VIP Magazin
30 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Top cărţi (Aprilie 2012)
Aprilie 2012, Nr. 96

Top cărţi (Aprilie 2012)

Comentează   |   Cuprins

„IQ84”
Autor: Haruki Murakami
Editura: „Polirom”, 2011
O tânără ucigaşă şi un profesor de matematică descoperă că au stârnit din umbră forţe colosale care ameninţă destinul lumii. La Murakami, în spatele realităţii banale se ascund întotdeauna tenebre periculoase, iar trecutul nu se lasă nici rescris, nici uitat cu uşurinţă. Romanul istoriseşte o poveste de dragoste, dar este şi o meditaţie asupra fanatismului şi asupra violenţei pe care acesta o provoacă, precum şi despre libertate, indiferent de formele ei de expresie.

Ciocolata”
Autor: Michel Montignac
Editura: „Litera”, 2010
Preţ: 80,50 lei
O adevărată enciclopedie a ciocolatei, această carte conţine informaţii interesante şi utile despre istoria acestui produs, fabricarea lui, aplicaţiile medicale, efectele asupra organismului şi o listă de reţete delicioase cu ciocolată.

„100 reţete de sărbători”
Coordonator: Ioana Irimiea
Editura: „House of Guides”, 2010
Preţ: 99,31 lei
O carte utilă nu doar în ajun de Paşti, dar şi în oricare altă zi. Găsiţi aici reţete de aperitive şi gustări, preparate din carne de porc, vită, pasăre, miel, peşte, dar şi dulciuri şi băuturi. Toate explicate clar şi ilustrate foarte „gustos”!

„Alte vieţi decât a mea”
Autor: Emmanuel Carrère
Editura: TREI, 2011
Preţ: 177,75 lei
Unul dintre cei mai prestigioşi autori francezi contemporani, Emmanuel Carrère scrie despre viaţă şi moarte, despre boală, sărăcie lucie, dreptate şi, mai ales, despre dragoste. Un roman bazat pe fapte reale.

Sorin Hadârcă
Consultant

Citesc de parcă misiunea mea este să fac cartografierea literaturii. Navighez de la o insulă de hârtie la alta în căutarea acelor insule unde sunt îngropate comori. Le descopăr şi pun o bifă. Determin cursul în funcţie de inspiraţie. O carte mă inspiră să citesc o altă carte şi tot aşa la nesfârşit. Sunt atent la indicii, tot felul de coincidenţe fericite şi în felul acesta ştiu că cursul navigaţiei de care mă ţin e cel corect. Rareori mi se întâmplă să dau de o insulă de hârtie fără comori. Dacă mi se înâmplă totuşi, strâng din umeri – poate nu acum, poate mai târziu. Şi schimb cursul.
În adolescenţă, lecturile mele chiar aveau un caracter vădit geografic. După un scriior argentinian era musai să abordez unul islandez. De ce nu Halldór Laxness? Apoi schimbam cursul spre Ţara Soarelui Răsare. Şi-l descopeream pe Kawabata. Pe măsură ce-am acumulat experienţă de cititor, am abandonat acest tipar formal. E bine să ştii dacă ai chef de un borş sau de un capucino. Şi eu deja ştiam în căutarea căror comori mă aflu. Şi navigam fără greş. Pe de altă parte – ce răsfăţ să-l citeşti pe Yasushi Inoue în Kyoto, pe Andrzej Stasiuk la Varşovia, iar pe Orhan Pamuk la Istanbul!
Neobosit, scrutez orizontul în căutarea Cărţii Vieţii Mele. Căci viitorul nu-i decât o pagină albă, nu-i aşa, prieteni?

TOP cărţi:
1„Cartea neagră”
de Orhan Pamuk
2„Cronica păsării-arc”
de Haruki Murakami
3„Dicţionarul khazar” de Milorad Pavic

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău