VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Moldovencele celebre în lume
Mai 2004, Nr. 02

Moldovencele celebre în lume

Comentează   |   Cuprins

E adevărat că celebritatea nu îţi aduce numai aplauze şi flori. Uneori, ţi se par puţine cuceririle de acasă, alteori, eşti tratat cu ingratitudine... Noi am încercat să facem un top al moldovencelor celebre care, dintr-un motiv sau altul, au ales să-| şi facă o carieră de succes în străinătate. Şi au reuşit. Frumoase, notorii şi... departe de noi.

Svetlana ТОМА

Filmele care au consacrat-o şi i-au adus popularitate -„Lăutarii" şi „Şatra" - distinse la Festivalul internaţional de film din Şan Sebastiano cu Scoica de argint şi, respectiv, cu Scoica de aur.

Cea mai strălucită actriţă a filmului moldovenesc în anii 1960-1980, Svetlana Toma, locuieşte de mai bine de un sfert de veac la Moscova şi se produce în filmul rusesc contemporan. Originară din Chişinău, Svetlana Toma va împlini la 24 mai 58 de ani. Provine dintr-o familie mixtă, din tată rus, mamă - moldoveancă, cu rădăcini franceze, austriece şi ungureşti. In paşaport, cunoscuta actriţă are trecut numele tatălui ei, Fomiceva, iar numele scenic 1-a împrumutat de la bunica ei, franţuzoaica Fanny Toma.

Descoperită de Emil Loteanu la o staţie de troleibuz din Chişinău, Svetlana a uitat de Facultatea de drept la care visa să se înscrie, pomenindu-se pe platourile de filmare ale peliculei „Poienile roşii". Marele regizor îi propune mai târziu firavei Svetlana rolul ţigăncii Rada din „Şatra", un film ce a contopit viaţa cu arta şi care a făcut-o celebră în lumea întreagă. Peste câteva decenii, Svetlana Toma avea să afle că, după acest succes răsunător, italienii au vrut să-i propună un contract pe şapte ani, însă sovieticii au refuzat colaborarea pe motiv că actriţa, chipurile, e însărcinată. Pentru că nu a fost solicitată în cinematografia moldovenească, a hotărât să se mute la Moscova. După nenumărate evoluţii în teatrele moscovite, în prezent este| distribuită în serialul „Sărmana Nastea", ce rulează la postul „1 + 1". Chiar dacă a părăsit Chişinăul cu mulţi ani în urmă, Svetlana Toma se consideră o actriţă din R. Moldova. Dragostea I faţă de locurile natale s-a transmis! şi fiicei sale, actriţa Irina Lacina, şi nepoţicăi Maşa.

Sofia ROTARU

- Originară din Marşinţî, raionul Novoseliţkoe, regiunea Cernăuţi
- A absolvit Institutul de Arte„G. Musicescu"din Chişinău
- în 2000, la Kiev, este decorată cu distincţiile„Cea mai bună cântăreaţă a secolului XX" şi „Vocea de aura Ucrainei"


Plecată din Moldova pe când avea 23 de ani, Sofiei Rotam i-au fost deschise toate drumurile spre marile scene, conaţionala noastră evoluând de la o interpretă necunoscută la triplă artistă emerită - a Moldovei, a Ucrainei şi a Rusiei. La Chişinău, a avut mai multe colaborări foarte frumoase cu poetul Grigore Vieru şi compozitorii Eugen Doga şi Anatol Chiriac. Chiar dacă nu mai vorbeşte fluent româna, Sofia Rotaru nu uită să interpreteze la concertele sale câte o piesă în limba noastră. In debutul carierei sale, este solistă a cunoscutului ansamblu „Cervona ruta" şi face cunoştinţă cu compozitorul Vladimir Mateţki. El a fost cel care a scris pentru Sofia şlagărul „Lavanda". Sofia Rotaru are în bogatul său repertoriu peste 400 de piese. Vine foarte rar în Moldova, doar cu prilejul spectacolelor programate la Chişinău.

Lilia AMARFII

- Originară din Orhei
- Actriţă a Teatrului de Operetă din Moscova


Mai puţin cunoscută la ea acasă, Lilia Amarfii este considerată regina Teatrului de Operetă din Moscova. Este o cântăreaţă excepţională, care a visat la carieră încă de pe băncile şcolii din Orhei. Din anul 1972, când Lilia absolveşte GITIS, este repartizată în trupa Teatrului de Operetă din Moscova, pe scena căruia a interpretat numeroase arii din operete celebre: "Contel^ de Luxembourg", "Cheile de aur, "Vioreaua de pe Monmartre", "Liliacul", „Silvia", "Penelopa". Acum doil ani, artista a susţinut un spectacol la Teatrul de Operă [ şi Balet din Chişinău, iar recent a apărut o carte despre | activitatea cântăreţei semnată de Aurelian Dănilă.

Elmira SCRIPCENCO-LAUTIER

- Născută la 17 februarie 1976, la Chişinău
-în 1992 - campioana lumii la şah printre junioare


Elmira Scripcenco-Lautier, campioană en-titre, este una din cele mai cunoscute reprezentante ale şahului moldovenesc. Fiica marei maestre Naira Agababean şi a lui Tudor Scripcenco, secretarul Federaţiei naţionale de şah din Moldova, Elmira a cucerit în foarte scurt timp Olimpul şahistic. La zece ani obţine categoria I. Primul turneu internaţional al Elmirei are loc în 1989, la Timişoara. Spre surprinderea tuturor, cea care a fost inclusă în ultimul moment în delegaţia URSS, câştigă turneul. In acelaşi an, la Varna, devine campioana Bulgariei printre fete.

Primul mare succes al Elmirei se produce în 1992 când, la Duisburg (Germania), câştigă numele de campioană a lumii printre junioare (până la 16 ani).

în 1994, ocupă locul rV mondial în categoria „under 20". în acelaşi an, câştigă turneul zonal, se califică la Mondiale şi obţine titlul de mare maestru internaţional. Participă la olimpiadele şahistice de la Manila (1992), Moscova (1994), Erevan (1996) şi Istanbul (2000). în 2001, la Campionatul european de şah din Varşovia este medaliată cu aur. în 1998, Elmira se căsătoreşte cu marele maestru francez Joel Lautier, iar din anul trecut a acceptat să apere culorile sportive ale Franţei.

Anna CRAMER

- Originară din Nisporeni
- Este una din cele mai bogate femei de afaceri din Rusia


Moldoveanca Arma Cramer este cunoscută pe multe meridiane. Pe lângă faptul că a cucerit show-business-ul Moscovei, afacerile sale sunt prezente la Milano, Viena şi Paris. La picioarele ei se aşterne un adevărat imperiu al modei, pe care 1-a construit acum zece ani. Clienţi fideli ai casei de modă „Arina Cramer" sunt cântăreţii ruşi Diana Gurţkaia, Irina Ponarovskaia, Aleksandr Marşal. Buticul ei, situat pe Tverskaia, este vizitat de cele mai stilate personalităţi ale Rusiei. De baştină din Nisporeni, ea a plecat de acasă în 1969, după ce a absolvit Colegiul Economico-Industrial din Chişinău. Mai târziu, şi-a făcut studiile la Institutul „Plehanov". în 1982, împreună cu soţul, a plecat la Viena, unde a iniţiat afaceri cu imobile şi diamante. în această perioadă, începe să importe pentru lanţul de magazine „Beriozka" mărfuri din Europa. Cunoscând multe greutăţi, dar şi mult mai multe bucurii, la ora actuală, Arina Cramer este una dintre cele mai bogate femei de afaceri din Rusia. îi place foarte mult să cânte. în Moldova i-a rămas o soră, profesoară. Restul familiei se află în grija celei care a ştiut să treacă multe rubiconuri şi să se bucure de propriul succes.

Nina ŢURCANU

- Originară din Hlingeni, Făleşti
- în 1994, scoate în România primul albumjmi cânt dragostea şi dorul"
-în 2003, lansează primul CD de muzică uşoară „Barbar cânta femeia ceea"


Acum zece ani, cântăreaţa Nina Ţurcanu lua calea New York-ului pentru a se stabili acolo împreună cu familia, lăsând la Chişinău o carieră muzicală de succes. Ea, cea care a fost solistă a Orchestrei Ansamblului „Joc", dar şi a orchestrelor „Fluieraş", „Folclor", „Basarabia", a Ansamblului de muzică „Bucuria", a trecut Oceanul în căutarea unei vieţi mai fericite, înainte de plecare, în 1994, Nina Ţurcanu a scos în România primul său album „îmi cânt dragostea şi dorul", astfel despărţindu-se de cei dragi, de rădăcinile ei de la Hlingeni. Căsătorită cu românul Petru Izvoreanu, Nina se bucură în prezent de fiica Dominique-Natalia, de şapte ani. Anul trecut, la 21 august, când a împlinit 45 de ani, Nina Ţurcanu a lansat CD-ul „Barbar cânta femeia ceea", album cu muzică uşoară, majoritatea pieselor fiind semnate chiar de interpretă. în toţi aceşti zece ani, Nina nu a mai venit pe acasă, singura ei legătură cu patria fiind fiica mai mare, Cristina, cu care comunică aproape zilnic.

Ecaterina BESPEATÎH

Mai bine de patru ani, modelling-ul moldovenesc este reprezentat în lume de top-modelul Ecaterina Bespeatîh. Kat, aşa cum îi spun colegele de podium, a obţinut primul său contract în valoare de 100 mii de dolari. Astăzi, ea defilează pe estradele din Franţa, Italia, Marea Britanie (o puteţi urmări la „Fashion TV") şi se bucură de o mare popularitate.

Ecaterina este cea mai mare dintre cei trei copii ai familiei Bespeatîh. Mama Katiei a fost cea care şi-a adus fata de mânuţă la Agenţia de modele „Elite-centru". La 16 ani, Katia avea 1, 72 m, era ca trasă prin inel şi chiar de la primele şedinţe foto impresarii şi-au dat seama că au în faţă un manechin înnăscut. Cariera ei de model a început la preselecţia naţională pentru concursul „Supermodel of the World", fiind aleasă dintr-un număr de 400 de candidate să reprezinte Moldova la finala mondială de la Beijing. Astfel, la numai 15 ani, Katya a păşit cu dreptul în lumea modei. Cea care în timpul liber ascultă Britney Spears şi poate să-şi permită un Mercedes, nu încetează să viseze la o carieră la Hollywood. în mai, Ecaterina Bespeatîh va împlini 20 de ani şi cu această ocazie îi urăm "La mulţi ani!".

Angela BUCICO

- Are 36 de ani
- De 12 ani locuieşte în Canada
- Numele ei se asociază cu piesele „Libertate" şi „La revedere"


Vă mai aduceţi aminte de piesa „Libertate"? De melodia ce a avut un succes enorm la începutul anilor '90 şi care a consacrat-o pe interpreta Angela Bucico? In drumul său spre renume, Angela a fost învingătoarea mai multor concursuri muzicale, printre acestea „Jurmala" şi „Lira Bratislavei", cel din urmă fiind de o valoare incontestabilă pentru cea care a reprezentat fosta Uniune Sovietică la Concursul internaţional din 1989. Mai mulţi ani a fost solista formaţiei „Olimp". în primii ani de aflare pe scena muzicii uşoare moldoveneşti a înregistrat peste 20 de melodii - „Un blues la mare", „Suflete, cheamă-1", „în grădina ta", „Nu pleca", „Gherghine", colaborând cu Valentin Danga, Anatol Dumitraş şi Gheorghe Mustea. Cu siguranţă, melomanii îşi aduc aminte de formidabilul duet Angela Bucico - Anatol Dumitraş şi de piesa „La revedere". Mai bine de 12 ani, Angela Bucico şi soţul ei se află în Toronto, Canada. Ea continuă să cânte muzică uşoară, iar rarele solicitări din partea moldovenilor abătuţi prin ţara frunzei de arţar o fac să simtă Moldova mai aproape.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Arina Cramer ? desigur cunosc acest nume ..............;;
VIOREL   -  
18 Aprilie 2010, 20:56
Sus ↑
nu am citit dar vreau sa stiu de ce nu aratati poze despre vulcanul Katia
nu va intereseaza   -  
10 Mai 2010, 15:41
Sus ↑
Da, avem milte talente in RM! Cele mai frumoase femei sunt moldovencile!
Va rog, daca e posibil sa ne informati unde se afla la moment actrita si przentatoarea Televiziunii Nationale VERONICA GRIGORAS???
Talentata! Frumoasa! Inteligenta!

Multumim!!!
Gheorghe Duminica   -  
25 Ianuarie 2011, 14:10
Sus ↑
Tare va mai place sa va laudati ca acele femei sunt moldovence.Nu mai sunt din Moldova ,sunt din acele tari unde au cunoscut succesul.Republica Moldova este o tara de rahat care nu se poate considera tara,nu poate exista ca stat independent.Este un tampon de colonizare folosit de Rusia pt a viziona Europa.Este un teritoriu profund rusificat,unde moldovenii sunt tratati ca pe niste prosti si muncesc la fabricile conduse de rusi.Unde daca cumperi sau intri intr-un magazin si te adresezi in romana,iti raspund in rusa si iti spun ca daca vrei sa vb in romana sa ne ducem in Romania acolo sa vb romana,acolo e Moldova unde criminalitatea este la cote ridicate.Preturi mult mai mari decit in Europa.Protectia consumatorilor nu exista,peste vechi vindut dosr pt a lua bani
rica@yahoo.com   -  
20 Martie 2013, 16:12
Sus ↑
sa-ti fie rusine ,,rica@yahoo.com'' .MOLDOVA NU E O TARA DE RAHAT.
caty   -  
01 Mai 2014, 18:00
Sus ↑
DA SA-I FIE RUSINE MOLDOVA ESTE MOLDOVA !!!!!!!!!!!!!adica partea superioara a ROMANIEI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE.SI ASTA O SPUNE TOATA ''ISTORIA''OH PROASTE INVIDIOASE ''inculte urate'' invatati sa ajungeti unde am ajuns NOI.VIVA MOLDOVA !!!!!INVIDIA TE SIMTI INFERIOARA ???????
Frumoasa   -  
10 Aprilie 2015, 03:54
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău