VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Iulie-august 2010
August 2010, Nr. 75-76

Top cultură. Iulie-august 2010

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

Nicoleta EsinencuO nou piesă a Nicoletei Esinencu
Compania de teatru, fondată şi condusă de Nicoleta Esinencu, care îi are în componenţa sa pe actorii Doriana Talmazan, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleşca şi pe scenograful Victor Gruşevan a prezentat, în iunie, în premieră spectacolul „.md*”.

Este o mostră de teatru documentar, care preia bucăţi de realitate brută, neprelucrată artistic şi în care actorii vorbesc limba străzii, nelipsită de înjurături şi expresii licenţioase. Nu înseamnă că e vorba de un teatru care se rezumă să copie realitatea fără a avea un mesaj şi un „ambalaj” artistic. Nicoleta Esinencu vorbeşte în această ultimă lucrare a sa despre una din temele cele mai sensibile ale Europei contemporane, o Europă în care reprezentanţii diverselor etnii şi rase se amestecă nu fără a da naştere unor tare vechi de când lumea, naţionalismul şi rasismul. Bineînţeles, autoarea abordează temele respective pornind de la realităţi şi personaje din Moldova de astăzi.

Teatrul dSatirucusin Târgovite versus Teatrul „Satiricus”
Teatrul „Satiricus” susţine de câţiva ani un cunoscut proiect de colaborare artistică cu Teatrul „Mihai Popescu” din Târgovişte. Acţiunea se desfăşoară în felul următor: în luna mai teatrul condus de Sandu Grecu întreprinde un mic turneu la Târgovişte cu câteva titluri din repertoriul său (de data aceasta au fost „Made in Moldova!” şi „7 aprilie”), iar în iunie teatrul din vechea capitală a Munteniei vine la Chişinău. „Fata babei şi fata moşneagului” de Ion Creangă, „Amorul medic” de Moliere şi „102 virgulă 7” de Erhard Schmied au fost cele trei titluri aduse de  artiştii din Târgovişte la Chişinău şi jucate pe scena Teatrului „Satiricus”. Acţiunea se conturează şi ca o competiţie artistică în beneficiul ambelor trupe.

Zilele Muzicii Noi la Chişinău
Filarmonica Naţională şi Sala cu Orgă au găzduit cea de-a XIX ediţie a Festivalului Internaţional Zilele Muzicii Noi, o manifestare fondată şi condusă de compozitorul Ghenadie Ciobanu. Festivalul are ca ţintă promovarea celor mai noi creaţii ale compozitorilor de muzică academică din întreaga lume şi a avut de data aceasta un număr-record de participanţi din Spania, SUA, România, Franţa, Rusia, Germania, Israel. Totodată, manifestarea este o bună pistă de lansare şi afirmare pentru compozitorii din Moldova, creaţiile a şase dintre ei fiind prezentate în cadrul festivalului.

Într-o epocă a omniprezenţei culturii pop, este un lux să organizezi la Chişinău un festival de muzică elitistă, destinată unui cerc îngust de ascultători, o artă despre care se spune adesea că e „muzică pentru muzicieni”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

cheianu, ai un umor de 2 bani....
w   -  
08 Septembrie 2010, 18:50
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău