VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Martie 2013
Martie 2013, Nr. 106

Top cultură. Martie 2013

Comentează   |   Cuprins

Diva de la Glodeni

Soprana moldoveană Valentina Naforniţă a cucerit în februarie Balul Operei de Stat din Viena, ajuns  la cea de-a 57-a ediţie. Acest remarcabil eveniment reuneşte în fiecare an personalităţi ale lumii politice, economice şi culturale. În cadrul lui, soprana a interpretat Valsul Musettei „Quando m'en vo” din opera „Boema” de Giacomo Puccini.  Presa britanică a menţionat înalta măiestrie interpretativă a Valentinei şi numărul în creştere virtiginoasă al celor care admiră talentul ei în lumea întreagă. În aprilie 2013, Valentina Naforniţă va debuta pe scena  Concertgebouw din Amsterdam.

Precizăm că, doar în anul curent, pentru organizarea balului au fost cheltuite 2,3 milioane de euro. Un bilet a costat între 250 şi 18.500 de euro. Sala de bal a fost decorată cu 50.000 de flori, invitaţii au servit circa 1700 de sticle de şampanie şi vin. Totodată, o croitoreasă şi un cizmar au stat gratuit la dispoziţia invitaţilor, pentru ca ţinuta vestimentară a acestora să fie permanent retuşată.

Apreciat şi acasă
După ce a fost apreciat mai mult printre străini, regizorul Valeriu Jereghi, maestru în artă, a avut în sfârşit parte de trei zile de sărbătoare acasă, în Moldova. Sub genericul „Filme de Valeriu Jereghi în spaţiul cinematografic european”, la Chişinău au fost proiectate peliculele semnate de regizor şi menţionate cu premii internaţionale – „Arrivederci”, „Mirajul Dragostei”, „Iona”, „Disidentul”, „Ar fi avut o altă soartă”, „Şi va Fi”. O altă supriză a acestor proiectări a fost includerea în program a mai multor filme de scurt metraj (de ficţiune, documentare, animaţie) ce aparţin tinerilor cineaşti, printre care: Ion Botnaru, Nastea Pascari, Mircea Bobână, Liviu Vicol ş. a.

Ca feedback al acestui eveniment, a fost acceptată iniţiativa de a lansa anual Festivalul Tinerilor Cineaşti din Moldova şi de a numi 8 februarie Ziua Tânărului Cineast din Moldova. În premieră pentru ţara noastră, un Festival de Filme Moldoveneşti va fi organizat şi în Italia.

Muzică... la 4 mâini!
La şcoală au învăţat în clase paralele. La Conservator – în aceeaşi grupă, fiind într-o concurenţă continuă. La începutul lui 1993, au cântat împreună primul lor concert la două piane. A fost o experienţă care le-a plăcut. Au renunţat ambii la cariera solo în favoarea duetului de piane. De 20 de ani formează unul dintre cele mai frumoase şi mai longevive duete scenice de pianişti – maeştrii în artă Iurie Mahovici şi Anatolie Lapicus. Au susţinut în ţară şi peste hotare peste 400 de concerte, la care au interpretat circa 90% din creaţiile originale pentru duo de piane. Tandemul lor scenic este, în plus, primul duet de pianişti din Moldova recunoscut la scară internaţională.

La finele lunii februarie 2013, maeştrii Mahovici-Lapicus şi-au invitat admiratorii la un spectacol aniversar, care a inclus doar creaţii interpretate de duet la bis timp de 20 de ani – de la barocco la  jazz. Mozart, Debussy, Jarett, Dinicu etc. ar fi fost mândri să-şi asculte creaţiile în interpretarea lor!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău