VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Iunie 2011
Iunie 2011, Nr. 86

Top cultură. Iunie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

UN NOU FESTIVAL
În Moldova a luat naştere un nou festival internaţional de teatru! Sufletul acestuia  este un grup de actori tineri în frunte cu Luminiţa Ţâcu, autoarea spectacolului „Casa M”. Aflată la abia o jumătate de an de existenţă, această lucrare a reuşit deja să producă o impresie excelentă la Moscova, a cucerit un premiu important la Timişoara, iar în luna august va participa la cel mai prestigios for teatral din Europa, Festivalul de la Edinburg.

„Casa M” a inaugurat noua manifestare, aceasta purtând numele „Festivalul Internaţional de Teatru FINT”. Prima ediţie a avut genericul „Feminismul în teatru” şi la ea şi-au dat concursul trupe feminine din România, Polonia şi Franţa.

Salutăm cu căldură naşterea noului festival.

FESTIVALUL DRAMATURGIEI CONTEMPORANE
Teatrul „Satiricus” a organizat cea de-a doua ediţie a Festivalului Dramaturgiei Contemporane din Republica Moldova. Prima a avut loc în anul 2008, la ea participând doar spectacolele teatrului gazdă. De data aceasta, mai multe teatre din Moldova au prezentat lucrări de ultimă oră după piese ale dramaturgilor din Moldova. Au venit, de asemenea, şi câteva teatre din România, care, la fel, au în repertoriu piese ale autorilor basarabeni. Este o etapă intermediară spre un festival internaţional cu piese ale autorilor din Moldova şi este destul să amintim că textele Nicoletei Esinencu, de pildă, au fost montate în circa 15 ţări.

Specificul acestui festival rezidă în faptul că este dedicat textelor şi dramaturgilor, nu actorilor şi regizorilor. În competiţia de anul acesta au participat dramaturgii Val Butnaru, Irina Nechit, Dumitru Crudu, Constantin Cheianu şi alţii.

ZILELE LITERATURII ROMÂNE
Moldova a găzduit pentru a doua oară Zilele Literaturii Române, o acţiune gândită şi organizată de pământeanul nostru Vasile Ernu (foto). După ediţia de anul trecut care s-a bucurat de un mare succes, cea de anul acesta a consolidat prestigiul manifestării. La Chişinău s-au aflat prezenţe remarcabile din România: poeţii Emil Brumaru şi Ion Mureşan, eseistul Ion Vianu, dramaturgii Radu Macrinici şi Alina Nelega, actorul Victor Rebengiuc. Partea moldavă a fost reprezentată de Arcadie Suceveanu, Nicolae Popa, Emilian Galaicu-Păun, Val Butnaru ş.a.

Valoarea Zilelor... rezidă în alternativa sănătoasă pe care o propun la tot felul de întâlniri ritualice şi formale care s-au întâmplat până acum între scriitorii de pe cele două maluri ale Prutului. În sfârşit am ajuns la dezbateri pe teme de literatură şi a condiţiei scriitorului în lumea modernă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău