VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Ianuarie-februarie 2013
Februarie 2013, Nr. 104-105

Top cultură. Ianuarie-februarie 2013

Comentează   |   Cuprins

Ziua Naională a Culturii
Premieră! – Începând cu acest an, pe 15 ianuarie vom marca Ziua Naţională a Culturii! Până acum, angajaţii din domeniu îşi consemnau ziua profesională pe 16 mai. De ce chiar în ziua de naştere a lui Eminescu? Pentru că Marele Poet rămâne far călăuzitor pentru toţi acei care şi-au consacrat destinul domeniului Culturii. Ridicarea unei sărbători profesionale la rang naţional poartă în sine un caracter educativ şi nobil: de a readuce Cultura în fotoliul pe care-l merită şi de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă ea. Sărbătoarea a inclus mai multe manifestări, care au finalizat la Palatul Naţional cu o festivitate de amploare în regia Lidiei Panfil. În cadrul ei au fost înmânate premiile Ministerului Culturii al RM. Printre primii laureaţi au fost: poeţii Vasile Romanciuc şi Emilian Galaicu-Păun, actriţa Mihaela Strâmbeanu, violonista Alexandra Conunov, interpreta Mariana Bulicanu, meşterul popular Maria Cristea, fotograful Mihai Potârnice şi alţii.

Cel care cântă ce simte
Vorbelor multe, excesivelor apariţii în faţa bliţurilor şi a camerelor video – preferă discreţia, munca şi familia. Aşa îl surprindem în umbra succesului scenic pe compozitorul şi interpretul Vitalie Dani, care în ianuarie curent a schimbat prefixul. „Nu-mi place să fac ceea ce fac toţi…”, declară  Vitalie Dani, care, deşi spune ca nu preferă competiţiile, reuseşte să fie primul în multe topuri: PRIMUL artist de la noi care şi-a lansat pagina-web, recent renovată (www.vitaliedani.com), PRIMUL care a lansat aici un CD-multimedia, PRIMUL care şi-a configurat propria staţie muzicală portativă şi PRIMUL care a reuşit performanţa de a-şi plasa creaţia în „Apple iTunes Music Store Moldova”, fapt ce deschide calea interpreţilor şi compozitorilor autohtoni să-şi promoveze melodiile legal şi să fie si remuneraţi pentru asta. Fiindcă îşi semnează singur textele şi muzica, la ai săi 40 de ani, Vitalie Dani este INTERPRETUL CARE CÂNTĂ CEEA CE SIMTE!

Lăutarul Nr. 1 al ţării
Nicolae Botgros – ajuns la vârsta de argint – 60, spune că nu regretă nimic din anii care i s-au aşezat pe umeri. Omul trebuie să se bucure de ceea ce-i dă Dumnezeu – de Soare, de Ploaie – pentru că asta  înseamnă viaţă, dar şi de Furtună, care vine pentru ca să ducă cu ea Răul ce se abate peste noi.

E în fruntea Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii” (a Palatului Naţional „N. Sulac”) din 1978… Asta înseamnă câţiva kilometri de înregistrări, sute de fonograme, zeci de albume, mii de concerte şi emisiuni… „Lăutarii” au lansat în lumea muzicii sute de mari profesionişti. Maestrul îşi aminteşte cu mult resprect de toţi şi în primul rând de Nicolae Sulac.

Despre aniverarea sa spune cu mândrie (fără laudă!) că timp de  60 de ani a reuşit să facă atâtea, că ar ajunge pentru încă 60 de ani înainte. Dar, pentru că sursa de inspiraţie o mai găseşte în moştenirea pe care i-a lăsat-o tatăl său, Dumitru, supranumit „Paganini de la Bădicu”, de-ar fi sănătate, că fără de lucru nu rămâne!

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău