VIP Magazin
18 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Top business. Septembrie 2013
Septembrie 2013, Nr. 112

Top business. Septembrie 2013

Comentează   |   Cuprins

Saltul leului!
Spre sfârşit de vară, leul moldovenesc a săltat peste pragul de 17 lei pentru un euro, doborând astfel un nou record. Cursul valutar este pe deplin sub controlul Băncii Naţionale a Moldovei şi depinde în mare măsură de deciziile băncii centrale. Experţii spun că tendinţele de pe piaţă arată că leul ar trebui să se aprecieze în condiţiile în care exporturile au crescut mai mult decât importurile. Ei susţin că cel mai bine ar fi ca BNM să deprecieze leul vara, când pe pieţele externe au loc cele mai mari livrări de mărfuri, şi să fie depreciat iarna, când sunt importate masiv resurse energetice. În caz contrar, dacă deprecierea va continua, aceasta va lovi în primul rând peste buzunarele populaţiei.Se dezghea banii
Agenţii economici şi populaţia au contractat în luna iulie credite bancare în sumă de 1945,3 milioane de lei, cu 49,2 la sută mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în perioada respectivă a constituit 12,05 la sută şi s-a redus cu 1,33 de puncte procentuale. Chiar dacă, în comparaţie cu luna iunie, clienţii au luat împrumut mai puţini bani, oricum creşterea sumei creditelor demonstrează o încredere în propriul viitor, dar şi în consum.
Sursa: www.24h.mdErupţie de optimism
Între Ministerul Finanţelor şi Fondul Monetar Internaţional s-a iscat o contradicţie optimistă şi confortabilă pentru ambii. În timp ce FMI a anunţat o posibilă creştere a economiei moldoveneşti de 4% pentru acest an, Ministerul Finanţelor e de părere că vom creşte cu 5%. E o veste bună pentru prima jumătate de an. Să vedem câţi boboci vor trece din visuri pe hârtie la sfârşit de an.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău