VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Februarie 2014
Februarie 2014, Nr. 116-117

Top cultură. Februarie 2014

Comentează   |   Cuprins

Un nume învenicit de talent
Una dintre realizările Zilei Naţionale a Culturii 2014 îl are drept protagonist pe excepţionalul violonist al Moldovei, Nicolae Botgros. Din acest an, numele distinsului maestru o să-l poarte Colegiul de Arte din oraşul Soroca, cel care în octombrie 2013 a împlinit 73 de ani de la creare. Solicitarea au făcut-o chiar elevii şi profesorii de la colegiu, inclusiv pentru faptul că „vioara nr. 1” a ţării şi dirijorul Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, a absolvit această instituţie. La festivitatea de dezvelire a plăcii, instalată pe faţada clădirii, au fost prezenţi sute de admiratori ai talentului celui mai mare lăutar de la noi. N. Botgros îşi aminteşte cu lacrimi în ochi cum a venit să înveţe la acest colegiu pe când avea 15 ani, cu doar 30 de ruble în buzunar, date de mama sa pe ascuns de tata, care îl vroia pe băiat acasă, la Badicu-Moldovenesc, Cahul, ca să aibă cu cine cânta pe la nunţi. Artistul intenţionează să scrie şi o carte de amintiri, în care va evoca  crâmpeie din copilăria sa, inclusiv studiile la Soroca.

Un regizor moldovean filmează istoria Ucrainei
Vestitul regizor Valeriu Jereghi a fost invitat oficial de ministerul ucrainean al culturii să regizeze un lungmetraj artistic despre evenimentele anilor ’20 din ţara vecină. E un proiect de amploare, foarte costisitor (cu un buget de circa 3 milioane de dolari), care poartă şi caracter internaţional, pentru că reuneşte, pe lângă cei din Ucraina, actori din România, Rusia, Letonia, Belarus, Canada şi China. Filmul se numeşte „Cotropirea” şi vorbeşte despre ucrainenii supuşi exterminării de către mercenarii bolşevici şi despre rezistenţa lor. Libertatea sau moartea ghidează comportamentul personajelor. E un film despre sânge şi pământ, dragoste şi credinţă, luptă şi speranţă. Valeriu Jereghi spune că pelicula e şi thriller, şi comedie psihologică, şi dramă socială. Singura actriţă de la noi – o tânără basarabeancă de 14 ani, Veruţa Zadoinov, interpretează unul dintre rolurile centrale şi a reuşit deja să-i încânte pe toţi pe platoul de filmare. Filmările  continuă, dar trailerul acestui film deja a fost solicitat să fie demonstrat în cadrul Festivalului Cinematografic de clasa A – Berlinale 2014.

Circul din Chişinău revine la casa lui
Circul din Chişinău nu mai activează de 14 ani. Între timp, sediul lui a început să se deterioreze, se vorbea chiar despre instabilitatea construcţiei. Directorul general actual al Circului, Andrei Locoman, spune că aceasta e un mit, chiar dacă e nevoie de o expertiză tehnică actualizată. În pofida dificultăţilor tehnice şi a datoriilor istorice din anii 1997-1998, Circul de Stat din Chişinău renaşte,  lucrările de reparaţie sunt în toi. Bugetul necesar pentru a reveni la o activitate normală cel puţin a arenei mici de 500 de locuri e de circa 1,5 milioane de lei. O parte din bani a fost colectată de la oameni de bună credinţă şi de la agenţi economici. Există şi o trupă de artişti de circ din Moldova. Câţiva dintre ei au revenit acasă, după ce au pribegit prin lume. Deja cu ocazia sărbătorilor de iarnă Circul de Stat din Chişinău şi-a dat primele spectacole la Moldexpo. Regizorul Igor Cemârtan este optimist – următoarea reprezentaţie cu sigla „Circul din Chişinău” urmează a fi pregătită pentru mai-iunie 2014 şi oferită spectatorilor deja pe arena mică, aflată în renovare. Iar printre artişti, vom revedea evoluând vestitele dinastii Vilinciuc, Dascăl, Mereuţă, Rotari etc.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău