VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Top cultură. Aprilie 2010
Aprilie 2010, Nr. 72

Top cultură. Aprilie 2010

Comentează   |   Cuprins

de Constantin CHEIANU

La „Satiricus” se joacă „7 aprilie 2009”
Şi teatrul din Moldova a dat dovadă că este conectat la viaţa socială a ţării mai mult ca niciodată. Evenimentele de anul trecut stau la baza spectacolului „7 aprilie 2009” montat de Sandu Grecu după textele a doi autori: Constantin Cheianu („Cu bunicul, ce facem?”) şi Irina Nechit („Coridorul morţii”). Primul relatează evenimentele cuprinse între 5 aprilie, ziua scrutinului electoral în care au învins comuniştii, şi 29 iulie, când au avut loc alegerile anticipate, câştigate de opoziţia democrată. Confruntarea acerbă între adepţii comuniştilor şi cei ai opoziţiei, între bunei şi nepoţi, şi modul în care  acest conflict s-a reflectat asupra conştiinţei unor copii se află în centrul atenţiei autorului. A doua piesă este, de fapt, o monodramă, care îl are ca protagonist pe regretatul Valeriu Boboc, cel ce ni se adresează de dincolo de moarte.

Premiile teatrale ale anului
Uniunea Teatrală din Moldova a acordat  Premiile Teatrale ale anului. Teatrele au avut voie să înainteze în competiţie oricâte spectacole au dorit, spre groaznica bătaie de cap a juriului, care a trebuit să privească, uneori, câte trei montări pe zi. După acest maraton alcătuit din circa 45 de spectacole, Marele Premiu pentru cel mai bun spectacol i-a revenit montării lui Ion Sapdaru de la Teatrul Naţional „Suflete moarte” după Nicolai Gogol. Sandu Vasilache a fost desemnat cel mai bun regizor al anului pentru regia la spectacolul „Fraţii Karamazov” de Dostoievski, în timp ce premiul pentru cele mai bune roluri masculin şi feminin le-au revenit lui Iurie Suveică (rolul Smirnov în spectacolul „Fericire de femeie”, Teatrul „S uliţî Roz”) şi, respectiv Ninelei Caranfil (rolul Mama, spectacolul „Povestea unei nebunii obişnuite”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”). În total au fost acordate 16 premii.

Şi artele plastice sunt la apel
S-a încheiat concursul pentru cea mai bună schiţă de monument dedicat evenimentului de la 7 aprilie, ce urmează să fie instalat în faţa Parlamentului. Tudor Cataraga cu sugestiva sa compoziţie a fost declarat învingător. Lucrarea este alcătuită din nişte piloni din marmură, plasaţi astfel, încât toţi cei care vor veni la Parlament, vor trebui să treacă printre ei, o metaforă ce ne trimite cu gândul atât la cei care ne-au îngrădit drumul spre libertate, cât şi la tăria celor ce au ieşit să o apere.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău