VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Decembrie 2011
Decembrie 2011, Nr. 92

Top cultură. Decembrie 2011

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

Suntem la sfârşit de an şi e firesc să ne gândim la  nişte bilanţuri. Iată trei fenomene care, în opinia mea, i-au dat anului 2011 o aură de excepţie.

CARTEA ANULUI
Rod al trudei de circa zece ani, romanul „Ţesut viu. 10 X 10” de Emilian Galaicu-Păun are toate şansele să fie una din cărţile nu doar ale anului 2011, ci ale întregului deceniu care a început. Găsim aici într-o formă adusă la perfecţiune tot cu ce ne-a obişnuit cunoscutul poet, prozator şi traducător. Ceea ce apreciez eu în mod deosebit este că formula postmodernistă atât de iubită de autor face casă bună aici cu decupaje de viaţă fascinante, cartea justificând o dată în plus metafora din titlu, „ţesut viu”.

ARTISTA ANULUI
Am trăit stări vecine cu extazul atunci când am ascultat-o pe Valentina Naforniţa la Kardiff, dar mai ales după ce a cucerit ambele – şi singurele – premii ale uneia dintre cele mai prestigioase competiţii de operă din lume. Pământeana noastră a ajuns cea mai bună dintre câteva mii de voci foarte bune ale lumii. Ah, dacă am putea să ne ridicăm la nivelul performanţei ei! Valentina nu s-a integrat în Europa, ea a fost cea mai bună în Europa! Este ca şi cum Moldova ar fi ca potenţial înaintea Germaniei, Franţei, Angliei etc. Iată pe cine trebuie să alegem preşedintele ţării!

SPECTACOLUL ANULUI
Jos pălăria pentru cinci tinere actriţe, care au acceptat să stea de vorbă cu zeci de femei din puşcării şi aziluri pentru a crea în final un spectacol despre destinele lor. S-au împrietenit cu ele, au plâns împreună cu ele şi le-au dedicat un spectacol vibrant, cu numele „Casa M”. Nu pot să nu le amintesc numele: Luminiţa Ţâcu, Irina Vacarciuc, Ina Surdu, Mihaela Strâmbeanu şi Snejana Puică. Un spectacol în care, pe lângă profesionalism, s-a investit mult suflet, iată de ce a fost răsplătit pe măsură la Timişoara, Moscova şi Edinburgh.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău