VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Martie 2011
Martie 2011, Nr. 83

Top cultură. Martie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

cultura-martie2011

 

 

AVENTURA TAMAREI CRU
„intelectualizate” ale Chişinăului, şi-a confirmat acest prestigiu cu ocazia lansării volumului „Capcanele identităţii” de Tamara Cărăuş. Licenţiată a Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti, având proiecte de cercetare în instituţii europene de mare prestigiu (e suficient să amintim de faimoasa Universitate Oxford din Marea Britanie), autoarea este la cel de-al treilea volum, după „Tzara mea” şi „Efectul Menard”.
„Capcanele identităţii” evocă aventura Tamarei Cărăuş în tentativa de a-şi explica şi înţelege noţiunea de identitate. Partea incitantă a cărţii, despre care au vorbit, la lansare, ambasadorul Marius Lazurcă, scriitorul Vitalie Ciobanu şi traducătorul Oleg Panfil, este tocmai faptul că evocă o experienţă personală, de intelectual şi savant.

 „CU DOR DE EMINESCU”
În prima lună a acestui an, Chişinăul a găzduit un remarcabil spectacol de poezie eminesciană, avându-l ca protagonist pe marele actor român Ion Caramitru. Cunoscutul interpret nu este la primul recital Eminescu la Chişinău. cultura-martie-2011Partea de inedit a ultimului spectacol de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, având titlul „Cu dor de Eminescu”, o reprezintă  faptul că e un colaj de versuri cunoscute, dar şi selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filozofie ale marelui  poet. În mare parte, au răsunat fragmente în premieră absolută la Chişinău.  Am avut revelaţia să-l redescoperim pe marele poet, despre care, adesea, ne place să credem că îl cunoaştem „din scoarţă-n scoarţă”. Atmosfera spectacolului a fost întregită de clarinetul lui Aurelian Octav Popa.

UN „DESANT” DE SCRIITORI BASARABENI

Scriitorii din Republica Moldova se vor putea bucura de acum înainte de o mai mare vizibilitate internaţională, după apariţia, la sfârşitul anului trecut, a volumului „Arhipelag”, o antologie de texte a 31 de autori din Moldova. Volumul editat la editura „Cartier”, cu sprijinul fundaţiei austriece „Kultur Kontact”, cuprinde texte traduse în trei limbi – engleză, germană şi franceză – şi îşi datorează apariţia PEN-Centrului din Republica Moldova (Preşedinte Vitalie Ciobanu (foto)), filială a cunoscutei Asociaţii a scriitorilor cu sediul la Londra.
Este primul „desant” masiv de scriitori basarabeni pe arena literelor europene.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău