai greşeşte, iar că politicienii noştri sînt nişte gafeuri redutabili o ştim cu toţii. În acest an a ieşit de pe scena politică PPCD, condus de Iurie Roşca, fapt datorat în mare parte propriilor greşeli. Tot în acest an s-a consumat epopeea politică a lui Vasile Tarlev, politician care a virat dinspre comunişti spre Uniunea Centristă, iar apoi spre Braghiş pentru ca, recent, să declare că se retrage din politică. Şi, totuşi, credem că cea mai mare trăsnaie au comis-o comuniştii, atunci cînd l-au marginalizat pe Lupu şi l-au lăsat să plece fără a obţine un singur vot pentru candidatura lor la funcţia de preşedinte. Vorba lui Napoleon – „e mai rău decît o crimă; e o prostie”.

Plecarea politică a anului

E un premiu acordat celor care ştiu să trîntească din toate puterile uşa. Chiar dacă educaţia de acasă nu încurajează un asemenea comportament, în politică el este, deseori, necesar. Orice ar spune Oleg Cernei care a fost „plecat” de la AMN, dar preferinţele noastre merg în mod evident spre Marian Lupu. Plecarea acestui politician din PCRM a avut un efect al unei bombe detonate într-un tîrg patriarhal. După asta, nimic n-a mai fost ca înainte în politica moldovenească.

Păcăleala anului
Există o păcăleală pe care am savurat-o mult în acest an – declaraţia zemoasă şi aromată a lui Dumitru Diacov că ar vrea să cedeze partidul cuiva şi să se retragă la cules căpşuni. Pe semne, căpşunile vor mai avea de aşteptat încă mult timp. Dar Diacov a fost întrecut de liderii celor trei partide liberale (PL, PLDM şi AMN), care au declarat în campania electorală din iulie că nu se vor uni nici în ruptul capului cu PD. Ce să-i faci, în politică trebuie să şi păcăleşti.

Politicianul anului
Credem că există trei candidaţi la această nominalizare. În 2007 ar fi fost numai unul – Dorin Chirtoacă. Astăzi ar fi Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat. Ghimpu este halucinant prin saltul pe care l-a făcut cu resurse minime. Din lider al unui invizibil Partid al Reformei el ajunge, în ciuda contestaţiilor, în rang de preşedinte (interimar) al Republicii Moldova. Marian Lupu a fost, la rîndul său, acea picătură care a umplut paharul în favoarea coaliţiei democrate. Şi, totuşi, ofensiva politică nemaivăzută pînă acum a lui Vlad Filat nu poate să nu ne surprindă. În doi ani el ajunge pe locul doi în preferinţele alegătorilor (ca partid) şi pe locul trei ca încredere a populaţiei în sondaje (după Lupu şi Voronin). De aceea, sîntem tentaţi să-i acordăm anume lui titlul de „politician al anului”.

Femeia-politician a anului
În acest an am văzut căderi spectaculoase ale femeilor în politică, precum cea a Angelei Aramă, retrasă şi, încă, apostrofată de unii foşti „prieteni” sau a Zinaidei Greceanîi – „fără cinci minute prezident”. Am văzut şi renaşteri din propria cenuşă, precum cea a Valentinei Buliga, ieşită din parlament, dar proaspăt revenită în funcţie de ministru sau a Lorettei Handrabura, plecată de la Muşuc şi promovată în funcţie de vice-ministru. Sîntem tentaţi, totuşi, să-i acordăm întîietatea Corinei Fusu, fostei colege de lucru a Angelei Aramă. Persistenţa ei şi continuitatea în promovarea liniei Partidului Liberal au fost exemplare şi merită o cunună de laur.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

TOTI SUNT DE O TIAPA-LUMEA NU CREDE IN NIMENI,TOTI VOR SCAUNILE-SA POATA FURA.NUL MAI LAUDATI ATITA PE FILAT CA STIM CINE-E,STIM CE ARE PRIVATIZAT PE SPINAREA OAMENILOR-IS TOTI NISTE MANIACI DE PUTERE.
fotini   -  
28 Decembrie 2009, 17:39
Sus ↑
FILAT-GIMPU-CHIRTOACA-JOS DE LA PUTERE,STIM CINE SUNT-CE AU PRIVATIZAT PE SPINAREA OAMENILOR.MANIACI DE PUTERE......
fotini   -  
28 Decembrie 2009, 17:42
Sus ↑
FILAT -GIMPU -CHIRTOACA-O CUALITIE FORTE BUNA ,SI PENTRU NOI SI PENTRU UNIUNEA EUROPEANA NUMAI CU ASA CUALITIE VOM PUTEA INVINGE.
ION   -  
30 Ianuarie 2010, 18:08
Sus ↑
bravo Filat!
eldecodestra   -  
01 Februarie 2010, 09:46
Sus ↑
Bravo tuturor membrilor PL!
Lilia   -  
21 Februarie 2010, 12:27
Sus ↑
să aveţi curajul să ajungem unde dorim- casa noastră MOLDOVA să se transforme intr-o casă mare să vină toţi ai noşttri acasă cu inima împăcată
oxana   -  
28 Februarie 2010, 16:25
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău