VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Noiembrie 2013
Noiembrie 2013, Nr. 114

Top cultură. Noiembrie 2013

Comentează   |   Cuprins

Regina „Serii albastre” a revenit…
Orice revenire acasă pentru Anastasia Lazariuc e  asemenea unei rugăciuni. De aici a pornit în lumea cântecului, aici a cunoscut gloria, aici a iubit cu-adevărat, aici şi-a cântat cele mai frumoase cântece, aici i-a cunoscut pe cei mai deosebiţi oameni ai timpurilor, despre care îşi aminteşte cu lacrimi în ochi. Spectacolul „Seară albastră”, a cărui protagonistă a fost interpreta, a fost aşteptat. Această seară de muzică şi amintiri a fost inedită prin faptul că A. Lazariuc şi-a dorit ca o parte din cântecele cărora le-a dat viaţă să fie readuse în scenă şi de colegii săi mai tineri –  Cristina Pintilie, Felicia Dunaf, „Acord” (cu care a lansat şi o tulburătoare premieră, semnată de Iurie Bădicu), Tania Cergă, Alexandru Manciu,  Cristofor Aldea-Teodorovici;  sau deja consacraţi, cu care a cântat în duet – Vitalie Dani, Iurie Sadovnic, Olga Ciolacu, Nicolae Botgros. Primarul D. Chirtoacă i-a înmânat panglica de Cetăţean de Onoare al Chişinăului, iar spectatorii au cântat şi au plâns împreună cu ea pe tot parcursul celor două ore şi ceva de adevărată sărbătoare a sufletului.

În căutarea  formelor noi de exprimare
Luminiţa Ţâcu loveşte tot mai mult cu toporul în afirmaţia că regia este o profesie mai mult masculină. Actriţă, profesor şi regizor, ea îşi împarte existenţa între Chişinău, România şi tot felul de turnee prin lume. Este printre puţinii regizori în stare să scoată câteva spectacole aproape concomitent. Iată şi acum, abia revenită de la Bacău, unde şi-a lansat o premieră, la Chişinău a reuşit performanţa a două premiere. E vorba despre „Clasa noastră” de Tadeusz Slobodzianek, spectacol de licenţă pentru actorii de la cursul lui Nelly Cozaru (o altă superbă profesoară, actriţă şi regizoare), inclus deja în repertoriul Teatrului „Eugène Ionesco” – o adevărată lecţie de istorie pentru toate generaţiile, şi cea de-a doua – monodrama „Lamentări” de Krzystof Bizio, montată  în Laboratorul Teatral „Foosbook”, în care actriţa Snejana Puică e şi fiică, şi mamă, şi bunică – trei personaje care îşi descriu propriul destin, încorsetat de complexe şi regrete. Sugestivă e replica Luminiţei la ecourile pozitive ale premierelor: „Mi se pare normal să se întâmple din când în când şi spectacole frumoase”...

Şeherezada din Moldova a început să cânte
Natalia Duminică, frumoasa ce emană parfum oriental, este o dansatoare cunoscută, şcolită la Sankt-Petersburg şi în Egipt, activează în celebrul ansamblu „Joc”, Studioul „Orient Dance” (de câţiva ani este deţinătoarea titlului de „Miss Belly Dance”), îşi mai ajută colegii din vreun show-balet. Natalia şi-a extins registrul artistic: la dansul din buric a mai adăugat dansul indian, iar mai nou – a revenit dintr-o călătorie de creaţie în Portugalia, unde a participat în proiectul comun al Operei Naţionale şi Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”. Pe scena Operei din Lisabona şi apoi în alte nouă oraşe ale ţării, a dansat în zece reprezentaţii rolul lui Carmen din opera lui G. Bizet alături de dansatorii S. Zestrea şi S. Zvarici. Natalia spune că e o pagină nouă în viaţa ei şi ar dori s-o continue. Surpriza cea mare e că Natalia, care dansează de mică, a început şi să... cânte. E vorba de un alt proiect internaţional, realizat în Antalya (Turcia), unde a cântat partiţia Esmeraldei în musicalul „Notre Dame de Paris”, alături de interpreţi din alte ţări. Mulţi impresari din Turcia o aşteaptă să revină cu noi proiecte.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău