VIP Magazin
28 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business decembrie 2014
Decembrie 2014, Nr. 126

Top business decembrie 2014

Comentează   |   Cuprins

Lupta leului!

Leul moldovenesc s-a oprit din zburdat, fiind „conectat” la „calmanta perfuzie valutară”. Drept rezultat, rezervele valutare au coborât la nivelul anului 2012, după o reducere cu peste 450 de milioane de dolari SUA. 

Rezervele valutare s-au redus în noiembrie ca urmare a intervenţiilor BNM pe piaţa valutară. Scopul vânzării valutei – de a opri deprecierea leului în faţa dolarului SUA, pe fondul deprecierii monedelor Federaţiei Ruse şi Ucrainei, doi dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Moldovei.În luna noiembrie rezervele au scăzut cu 283 de milioane de dolari SUA faţă de luna precedentă, până la 2 miliarde 366.80 de milioane. Este cea mai mare scădere lunară înregistrată după criza financiară din 2009, când Banca Naţională a Moldovei a intervenit masiv pentru a opri căderea abruptă a leului. 

Moneda naţională s-a depreciat în termeni nominali de la începutul anului cu 16,5 la sută, preţul dolarului depășind cu mult pragul de 15 lei.


  Bumerangul BEM?!

  Anuţul despre victoria în „lupta pentru BEM”, prin cedarea unui pachet de acţiuni, pe unii i-a lăsat cu gura căscată. Lăsând la o parte detaliile tranzacţiei de pe timpuri, constat că o gură mult mai căscată a generat anunţul guvernatorului despre preluarea BEM de către stat.
Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a anunţat că statul a reintrat în posesia pachetului majoritar de 56,13 la sută din acţiuni printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie. „Este o procedură firească care are scopul protejării BEM. Am dispus şi iniţierea unor investigaţii suplimentare în activitatea băncii din ultimul an”, a adăugat Drăguţanu, care a mai menţionat că BNM a instituit administrare specială la BEM.

Drăguţanu a spus că „banca e din nou a statului”, „de mai mulţi ani se confruntă cu mari probleme legate de recuperarea creditelor neperformante” și că „Banca de Economii funcţionează în regim normal şi nu există niciun risc pentru deponenţii băncii”. Împreună cu BEM, statul a „îmbrăţișat” și Banca Socială, pentru că între cele două instituţii financiare ar fi existat anumite tranzacţii.

Acum, BNM urmează să verifice culisele BEM și Banca Socială și să anunţe societatea ce, cum și, cel mai important, de ce statul a generat acest sughiţ în jurul BEM.

 

Banii (mai) vin! 

Moldovenii care muncesc peste hotare trimit tot mai mulţi bani acasă. Peste 1,4 miliarde de dolari SUA au fost transferate persoanelor fizice din Moldova de peste hotare în doar zece luni.

Cele mai multe transferuri, în luna octombrie, pentru prima oară în ultimele şase luni, s-au făcut în euro, respectiv 36,3 la sută din total. Ponderea rublei ruseşti, care ajunsese în trimestrul trei aproape de 40 la sută, a coborât la 35,1 la sută. Mai mult de un sfert din remitenţe au fost în dolari SUA. Sfârșitul de an, în special surprizele Rusiei, indiscutabil va schimba tabloul, împingând moldovenii spre valutele „tradiţionale” deja.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău