VIP Magazin
20 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Aprilie 2014
Aprilie 2014, Nr. 119

Top cultură. Aprilie 2014

Comentează   |   Cuprins

UN VIS CU DURATĂ DE 7 ANI…
După ce a creat în scenă şi la ecran multe roluri memorabile, după ce şi-a etalat şi vocaţia de prezentator TV la „Ora de ras”, talentatul actor Anatol Durbală iată că-şi împlineşte un vis pe care-l poartă în suflet de vreo şapte ani: debutează în calitate de regizor de cinema cu primul său lungmetraj, „Ce lume minunată”, (producător – Sergiu Cumatrenco Jr.), pentru care semnează şi scenariul. Filmul are aproximativ 70 de minute şi este inspirat din fapte reale, fiind un omagiu adus tinerilor care au suferit în urma protestelor violente din 7-8 aprilie 2009 din Moldova. Regizorul A. Durbală precizează că intenţia lui este mult mai profundă – de a generaliza experienţele similare prin care au trecut şi alte ţări, precum Ucraina, Marea Britanie, Italia, Lituania. Astfel, la nivel conceptual, „Ce lume minunată” apare incorporat şi în realităţile de astăzi, în problemele şi dilemele pe care le parcurge Moldova, inclusiv ciocnirile de interese dintre două lumi, două generaţii, dintre adepţii cursului european şi al celui post-sovietic etc. Premiera filmului a avut loc la 4 aprilie, în preajma aniversării a V-a de la istoricele proteste. În rolurile principale evoluează Igor Babiac (cunoscut deja după filmul „La limita de jos a cerului” al lui Igor Cobileanschi) şi Igor Caras-Romanov.

A REUŞIT SĂ FIE „CEA MAI BUNĂ”
Cristina Scarlat va cânta pentru Republica Moldova la cea de-a 59-a ediţie a Concursului Internaţional „Eurovision”, desfăşurat în acest an la Copenhaga. Cu piesa „Wilde Soul”, ea a smuls punctajul maxim (12) de la juriu şi 10 puncte de la telespectatori, devansându-l în final cu două puncte pe favoritul publicului, Boris Coval. Cristina recunoaşte că şi-a dorit de mult să câştige preselecţia naţională „Eurovision”, la care participă deja a treia oară; că a trăit experienţa unui adevărat şoc atunci când a aflat că a câştigat, iar faptul că îşi vede visul împlinit îl consideră o răsplată pentru aşteptările şi munca pe care a depus-o. Faptul că va reprezenta ţara în Danemarca, spune interpreta, înseamnă pentru ea o mare onoare, responsabilitate şi plăcere profesională, chiar dacă printre cele peste o mie de mesaje de felicitare pe care le-a primit, a avut şi reproşuri la adresa calităţii cântecului cu care va concura. Cristina spune cu bucurie că prin materialele trimise la Copenhaga, a reuşit să câştige deja simpatia organizatorilor. Interpreta recunoaşte că, în pofida premiilor din palmares, ea este puţin cunoscută melomanilor şi că Eurovisionul îi oferă un asemenea prilej. Pentru Copenhaga, va revedea desenul coregrafic al piesei, dar va păstra ideea costumului, care prezintă femeia puternică, luptătoare pe de o parte şi pe cea gingaşă pe de alta. Cristina va cânta la 6 mai în prima semifinală, concurând cu reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Letoniei şi Armeniei.

TEATRUL… ÎN COSTUM DE SĂRBĂTOARE
Lumea teatrală din Moldova şi-a ales favoriţii în cadrul Galei Premiilor UNITEM, ediţia a XIII-a. Înmânând Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” premiul pentru „Cel mai bun spectacol dramatic al anului” – „Hronicul Găinarilor” după A. Busuioc (scenariu şi regie: Petru Hadîrcă) –, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat importanţa  actorului, care „ştie să transforme realitatea în imagini înălţătoare…” Legendarului actor Mihai Volontir, pe care sala l-a întâmpinat în picioare, i-a fost înmânat premiul pentru întreaga activitate, dar şi panglica de Cetăţean de Onoare al Chişinăului, pentru care au votat unanim consilierii municipali, inclusiv opoziţia. Autorităţile intenţionează să-i ofere în curând lui M. Volontir şi un apartament în capitală. „Cei mai buni regizori” au fost desemnaţi Petru Hadârcă („Hronicul Găinarilor”) şi Dmitri Ahmadiev („Леди Макбет Мценского Уезда”, Teatrul din Tiraspol). Cel mai bun rol masculin l-a creat Victor Nofit („Zgomote din culise”, Teatrul Naţional „M. Eminescu”, regie: S. Cozub), iar premiul pentru „Cel mai bun rol feminin” a fost împărţit de Mihaela Strâmbeanu („Hronicul Găinarilor”, Teatrul Naţional ” „M. Eminescu”) şi Snejana Puică („Lamentări”, Teatrul Municipal al Unui Actor). Mai mulţi oameni de teatru au fost distinşi cu medalii. Premiile au fost înmânate, tradiţional, de reprezentanţii elitei politice. Nici în acest an, unul dintre cele mai interesante teatre de la noi, „Eugène Ionesco”, nu a participat în competiţie.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău