VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Septembrie 2011
Septembrie 2011, Nr. 89

Top cultură. Septembrie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

„STUDENT LA CHIŞINĂU”
Biblioteca Naţională a găzduit lansarea romanului („rockmanului”, cum i-a zis autorul) „Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău” de Mihail Vakulovski. O proză autobiografică plină de nerv şi vitalitate, despre cum era să fii student la faimoasa Facultate de Filologie a Universităţii de Stat la sfârşitul anilor ’80. Vreţi să vi-i reamintiţi pe bravii şi anecdoticii noştri profesori, vreţi să reînviaţi atmosfera de la facultate, dar mai ales din celebrul cămin numărul 7 de pe strada Malinovski (azi Pan Halippa)? Dacă da, atunci deschideţi această carte.

În sfârşit, acei profesori, acele aule, acele ziduri, prin care a trecut cea mai mare parte a literelor moldave, au fost înveşnicite într-un roman. Numai că Vakulovski a absolvit filologia nu într-o epocă oarecare, ci în una... epocală. Fix tranziţia tranziţiilor: de la comunism la capitalism, de la URSS la Independenţă, de la alfabetul chirilic la cel latin.

O carte vie, o carte adevărată, o carte fascinantă! Apărută la prestigioasa editură bucureşteană „Cartea Românească”.    

„CASA M” LA EDINBURGH
Pe lume există două mari festivaluri de teatru: cel de la Avignon, Franţa, şi cel de la Edinburgh, Marea Britanie. Unii oameni de teatru încearcă – fără succes – toată viaţa lor să ajungă cu vreun spectacol la una din cele două manifestări. Alţii fac primul lor spectacol şi... aterizează direct la Edinburgh. 

Asta i s-a întâmplat echipei de actriţe (Ina Surdu, Irina Vacarciuc, Snejana Puică şi Mihaela Strâmbeanu) în frunte cu regizoarea Luminiţa Ţâcu, autoarele şi realizatoarele spectacolului „Casa M”, despre violenţa din familia moldavă.
Într-un an „Casa M” a reuşit să uimească publicul de la Moscova, să cucerească premiul de interpretare la Festivalul de Dramaturgie de la Timişoara şi – în august – să producă o impresie foarte bună la Edinburgh. Şi vă asigur că este abia începutul!

DA, SUNTEM TALENTAŢI!
Măcar într-un domeniu avem certitudini! Domeniul se cheamă „operă” şi din această vară nu mai avem niciun dubiu: moldovenii sunt cu adevărat talentaţi la operă. Mai exact, moldovencele! Vorbim de două splendide soprane, Valentina Naforniţa (foto), dublu încoronată la Cardif, şi Olga Busuioc, ocupanta locului al doilea la Operalia, o competiţie iniţiată şi patronată de marele Placido Domingo şi desfăşurată de data aceasta la Moscova.

O altă certitudine pe care am câştigat-o cu această ocazie este că, pe lângă voci bune, avem o şcoală de operă valoroasă şi că fenomenul Maria Bieşu nu este pur şi simplu o întâmplare fericită. ...Ah, cât de mare nevoie are ţara mea de nişte „soprane” în materie de reforme democratice şi luptă împotriva corupţiei! 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău