VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Noiembrie 2011
Noiembrie 2011, Nr. 91

Top cultură. Noiembrie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

CURSA PENTRU PREMII
A început perioada de preselecţie a celor mai bune lucrări de teatru ale anului 2011. Un juriu avându-l în frunte pe actorul Anatol Durbală va viziona toate premierele teatrelor noastre din ultimul an, urmând să desemneze cele mai bune spectacole şi lucrări actoriceşti, care vor participa deja în faza finală a competiţiei. Atunci, un alt juriu va privi spectacolele selectate şi va lua decizia finală în privinţa laureaţilor. Ceremonia de acordare a premiilor urmează să se desfăşoare la 27 martie 2012, de Ziua Mondială a Teatrului.PODURI DE TEATRU
După o întrerupere de opt ani, Festivalul de Teatru „One man show” s-a putut desfăşura din nou la Chişinău. Pauza a fost cauzată – fireşte! – de lipsa banilor, dar şi de boala ce-l ţine de mai mulţi ani ţintuit la pat pe cel care a dat suflet manifestării, actorul Dumitru Fusu.

Ştafeta tatălui a preluat-o fiul, actorul şi regizorul Mihai Fusu, care a reuşit să atragă un sponsor prestigios – Institutul Cultural Român. Festivalul a avut genericul „Poduri de Teatru” şi a cuprins monospectacole din România şi Republica Moldova. Timp de patru zile, spectatorul chişinăuian a putut vedea pe diferite scene ale capitalei nouă spectacole de o foarte înaltă ţinută artistică. Apogeul manifestării l-a constituit montarea „Absolut” după „Ivan Turbincă” de Ion Creangă, în care a evoluat cunoscutul actor român Marcel Iureş,  o prezenţă frecventă pe platourile de filmare de la Hollywood.

PREMIER LA PERERÂTA
Cunoscutul bard Tudor Gheorghe (foto) a reuşit ceea ce nu i-a venit în cap să facă vreodată niciunui artist din Moldova. Creând un spectacol de muzică dedicat în totalitate creaţiei lui Grigore Vieru, artistul nu a venit să-l prezinte mai întâi la Chişinău şi apoi să meargă cu el prin republică, cum se obişnuieşte la noi. Premiera a avut loc în satul de baştină al poetului – Pererâta. Iată un gest care ar trebui preluat de toţi artiştii de la noi, care au o mare datorie faţă de satul moldovenesc.

Partea remarcabilă a evenimentului este că Tudor Gheorghe a dus la Pererâta un spectacol de o înaltă ţinută artistică, nu o „haltură” sau o „caravelă a culturii” , cum –  iarăşi! – se obişnuieşte pe la noi.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău