VIP Magazin
30 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Ianuarie-februarie 2011
Februarie 2011, Nr. 81-82

Top cultură. Ianuarie-februarie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

„NUNTĂ ÎN BASARABIA”
Vă recomandăm cu căldură să mergeţi să vedeţi acest film al românului Napoleon Helmiş, care rulează în decembrie la cinematograful „Gaudeamus”. Este o peliculă care, deşi e făcută în România, parcă ar fi creată de un artist de la noi, într-atât de bine au fost cunoscute şi înţelese realităţile din Basarabia. Totodată, veţi avea, poate, sentimentul relegării firului cu cinematografia moldavă din perioadă sovietică, întrucât îi veţi vedea evoluând în film pe mulţi actori moldoveni. După acest film rămânem să-l aşteptăm pe cel al englezului Tony Hawks „Tenis cu moldoveni”, apoi filmul la care lucrează Igor Cobileanski, apoi cel al lui Sergiu Prodan...

Şi aşa ne trezim că, poate, renaşte filmul basarabean...

O FEMEIE PRINTRE BĂRBAŢI
Scriitoarea Mihaela Perciun şi-a lansat cel de-al doilea roman, „Printre bărbaţi”. Titlul aruncă o punte către denumirea primei proze a autoarei, „Printre vagoane”, o lucrare despre situaţia femeii în societatea moldavă. Aceeaşi tematică se regăseşte şi în noul roman, cartea analizând cu precădere modul în care o femeie din Moldova se poate afirma în politică, aici unde regula o fac bărbaţii.

Mihaela Perciun scrie într-un registru sarcastic, pamfletar, ea este necruţătoare cu „fauna masculină” din politica noastră şi lucrul acesta i-a făcut pe unii să o suspecteze de un feminism exacerbat.   

Rămâne să judecaţi dumneavoastră, citind volumul cu pricina, apărut la editura „Arc” din Chişinău.

DOUĂ DECENII DE „SATIRICUS”
La 19 decembrie Teatrul „Satiricus” a împlinit douăzeci de ani de la înfiinţare. Sandu Grecu, fondatorul şi directorul instituţiei, mărturisea într-un interviu că şi-a dorit încă din clasa a şaptea să aibă un teatru al său. Visul de adolescent a devenit, iată, în timp, un fenomen cultural matur şi viabil.

Agreat de unii, repudiat de alţii, Teatrul „Satiricus” este astăzi instituţia de spectacol cu cea mai mare vizibilitate publică şi asta graţie repertoriului său, alcătuit în proporţie de 70% din piese ale autorilor naţionali, clasici ori contemporani. Este un teatru militant, un teatru profund ancorat în dezbaterile politice şi sociale din Moldova. Un teatru, care a izbutit ceea ce foarte puţine teatre de la noi au reuşit: să-şi creeze un public al său, fidel şi recunoscător.

La mai mult şi la mai mare, „Satiricus”!


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău