VIP Magazin
28 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top cultură decembrie 2014
Decembrie 2014, Nr. 126

Top cultură decembrie 2014

Comentează   |   Cuprins

De veacuri suntem copii unei femei râvnite... 

Teatrul „Ginta Latină” a împlinit 25 de ani. În ei au încăput peste 35 de premiere şi câteva mii de reprezentaţii. Denumirea teatrului se datorează vestitului regizor şi pedagog Ion Ungureanu, care a exclamat în 1989: „Cea mai mare familie din lume este «Ginta Latină». Uitaţi-vă cât de amplă e această denumire!”. Cu prilejul semijubileului, a fost pregătită şi o surpriză inedită – un scurt film muzical moldo-francez de ficţiune, în regia lui Mihai Ţărnă (regizor stabilit la Paris). E, de fapt, o istorie întreagă despre un adevăr durut, îmbrăcat în costumul unei iubiri. Mihai Ţărnă, care semnează şi scenariul proiectului, a văzut ţara noastră aidoma unei femei care a fost râvnită de-a lungul vremii. Or, răpirea Basarabiei n-a fost altceva decât un „triunghi de dragoste”, așa încât „Donna” (astfel se numeşte filmul, turnat pe muzica celebrului cântec cu acelaşi nume, interpretat de regina muzicii sociale şi folk a anilor ’60 din SUA, Joan Baez, şi pe un text semnat de Tudor Ţărnă, directorul „Gintei Latine”) este un film care ne îndeamnă să mergem mai departe spre un viitor european, pe care l-am ales pe treizeci noiembrie curent. „Donna” este o coproducţie cu societatea franceză „Dame de Coeur”, susţinută de studioul „Moldova-Film” și realizată sub patronajul președintelui Nicolae Timofti.

 Melpomene și Thalia se distrează 

O comedie tragică sau o tragedie comică. Chiar nu ştiu ce e mai mult în noua premieră montată la Teatrul Naţional „M. Eminescu”. E vorba despre spectacolul „Familia Tot” după piesa scriitorului maghiar Istvan Orkeny, în regia lui Alexandru Cozub. Piesa reanimă artistic realitatea istorică a războiului prin prisma dramei unei simple familii. E o comedie de situaţie, în care veţi cunoaşte un poştaş ţicnit, dar haios şi înţelept (Gh. Gâlcă), un maior care devine dictator (Vitalie Drucec), o fată ciudată şi nostimă (Diana Decusară), o soţie docilă (Angela Ciobanu) şi un soţ ursuz, de care te cuprinde jalea (Ion Mocanu). În esenţă, e o tragicomedie, în care se întâmplă lucruri grave, o poveste despre natura schimbătoare a omului, gata să-l slujească orbeşte pe un nebun ajuns la putere. Dar spectacolul e şi o frumoasă ocazie de a-i revedea pe talentaţii actori de la Naţional, de a admira caracterul polifuncţional al unui decor inspirat (Iurie Matei) şi câteva costume sugestive (Lucia Covali), o regie inteligentă şi plină de eleganţă. Spectacolul mi-a amintit asociativ de filmele franceze, în care lumea moare, dar spectatorul râde.

„Cel care cântă se roagă de două ori” 

 A devenit din start revelaţia și una dintre cele mai mari senzaţii ale X-Factor-ului românesc din anul curent. Spectatorii au aclamat-o, internauţii și-au exprimat admiraţia. Vocea tinerei interprete de 21 de ani neîmpliniţi, Nicoleta Nucă, și prestaţia ei scenică i-a făcut pe severii juraţi Ștefan, Delia, și Horia să rămână nemișcaţi și profund emoţionaţi. Iar Bănică Jr. a și spus derutat: „Eşti şi frumoasă, ai şi voce, mai lasă-ne în pace!” Iar după următoarea evoluare a Nicoletei, care a apărut în scenă cu un nou look și cu un nou val de emoţii uriașe, care sparg ecranul, tot Ștefan a exclamat fascinat: „Am senzaţia că pe scenă îmi cântă un mare artist…”
 Orice ar fi cântat Nicoleta Nucă pe scena nemiloasă a proiectului „X-Factor”, notele muzicale pe care le trăiește în fiece respiraţie ar fi reușit să deseneze tablouri incredibil de profunde. Poveștile cântecelor ei, chiar dacă sunt arhicunoscute, reușesc să capete o viaţă nouă și conturează o cu totul altă dimensiune muzicală. Nicoleta Nucă este marea noastră câștigătoare! De ce? A spus-o chiar ea pe pagina sa de Facebook: „Cel care cântă se roagă de două ori… eu asta fac”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău