VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Mai 2013
Mai 2013, Nr. 108

Top cultură. Mai 2013

Comentează   |   Cuprins

Teatrul Naţional „M. Eminescu” te invit să râzi
Două premiere „gălăgioase” şi ambele comedii – iată rodul primăverii teatrale 2013 la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Prima e „Zgomote din culise”, o piesă de Michael Frayn în regia lui Sandu Cozub, o tragicomedie sau supercomedie, iar ideea despre aceasta i-a venit autorului după ce a vizionat o piesă din... culise. Spectacolul urmăreşte o trupă de actori care parcurge drumul infernal de la o repetiţie generală haotică, până la cortina ultimei reprezentaţii dezastruoase a unei comedii. Se trântesc uşi, se înfiripă idile, se încurcă replici, se sfâşie inimi! A doua premieră – „Panica la Grand Hotel”, după Ray Cooney în regia lui Sandu Vasilache – , e o comedie de situaţie, cu multe încurcături, unde se încâlceşte şi se descâlceşte, în ritm alert, o sumedenie de probleme ce rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Şi aici – agitaţie, uşi trântite, o fereastră „ucigaşă” şi un mort… viu. Sandu Vasilache mai recurge la un şiretlic: inversând sexul personajelor din piesă, aduce în scenă (după Chiriţa lui Alecsandri) o protagonistă femeie jucată de un bărbat.

„Codreanca”, tânră la 40 de primveri
Un nume emblematic, Clubul de Dans Sportiv „Codreanca” şi-a sărbătorit a 40-a aniversare. El e astăzi mai mult decât o carte de vizită a Moldovei, mai mult decât un brand cu renume mondial. Este o concepţie, o afacere dificilă, complexă în care munca este condiţia de existenţă principială. Artiştii poporului Svetlana şi Petru Gozun sunt autorii ideii şi cei care au clădit pas cu pas imaginea unui colectiv muncitor şi talentat, transformând pasiunea în destin şi adevărată dinastie artistică şi sportivă. În prezent, „Codreanca” este cel mai mare club de dans sportiv din lume, are peste 1000 de membri şi mai multe filiale prin Moldova. Muzeul clubului abundă în trofee, iar în 1991 „Codreanca” a adus în ţară prima medalie de aur obţinută de Moldova ca stat independent. Totodată, „Codreanca” este: de opt ori campion al lumii şi de nouă ori al Europei; de opt ori vicecampion al lumii şi de două ori al Europei; de nouă ori deţinătorul bronzului mondial şi de trei ori al celui european.

Gheorghe Urschi a revenit la „Luceafrul”… pentru dou ore
Teatrul „Luceafărul” a trăit o adevărată sărbătoare a sufletului. După o pauză îndelungată, redutabilul dramaturg, actor şi regizor Gheorghe Urschi a revenit în teatrul vieţii dumisale, care l-a lansat, i-a fost a doua casă, pentru a asista la una dintre ultimele repetiţii de relansare a spectacolului „Testamentul”. Piesa a fost scrisă, montată şi jucată de el până acum doi ani, când a suferit un atac cerebral. Maestrul a numărat cu lacrimi în ochi paşii holului teatrului, a intrat în sală, însoţit de fiicele sale, Liliana şi Laura, şi s-a aşezat pe scaunul rezervat  regizorului. A râs molipsitor şi a plâns ca un copil la anumite scene. Dânsul nu a avut obiecţii şi i-a arătat cu degetele semnul „victoriei” lui Veaceslav Mereuţă, care îl joacă pe eroul central, cel interpretat de autor încă la premiera din mai 1992. Paulina Zavtoni, singura actriţă din distribuţia veche, este convinsă că această vizită e o pastilă de sănătate pentru Gh. Urschi. Cu ocazia relansării „Testamentului”, la teatru au fost vândute şi ultimele trei volume scrise de el.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău