VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top politic. Aprilie 2011
Aprilie 2011, Nr. 84

Top politic. Aprilie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Cornel CIUREA

Vai, sărmana Constituţie! Nici nu zboară, nici nu pică

Nimic n-a fost terfelit mai mult în ţara noastră decât Legea Supremă. Îngăduitoare şi mută, ea rabdă toate ofensele care i se aduc în smerită resemnare. Politicienii, constituţionaliştii şi comentatorii o fac în toate felurile, spunând că ea este, în cel mai bun caz, găurită ca un şvaiţer. Mai nou, politicienii au ajuns la concluzia că Constituţia ar permite votarea Preşedintelui în Parlament cu 51 de voturi. M-am uitat şi eu mai atent peste biata Constituţie şi pot să confirm – într-adevăr Constituţia permite aşa ceva. Eu aş spune că ea chiar permite să votăm Preşedintele cu 41 de mandate. Şi chiar cu 31. La limită, am putea accepta şi votarea Preşedintelui cu 21 de mandate. Ba chiar şi cu 11 mandate. Mergând pe această logică descrescătoare, de ce să nu acceptăm şi votarea Preşedintelui cu un mandat. Ba chiar cu niciun mandat! Că doar n-o să murim. De fapt, de ce am avea nevoie de Preşedinte? Şi de Parlament? Şi de ţară? Iată cam aşa îşi bat joc politicienii de Constituţie.


Homosexualitatea – un subiect nou dezbătut la Chişinău


Din momentul în care Uniunea Europeană a început să ne oblige să votăm legea antidiscriminare, ne-am amintit brusc de homosexualii noştri pe care obişnuiam să-i bombardăm cu pietre cu diverse ocazii. Nu prea înţelegem de ce semnarea acordului nostru de asociere cu UE depinde de această lege, dar, instinctiv, nu putem accepta o asemenea „umilire” a majoritarilor în faţa unei minorităţi pe care o privim ca pe felul şapte. Jurnaliştii au reluat o teză mai veche potrivit căreia homosexualitatea ar fi o boală. Politicienii se hlizesc la televizor şi nu pot îngăima nici ei mai mult de două vorbe pe această temă. Eu zic că lumea râde în zadar. Având în vedere relaţia noastră cu UE, cred că, în cele din urmă, vom vota această lege şi toată lumea implicată va fi pusă într-o poziţie de supunere, asemănătoare cu cea pe care o urâm cu toţii.


Cine va câştiga Chişinăul?

Alegerile din Chişinău nu mai au intriga de altădată. Scenariul este binecunoscut şi nu cred că va suferi modificări. În primul tur se vor bate între ei candidaţii Alianţei. Candidatul comunist se va situa detaşat pe prima poziţie, iar pe al doilea loc se va clasa unul dintre candidaţii partidelor din Alianţă. Nu am multă imaginaţie şi de aceea cred că acesta va fi tot mister X. Un mister X care poate nu e excepţional, dar pe altul mai bun deocamdată nu-l avem. În turul doi se va bate candidatul comunist cu mister X. De data aceasta vor câştiga iarăşi democraţii, iar la Primărie vom avea din nou nici ordine, nici dezordine. O stare nu neapărat ideală, dar e mai bine aşa decât prea multă ordine cu un singur partid omniprezent la cârmă. Cu siguranţă, însă, că nu vom avea surprize ca în alegerile locale din 2007. Viaţa politică se aşază.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

X adică Plahotniuc? parcă el este cel mai proaspăt ieșit din umbră...
elena   -  
19 Mai 2011, 21:20
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău