VIP Magazin
11 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top cultură.  Mai 2010
Mai 2010, Nr. 73

Top cultură. Mai 2010

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

Zilele literaturii române la Chişinău
Şi dacă am cunoscut evenimentul „literar” al lui aprilie, să vedem care va fi evenimentul literar (fără ghilimele) al lunii mai. Numele acestuia se conţine în titlul acestei consemnări şi îl are ca animator pe cunoscutul scriitor de origine basarabeană, Vasile Ernu, autor al două volume de rezonanţă: „Născut în URSS” şi „Ultimii eretici ai Imperiului”.
 
În perioada 19-21 mai 2010, la Chişinău, se vor reuni şase scriitori din România şi şase din Moldova, pentru a aborda, în prezenţa publicului interesat, fenomenul literar românesc de pe ambele maluri ale Prutului. Vor avea loc lecturi, dezbateri, conferinţe de presă. Pentru a înţelege valoarea evenimentului, e destul să amintim că la el vor participa doi dintre cei mai importanţi scriitori români ai momentului  - Gabriela Adameşteanu şi Varujan Vosganian.

Shakespeare în pelcele de oi
Ultima premieră a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, are la bază un potpuriu din comediile lui Shakespeare  „Mult zgomot pentru nimic”, „Îmblânzirea scorpiei” şi altele, realizat de Alexandru Vasilache, tot el şi regizorul montării.

Aşa cum Mihai Mănuţiu, cu mai mulţi ani în urmă, transfera acţiunea spectacolului de la Odeonul bucureştean „Richard al III” din Anglia elizabetană  în Japonia samurailor, Vasilache adaptează comediile shakespeariene la realităţile dintr-o Moldovă medievală. Personajele sunt moldoveni nu doar cu cojoacele miţoase din pielicele de oi pe ei, ci şi cu numele.

E o comedie spumoasă în care se cântă şi se dansează de-a lungul a trei ore. Cam mult, parcă...

Scrisoarea lui Mircea V. Ciobanu
Evenimentul „literar” al lunii aprilie l-a constituit o scrisoare deschisă a lui Mircea V. Ciobanu, remisă unor publicaţii şi agenţii de presă. Ca să înţelegeţi de ce pun în evidenţă acest moment, o să vă spun mai întâi că autorul scrisorii a fost preşedintele juriului Premiilor Literare ale anului, oferite de Uniunea Scriitorilor. În al doilea rând, aşa cum reiese din scrisoare, preşedintele juriului nu este de acord cu decizia colegilor săi. Dar să-i oferim cuvântul chiar lui Mircea V. Ciobanu în persoană, nu înainte de a menţiona că este pentru prima dată în istoria Premiilor Literare, când un preşedinte de juriu îşi exprimă în modul acesta dezacordul. „De ce, prostul de mine, se întreabă autorul, nu am dormit în această noapte?” Şi tot el răspunde: „Foarte simplu, am încetat să mă respect”. În continuare, Mircea V. Ciobanu explică de ce nu este de acord cu opinia celorlalţi membri ai juriului şi îşi încheie scrisoarea încercând să înţeleagă de ce aceia nu au susţinut cărţile valoroase aflate în competiţie: „Ce o fi fost aici mai mult: reavoinţă? incompetenţă? joc de culise? Oricum, fie moral, fie profesional, fie ambele, juriul (în frunte cu preşedintele, bineînţeles) s-a descalificat.”

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+3°