VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Iulie-August 2011
August 2011, Nr. 87-88

Top cultură. Iulie-August 2011

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

UN TRUŞENEAN FAIMOS. GHEORGHE V. MADAN
Academia de Ştiinţe a găzduit lansarea a două volume „Gheoghe V. Madan. Scrieri”, dedicate creaţiei unui mare basarabean din perioada interbelică, Gheorghe V. Madan. Ediţia este una din cele mai complete editate până acum şi cuprinde pagini de proză, publicistică, corespondenţă, precum şi colecţii de folclor, adunate de scriitor.

Interzis în perioada sovietică şi etichetat drept „naţionalist burghez român”, Gheorghe V. Madan a putut fi recuperat abia după anul 1989. Cele două volume au apărut prin grija a doi consăteni de-ai scriitorului, Tamara Apostol-Macovei, preşedintele Fundaţiei „Gheorghe V. Madan” şi a omului de afaceri Nicolae Madan.

PREMIILE SCRIITORILOR
Uniunea Scriitorilor din Moldova a acordat premiile literare pentru anul 2010. Pentru cel mai bun debut a fost premiată Maria-Paula Erizanu (foto), pentru excelentul volum „Aceasta este prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o”. Liliana Armaşi a fost recompensată cu premiul pentru poezie („Singurătatea de miercuri”), iar Vasile Gârneţ a cucerit premiul pentru publicistică («Interviu la „Contrafort”»). Juriul prezidat de Vladimir Beşleagă a mai acordat două premii de excelenţă: lui Val Butnaru (pentru „Cartea nomazilor din B.”) şi criticului Ana Bantoş („Deschidere spre universalism. Literatura postbelică basarabeană”). Premiul în domeniul cărţii pentru copii i-a revenit lui Aureliu Busuioc („Vizavi de vizavarza”).

„ROGVAIV”
Compania „Teatru-Spălătorie”, fondată şi condusă de Nicoleta Esinencu (foto), a prezentat în premieră spectacolul „ROGVAIV”, titlul reprezentând literele iniţiale ale denumirii culorilor spectrului, de la „roşu” la „violet”. Spectacolul poartă semnătura unuia dintre autorii noului val din România, Bogdan Georgescu, cel care a compus un text memorabil, „România, te pup!”, montat la Iaşi şi prezentat cu succes la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de le Wiesbaden, Germania.  
Bogdan Georgescu s-a aflat timp de o lună la Chişinău, perioadă în care a compus textul şi l-a montat cu actorii Emilian Creţu, Veaceslav Sambriş, Doriana Talmazan, Irina Vacarciuc şi Ina Surdu. Spectacolul este o pledoarie împotriva discriminării de orice gen şi se inspiră din realităţile basarabene de astăzi. O să regăsiţi aici mărturii cutremurătoare ale unor victime ale discriminării şi, totodată, scene de o savuroasă ironie în care sunt persiflate emisiuni şi show-uri de televiziune de la noi.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău