VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Septembrie 2015, Nr. 134

Top cultură, Septembrie 2015

Comentează   |   Cuprins

OCHIUL MAGIC CU SUFLET MARE

Are 64 de ani, este specialist în viticultură și vinificaţie, dar a ajuns cel mai mare artist-fotograf al ţării, chiar dacă în acest domeniu este autodidact. Unul dintre cei mai valoroși cronicari ai ţării, maestrul Mihai Potârniche a surprins în obiectivul aparatului de fotografiat oameni, locuri pitorești, evenimente de amploare, care au schimbat cursul istoriei celor 24 de ani de independenţă a Republicii Moldova, chiar dacă, spune dumnealui, am visat la mai multe decât s-au întâmplat. Cu prilejul acestei sărbători, dumnealui a devenit unul dintre laureaţii Premiului Naţional 2015. Prin celebrele fotografii ale lui Mihai Potârniche vorbește istoria, pământul, oamenii simpli surprinși în momente de înaltă și profundă trăire sufletească. Din miile de poze făcute în acest răstimp, cele mai memorabile pentru maestru rămân cele ce imortalizează evenimentele de cotitură, Marele Val al schimbărilor, așteptărilor legate de Renașterea ţării, inclusiv Marea Adunare Naţională din 27 august 1989 și poza unei pancarte care spunea „Pe-al nostru steag e scris UNIRE!”. O parte din valoarea premiului, distinsul artist al imaginii rezervă pentru o impresionantă expoziţie „Chipuri în lumină”, pe care o va desfășura în ianuarie 2016, la Sala „Brâncuși”, cu ocazia celei de-a 65-a aniversări.

UN EROU CE SFIDEAZĂ APELE

Sportiv, om de afaceri și filantrop, Ion Lazarenco, pământeanul nostru, stabilit în Irlanda, a reușit să fie apreciat în lume pentru recordurile sale de înot sub culorile tricolorului moldovenesc. Este SINGURUL moldovean care, în scopuri caritabile, a traversat înotând Nistrul în lung, strâmtorile Gibraltar și La Manche. În iunie a trecut înotând lacul Zürich, iar la finele verii curente a traversat Canalul de Nord înotând non-stop peste 16 ore în apa de doar 12,3 grade. Canalul de Nord unește Marea Irlandeză cu Oceanul Atlantic şi are o adâncime de 272 de metri. Distanţa pe care a parcurs-o Ion Lazarenco este de peste 50 de kilometri. Concurentul său englez, care a ieșit din cursă, și-a exprimat astfel admiraţia pentru Ion: „Frate, ai devenit pentru mine LEGENDĂ, mama ta eu de moldovean!”. Pe parcursul ultimilor 70 de ani, doar 23 de sportivi din lume au reușit această performanţă, Ion fiind al 24-lea la număr. Conducerea ţării noastre încă nu i-a apreciat meritele, nici actele filantropice.

REVENIREA ACASĂ

La finele acestei veri, în anul în care ar fi împlinit 80 de ani, Marele Poet al Neamului, Limbii, Mamei, Copiilor, Dorurilor, Dragostei – Grigore Vieru – a revenit la casa părintească, în satul Pererîta, Briceni, unde a fost inaugurată Casa-Muzeu a poetului, după o serioasă renovare, iniţiată și dirijată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Graţie familiei, Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, colecţionarului Nicolae Costin, precum și localnicilor de la Pererîta, Casa-Muzeu „Grigore Vieru” a fost împodobită cu multe obiecte firești mediului. Au fost văruiţi pereţii, schimbată șindrila. Intact, însă, la insistenţa soţiei poetului, dna Raisa Vieru, a rămas tavanul din Casa Mare, cel pe care l-a zugrăvit cu mulţi ani în urmă mama poetului, Eudochia. După plecarea în nefiinţă, în ianuarie 2009, a Marelui Poet, l-a „înfiat” Cuvântul și Poezia, Piatra și Bronzul. Bustul din bronz al lui G. Vieru, operă a sculptorilor Victor Macovei și Ruslan Tihonciuc, și-a găsit loc potrivit în curtea Casei-Muzeu. Când pășești pragul casei-muzeu, involuntar îţi vin în gând celebrele versuri vierene și îţi amintești de unul din multele sale aforisme – „În propria casă să te aşezi la masă ca musafirul lui Dumnezeu”.

 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău