VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Mai 2011
Mai 2011, Nr. 85

Top cultură. Mai 2011

Comentează   |   Cuprins


„TEATRU SPALTORIE”

De mai bine de un an avem la Chişinău ceea ce în alte ţări din jurul nostru există de demult – teatru underground. Este prima companie de teatru independentă de la noi, adică fără nicio finanţare de la stat, un teatru în care sunt experimentate cele mai noi forme atât în domeniul textului de teatru, cât şi al artei scenice în general. Sufletul acestui proiect care se cheamă „Teatru-Spălătorie” este autoarea Nicoleta Esinencu, un nume cunoscut mai mult în afara ţării decât la noi.
Dacă vreţi să simţiţi pulsul teatrului celui mai nou din Moldova, dar şi din Europa, dacă vreţi să auziţi adevăruri incomode despre noi, moldovenii, rostite adesea într-un limbaj frust şi direct, mergeţi la Teatrul-Spălătorie. Chiar aveţi şanse să ieşiţi mai „curaţi” de acolo.


„LECTURI LA SATE”

Dacă în epoca sovietică întâlnirile scriitorilor cu cititorii de la sate erau o rutină, astăzi ne aflăm la capătul a douăzeci de ani de „despărţire” cvasitotală dintre autori şi cititori. A existat un scurt episod, cu vreo cinci ani în urmă, când graţie unui proiect finanţat de Fundaţia Soros, câteva echipe de scriitori au descins în satele noastre amărâte. După care, „prăpastia” s-a redeschis.
De curând, noua conducere a Uniunii Scriitorilor (preşedinte – Arcadie Suceveanu), a lansat proiectul „Lecturi la sate” al cărui animator este scriitorul Nicolae Popa. În cadrul acestuia mai mulţi scriitori vor avea întâlniri cu cititorii în şcolile din republică, proiectul desfăşurându-se până la finele anului 2011.
Acţiunea a fost posibilă graţie sprijinului unui sponsor generos, Compania Moldcell, şi este pentru prima dată când aceasta sprijină un proiect al scriitorilor.„MITICĂ, OMUL NOSTRU”  

Uniunea Teatrală din Moldova  dezvoltă un proiect de susţinere a dramaturgiei autohtone, în cadrul căruia, în aprilie, a fost prezentat în premieră spectacolul „Mitică, omul nostru” după piesa autoarei Mihaela Perciun. Din echipa de creaţie a montării au făcut parte regizoarea Alina Lungu, precum şi nume cunoscute ale scenei de la noi – actorii Gheorghe Pietraru, Angela Ciobanu (foto), Ion Mocanu şi alţii.
Spectacolul are o miză socială, sunt luate în vizor diverse tare ale societăţii noastre – drogurile, înfrăţirea lumii criminale cu poliţia, corupţia. Iată de ce o instituţie precum Transparency International Moldova a considerat oportun să susţină financiar proiectul. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău