VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top muzică (Aprilie 2012)
Aprilie 2012, Nr. 96

Top muzică (Aprilie 2012)

Comentează   |   Cuprins

Cine va împărţi 1.000.000 €
Piaţa drepturilor de autor din RM se clatină înaintea unui cutremur puternic, preconizat pentru ziua de 1 august 2012. La această dată expiră licenţa AGEPI-ului, eliberată exclusiv Asociaţiei Drepturi de Autor şi Conexe (AsDAC). Licenţa respectivă îi permite AsDAC-ului să colecteze remuneraţiile de autor de la difuzorii radio şi TV, precum şi de la ceilalţi utilizatori de creaţii. Astfel, vara va fi fierbinte atât pentru autori, cât şi pentru interpreţi, dar şi producătorii de fono şi videograme. La moment, piaţa drepturilor de autor se estimează oficial la 7.000.000 de lei pe an. Dintre acestea, cca 30% sunt cheltuieli curente de administrare şi gestiune, iar restul e repartizat autorilor autohtoni şi celor străini.

 

Acest tort intelectual, nesemnificativ din punct de vedere financiar, nu pare a fi atractiv pentru unii „factori de decizie” sau mai greu pentru „rechinii moldoveni”. Însă matematica estimativă arată că, din toamna acestui an, piaţa ar putea creşte până la un milion de euro şi, atunci, doritori... vor fi mai mulţi. În baza raportului prezentat de unii membri în cadrul comisiilor AsDAC şi AGEPI, unde s-a luat ca referinţă statul România pentru a verifica justificarea tarifelor actuale în RM, s-a stabilit că raportul ar trebui să fie de 1: 5,5. Adică, în Republica Moldova tarifele pentru dreptul de autor ar trebui să fie în medie de 3,5 ori mai mici, în cel mai rău caz de 5,5 ori. La baza ajustării tarifelor locale s-au luat 13 indici economici specifici şi nonspecifici, printre care: PIB, numărul populaţiei, puterea de cumpărare, salariul mediu pe economie, pensia minimă, numărul OGC-urilor, indicele libertăţii economice, cota economiei tenebre, numărul de creatori ş.a.

Alexandru Popovici
CEO Media Forest Moldova

În rezultat, în România, pentru fiecare secundă difuzată, postul de radio plăteşte autorului în medie 0,05 eurocenţi, iar postul de televiziune – 0,07 eurocenţi (datele lunii decembrie 2011). Echivalentul în MDL ar fi 47 de lei pentru un minut la radio şi 65 de lei pentru un minut la TV. Dacă racordăm aceste preţuri la realitatea Republicii Moldova, adică la maxim – de 5,5 ori mai mici, în final avem: 12 lei pentru un minut la TV şi 8 lei pentru un minut la radio. Acest lucru demonstrează că, odată cu liberalizarea pieţei drepturilor de autor şi racordarea ei la tarifele minime impuse de autori şi interpreţi difuzorilor radio şi TV, precum şi celorlalţi utilizatori de creaţii, piaţa moldovenească ar cunoaşte o creştere puţin peste un milion de euro. Aşteptăm ca actorii economici obşteşti interesaţi de gestionarea dreptului de autor să se antreneze în liberă concurenţă. În urma acestui fapt ar avea de câştigat autorii creatori din Republica Moldova. „Mediaforest Moldova” este dispusă să colaboreze cu toate organismele de gestiune colective, oricât de multe ar fi ele.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău