VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Iulie-august 2013
August 2013, Nr. 110

Top cultură. Iulie-august 2013

Comentează   |   Cuprins

„Dac m-ar întreba cineva” (in memoriam Dumitru Matcovschi)
Vara aceasta am rămas fără Dumitru Matcovschi. Puţini ştiu că scriitorul a plecat cu o mare dorinţă neîmplinită – o seară caldă de creaţie în care să comunice cu publicul. Regizoarea reprezentaţiei, Lidia Panfil, a constatat o tristă coincidenţă: la fel s-a întâmplat şi în cazul marilor regretaţi Mihai Dolgan, Maria Bieşu, Grigore Vieru. Îl ultimele patru luni, zice L. Panfil, maestrul Matcovschi o suna zilnic. Deja se ştia că vor cânta  A. Lazariuc, N. Crulicovschi, vor declama N. Caranfil, V. Rusu, N. Jelescu. Maestrul a scris special pentru spectacol patru eseuri, rămase orfane pe biroul său. Matcovschi nu avut în viaţă asemenea serate. Chiar şi în anul acesta evenimentul a fost amânat de trei ori, pentru că nu s-au găsit bani pentru finanţare. Spectacolul urma să se numească „Dacă m-ar întreba cineva...”, iar maestrul vroia să le vorbească spectatorilor despre carte, literatură, despre (zicea dumnealui) „mititeii de noi”, dar şi despre „mărgioara asta de ţară”. Mai ştiaţi că D. Matcovschi locuia într-un imobil la etajul 15 şi că deseori nu funcţiona liftul? Iar întrebat  de ce nu spune nimănui despre asta,  dânsul răspundea resemnat: „Nu mă întreabă nimeni!”

…Mie-n IE îmi şade bine…
O mare premieră a verii cum nu a mai fost – „IA mania” – un festival inedit dedicat bluzei populare româneşti (ideea şi organizarea acestui eveniment aparţinându-i omului de televiziune Nata Albot & echipei sale!). Pentru câteva ore, Curtea Moşului de la Studioul „Buciumul”(al regretatului Tudor Tătaru) a devenit capitala  mondială a iei.  A fost ziua în care, vorba Natei, cei care au o ie au scos-o la plimbare, iar cei care nu o au au cumpărat-o sau, pur şi simplu, au admirat-o. Ia a fost „eroina” prezentărilor de modă, expoziţiilor, degustărilor, atelierelor tematice,  concertelor folclorice… Am ascultat muzica neamului, am învăţat să dansăm hora, sârba, bătuta, am pozat în ii vechi şi originale, am discutat despre „Ia de ieri în portul de azi”. Ca un ecou al „Zilei Universale a Iei”, Festivalul  „Ia  mania”, spune Nata Albot, s-a născut din profunzimea semnificaţiei unor noţiuni cunoscute precum euforIA , nebunIA, armonIA, bucurIA, inspiraţIA, magIA, veselIA, mândrIA. Cei care nu au venit la eveniment nu au decât să-i invidieze pe oamenii care au fost prezenţi şi care sunt în aşteptarea ediţiei a doua!

„OSCARul” îi… ateaptă!
13  absolvenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (clasa profesorului Sergiu Prodan) au devenit în vara aceasta regizori de film. Virgil Mărgineanu (OWH Studio), preşedintele comisiei, a spus că „proba de prezentare a unui film a surprins prin atitudinea serioasă a tinerilor regizori, prin  diversitatea de stiluri şi prin tematică. Cu toţii şi-au făcut filmele  de licenţă pe  bani proprii, exploatând relaţiile personale, pentru că facultatea nu are de unde să le ofere ceva.” Urmând o regulă nescrisă, i-au ajutat dezinteresat profesioniştii: OWH Studio, S. Prodan, V. Druc, V. Prodan, M. Chistruga ş. a. Printre absolvenţii care au impresionat comisia au fost: Nicolae Negară (filmul „11.30”), Mircea Mânăscurtă Panfil („Poveşti din baruri...”), Ion Niţă („O oră cu tine”), Marcela Chistruga („Fotograful”) ş. a. Pentru viitor, proaspeţii licenţiaţi nu-şi fac mari iluzii, pentru că piaţa cinematografică nu-i aşteaptă cu nimic. Unii dintre ei vor continua să creeze filme pe cont propriu, învăţând să „pescuiască” sponsori, alţii  vor activa în TV, vor filma spoturi, videoclipuri, nunţi... Sau, spune V. Mărgineanu, ar putea urma exemplul lui Ion Donică – să facă filme pentru concursuri. După ce la începutul verii acesta a câştigat trofeul Festivalului „Cronograf” la Chişinău, acum este invitat la alte trei festivaluri.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău