VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Octombrie 2010
Octombrie 2010, Nr. 79

Top cultură. Octombrie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

Trigon„Ethno Jazz Festival”
„Ethno Jazz Festival”, organizat pentru a noua oară de redutabila formaţie „Trigon”, a adunat la Chişinău nume grele ale genului din Franţa, Polonia, Cehia, Austria, Letonia, plus o bijuterie – Chengetai Razemba, o vocalistă de culoare din Zimbabwe, însoţită de o formaţie de virtuozi ce îi poartă numele – „Chengetai”.

Anatol Ştefăneţ, împreună cu colegii săi de la „Trigon”, ne-a dăruit şi de această dată un mare eveniment cultural, o sărbătoare care ne-a prilejuit, înainte de toate, sentimentul apartenenţei la o elită a culturii mondiale. Nu ne rămâne decât să ne ridicăm la înălţimea generoasei oferte propuse de ei.

„Vocaliza de toamnă”
Debutul toamnei a fost dominat la Chişinău de evenimente muzicale de excepţie. Filarmonica Naţională a găzduit un festival de o înaltă probă artistică, „Vocaliza de toamnă”, dedicat creaţiei marelui compozitor Serghei Rahmaninov. Desfăşurată pe durata a două săptămâni (24 septembrie – 8 octombrie), manifestarea a beneficiat de prezenţa unor nume de rezonanţă din Germania, Lituania, Olanda, Israel şi România. Un festin muzical fascinant, prilejuit de muzica unui artist cu rădăcini moldave şi care ne-a dat sentimentul că ne aflăm într-o mare capitală culturală a Europei.

vioara„Regina Vioara”
Iarăşi trebuie să începem cu o listă de ţări – Franţa, Cehia, Israel, Rusia, SUA. Reprezentanţi notorii ai muzicii violonistice din aceste ţări s-au aflat la începutul lunii octombrie la Chişinău, pentru a participa la un festival inedit, „Regina Vioara”, care îşi datorează existenţa unor mari muzicieni, fraţii Dumitru şi Vasile Goia. În corul de viori ce a răsunat patru seri la rând pe scena Sălii cu Orgă, s-au făcut auzite şi corzile discipolilor şcolii violonistice moldave, o instituţie care este cunoscută departe de hotarele ţării noastre.

Dacă am sta şi politic tot atât de bine cum stăm muzical, ne aflam demult în concertul popoarelor civilizate.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+21°